В мартеницата е усукан кодът на жизнените енергии


В мартеницата е усукан кодът на жизнените енергии
Мартеницата е пренесена през земи и морета преди поне две хилядолетия, за да оцелее и до днес традицията да се закичваме с нея
28 Февруари 2012, Вторник


 Мартеницата съществува, откакто съществуват българите. Още по време на царуването на Кардама от рода Дуло

Автор: Кристина Кирилова

 в Кушанската империя богът на изобилието Фара е изобразяван като овен, украсен с мартеница на врата.
Става дума за времето от ІІ век след Христа. Столицата на Кушанската империя е бил град Пушапо, днешен Пешавар. Населението му е било с преобладаващо български етнос.

Кушанската империя е просъществувала до 359 година от Христа, когато е покорена от китайците. Следи от съществуването на мартениците по тези земи има и до днес, особено в районите около планината Алтай.

За срещата си с мартеницата в по-ново време след едно пътуване в Монголия пише професор д-р Моско Москов: „На всяко клонче на дървото бяха вързани оплетени бял и червен конец в красив възел”.

Мартеницата на старите българи има своята символика и магия. Изборът „червено и бяло“ е закодирал дълбокия смисъл на тези цветове, предизвикващи емоционални и физически реакции. С усукването на червения и белия цвят българските магове преди две хиляди години са кодирали учението за двете жизнени енергии – ин и ян.

Въобще усукването на конците е заложено изцяло в обичаите на българите. Срещаме го и до днес в усуканите червени върви, наричани преди „гахтани“. Още от носията на Волжско-Камска България. Този символ – усукването, се среща и при обредните хлябове.

Замесеното и изтеглено като връв тесто неизменно се усуква. На по-добре запознатите специалисти със структурата на молекулярния ген не може да не направи впечатление, че и ДНК структурите представляват спирала с ляво завъртане.
Като конен народ, българите са боготворели белия кон. Бялото е прието при тях за символ на белия кон. Не случайно и името на кан Аспарух означава „бял кон“.

На българите е било известно, че Вселената е изпълнена с една особена свръхсила. Те я наричали „ки“ (китайците я наричат „ци“).

Бащата на българската етнография Димитър Маринов смята, че всеки цвят в традициите ни си има символика. Което дава още едно потвърждение за символиката на червения и белия цвят.
Червеното за шаманите е кръвта на животните. Ценели са толкова този символ, че не са давали по време на жертвоприношение да капне и капка кръв.

Не е случайно и времето, в което се подаряват мартениците. С месец март в природата започва нов цикъл на пробуждане и растеж – начало на ново обновление на света около нас.
И нищо, че голяма част от продаваните у нас мартеници в последните години са китайско производство, когато ви подарят червено-белите украшения, не забравяйте, че традицията да се кичим с тях е пренесена през земи и морета от българите преди най-малко поне две хилядолетия.



В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки