Плевнелиев и Първанов като двуликия Янус


Плевнелиев и Първанов като двуликия Янус
02 Март 2012, Петък


С какво герберският президент е по-различен от червения си събрат?

Автор: Велизар Енчев

Вече втори месец президент на България е Росен Плевнелиев, но имам странното усещане, че на „Дондуков“ 2 витае духът на Георги Първанов. Копирайки социалното бездушие на Първанов, Плевнелиев не е изрекъл и дума за пенсионерите, социално слабите, безработните, болните. Апропо, втора седмица се вихри медийна война между групировките на Делян Пеевски и Огнян Донев - за цените на българските лекарства у нас и в съседни страни, но Плевнелиев се крие в миша дупка.

Защото е изчислил: мълчанието е позорно пред народа, но пък е здравословно за рейтинга му пред олигарсите. Народът може да мрази парламента, премиера и президента, но Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) си знае работата – експресно социологическо проучване ще покаже, че народната любов към „Светата троица“ е ударила тавана и повече няма накъде.

Вместо да порицае алчните монополи, Плевнелиев мълчи, за да не изгуби медийния си комфорт в „Труд“ и „24 часа“. Впрочем, не правеше ли същото и Първанов, когато през 2006 г. онкоболната Теодора Захариева започна война срещу дистрибуторските фирми за лекарства?

В разгара на полемиката между пациентските организации и толерираните от здравния министър Славчо Богоев фармацевтични акули, Първанов посети Правителствена болница, за да огледа на място лечението на новата номенклатура. И нито дума за Теодора и каузата на хиляди онкоболни.

 Тези дни Обединените пенсионерски съюзи изпратиха меморандум до новия държавен глава, за да поискат застъпничеството му пред изпълнителната власт, която трета година не индексира пенсиите. Вместо любезна покана за среща, Плевнелиев отговори като чиновнически сухар, бездушно информирайки пенсионерите, че препратил на правителството техния меморандум. Само този факт е достатъчен, за да прогледнем за отвратителната антисоциална природа на президента-милионер.

Но нима Първанов бе по-човечен към протестите на пенсионерите след 2006 година? Самообявил се за социален президент, той не прие нито веднъж водачите на пенсионерските съюзи. Дори близкият до БСП „Съюз на пенсионерите 2004“ бе недолюбван от Георги Първанов. Защото си позволи да участва в протестите под прозорците на президентството и правителството, когато стотици пенсионери скандираха срещу тройното правителство и неговия патрон.

Още на първата си пресконференция Плевнелиев подкрепи военното ни участие в Афганистан. Въпреки че пет страни от ЕС изтеглиха контингентите си от Афганистан, а други седем се готвят да го направят, президентът отсече: Оставаме в Афганистан толкова дълго, колкото това изисква нашата евроатлантическа солидарност! Така говореше и Първанов за изтеглянето ни от Ирак.

И докато пиша тези редове, Плевнелиев ненадейно се озова в Кабул, точно като Първанов, който в бойна униформа посети българския корпус в Ирак през 2006 г. България може да строи болница в Кабул, а афганистанската страна има готовност да предостави мястото за нея, стана ясно по време на срещата му с президента Хамид Карзай. И сега най-важното – президентът обеща до края на 2012 г. в Афганистан да пристигне още един български корпус.

Той ще е 23-ият от началото на афганистанската мисия на НАТО, която трябва да завърши на 31 декември 2014 г.  В случая само слепец не вижда очевидното: Първанов и Плевнелиев са вързани на каишката на НАТО и безропотно изпращат пушечно месо в Афганистан, докато не им наредят обратното от Вашингтон. И както българските рейнджъри последни напуснаха Ирак, под командването на Първанов, така последни ще си отидат от Афганистан при президентстването на Плевнелиев.

Услужливо посъветван от Първанов, Плевнелиев реши да ухажва и Генщаба. При първата си среща с Генералния щаб новият главнокомандващ поиска да се ускори процесът на превъоръжаване и модернизиране на въоръжените сили, „каквото и да ни струва това“. Думите му бяха в пълен контраст с клетвата на премиера, заявил наскоро, че няма да купува бойни изтребители, докато кризата не отмине.

Има две обяснения за президентското лобиране за ВВС -  галено дете на всяко правителство и на световните концерни за изтребители и хеликоптери. Или Плевнелиев се изхвърли и бързо-бързо ще забравим неговите думи, или той вече е част от тандема „Аню Ангелов-Августина Цветкова“. Става дума за най-известната тайна във Военното министерство – министърът и зам.-министърката му, назначена от квотата на Атлантическия клуб, лобират за американските „Ф-16“.

Злите езици в МО говорят за тлъсти комисиони, предлагани от всички участници в търга – американски, шведски, европейски. При такъв съблазнителен избор между щатски долари, шведски крони и брюкселско евро е наистина трудно да избереш най-добрия изтребител. Дали и Плевнелиев не е решил да влезе в комисионната игра като върховен главнокомандващ?

Така и така ще платим 2 милиарда за изтребители, нека поне гербери вземат комисионата, вместо фуражки и протежета на Соломон Паси да бъркат в кацата с армейския мед. Пък и царистите вече взеха своите комисиони от „Кугър“-ите.
Като във всяка туземна държава, така и в България „милитаризъм“ и „комисиона“ са синоними. По този повод да си спомним, че купуването на хеликоптерите „Кугър“  (600 милиона евро) и старата белгийска фрегата (100 милиона евро) от тройното правителство стана под благосклонния поглед на Първанов.

А посредникът по хеликоптерната сделка – оръжейният търговец Николай Гигов – се оказа приятел по тенис и на Първанов, и на столичния кмет Борисов. Затова нито хеликоптерната сделка ще бъде ревизирана, нито поредният търг за боен изтребител ще бъде отменен.

Ако изброеното дотук подсказва, че Плевнелиев копира Първанов по индиго, помилванията на бившия вицепрезидент показаха, че двамата са сиамски близнаци. Официално изнесените факти звучат разтърсващо - Ангел Марин помилвал 49 от общо 533 души, въпреки отрицателното становище на юристите от експертната комисия към президентството. Половината от тях са осъдени за убийство, а шестима - за убийство по особено жесток начин.

Един от най-скандалните случаи е с шефа на "Евророма" Цветелин Кънчев (коалиционен партньор на БСП), помилван, докато изтърпявал условна присъда за изнудване. Това става в разрез с мнението на експертната комисия.

Без зачитане на мотивите на комисията са помилвани и петима рецидивисти, арестувани за множество кражби, осъдени за измами и присвояване, както и лице, излежаващо присъда за даване на отрова. А осъден за жестоко убийство получава опрощаване на 6 месеца от наказанието си от Марин, защото бил в "лека депресия".

Когато се създаде парламентарна комисия за разследване на „помилванията“ на Марин, се роди надеждата, че президентът излиза от сянката на предшественика си. Обаче Плевнелиев ни изненада. След като прие в кабинета си Сергей Станишев, държавният глава защити Първанов и Марин, заявявайки с неприсъща за него категоричност:

„Не може да има парламентарен контрол върху президентската институция. Действията на президента се контролират само от Конституционния съд. Репутацията на президентската институция ми е важна...“

Пред нас са 60 месеца, през които Плевнелиев ще покаже истинското си лице на държавник. Но и първите му два месеца са достатъчни, за да видим, че новият и старият държавен глава поразително напомнят на двуликия Янус – един от древните богове в римския пантеон. Понеже е изобразяван с две лица, през Средновековието Янус е символ на политическото двуличие и измамата. Социалистът Първанов измами българския народ, прокламирайки хуманни идеи, но поддържайки антисоциалната политика на две правителства.

С какво герберският президент е по-различен от червения си събрат, след като двамата нямат никакви различия - както във вътрешната, така и във външната политика? Разликата е една, но фундаментална – ако Първанов командваше президентството и дърпаше конците в БСП, Плевнелиев е безгласната марионетка на Борисов на „Дондуков“ 2. И то само за пет години, защото премиерът поиска да е следващият държавен глава. За да влезе в историята като първия политик, избран за столичен кмет, премиер и президент.

Болни амбиции, нещастен народ!


Анализирай това:
През Средновековието древноримският бог е символ на политическото двуличие и измамата.


В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
:)
02.03.2012 21:27:51
0
0
Петров, Четящ, Незрящ, Мишко, не ти ли омръзна да пишеш едни и същи работи навсякъде? Като не ти харесват статиите на Десант, що им стоиш в сайта ?
2
петров
02.03.2012 17:46:09
0
0
велизаре, стой си в дупката и не изпълзявай навън. Нямаш място сред нормалните.
1
leon
02.03.2012 16:10:49
0
0
Господи, до кога ще ни наказваш с такива управляващи-малоумници.Вземи Гоце и удари преродилата се каква беше , че забравих и ще се получи голямото недоразумение щастливо усмихнатият глупак Плевналиев.Прибери си вересиите,Господи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки