Адвокат Веска Волева: Банките подпалиха държавата


Адвокат Веска Волева: Банките подпалиха държавата
29 Януари 2012, Неделя


Адвокат Веска Волева е родена в гр. Бобошево, обл. Софийска.


Автор: Интервю на Лалка Кипрова

През 1979 година завършва право в Софийски университет "Кл. Охридски”. Една година е стажант-съдия в Софийски окръжен съд, след което се прехвърля в Благоевградски РНС, където 9 години работи като инспектор, началник жилищно настаняване, главен юрисконсулт. От май 1990 година до края на 1992 година е главен експерт по социалните въпроси и юридически съветник на председателя на КНСБ. В момента е адвокат на свободна практика.

Адвокат Волева създаде правен прецедент. Тя се изправи срещу една институция, специално закриляна чрез лобистки промени в законодателството. След две годишна битка с финансови акули, тя успя да спечели дело срещу банка, увеличила неправомерно лихвата по ипотечен кредит. Случаят поставя началото на нова съдебна практика и дава кураж на хилядите българи, попаднали в капана на банките, превърнати от финансови ведомства в институции, осъществяваващи узаконен рекет над гражданите, разчитайки на бездействието на държавата.



- Г-жо Волева, до скоро се считаше, че да осъдиш банка за незаконно вдигане на лихвения процент, е невъзможно да се случи в България. Вие го направихте. Очаквате ли сега този ваш пробив да извади духа на общественото недоволство от бутилката?

- Трябваше действително да се направи този пробив, за да могат хората да се освободят от погрешно внушаваното им разбиране, че всичко е в ръцете на банките. До този момент същите тези финансови институции се държаха като монополисти и извиваха ръцете на хората, съсипваха човешки съдби.

И тъй като държавата България не застава зад интересите на хората, единственият начин да се защитим срещу този рекет е да водим съдебни дела. Това не е единичен случай, проблемът засяга много хора. Цялата страна е подпалена. Затова очаквам лавина от съдебни дела срещу банки.


- Защо всъщност банките си позволяват тези своеволия?
- Защото нашите политици са предали народа си. Защото банковите институции са платили на някой, за да прокара този текст. Модерната дума за това е „лобизъм“. Дали са пари на някой, който е променил закона. Говорим за вече печално известния Гражданско- процесуален кодекс (ГПК). Чл. 417 ГПК дава всички права на банките и в него е тази неравнопоставеност между гражданите и трезорите.

В договорите, които клиентите подписват при получаването на кредит, действително е заложена клауза, според която банките могат да променят лихвените проценти, но това е юридически абсурд.

Защото договорните клаузи имат точно определени параметри, които и двете страни приемат при подписването на договора. В случая  обаче налице е друго, скрито зад неясното "промяна на лихвената политика", за което кредитополучателят няма никаква представа.

Този ГПК работи в услуга на банките така, че те единствено по свои данни, без да има кой да им възрази (защото производството е едностранно и заповедно), получават изпълнителен лист и могат да осъдят клиента за толкова, колкото пожелаят. По дефиниция даже, клиентът не може да участва. Той не може и да се брани. Това е договор, който със санкцията на държавата, едната страна е привилегирована. И това не са гражданите. Този текст противоречи на Европейското право.


- Кой стои зад този лобистки текст?
- Новият ГПК е внесен за обсъждане по време на управлението на Тройната коалиция.

Вижте стенограмата от заседанието на правната комисия в парламента, внесла законопроекта за нов ГПК от 13 юни 2007 г. В обсъждането на проекта участват Анелия Мингова (б.а. бивш народен представител от НСДВ и експредседател на правната комисия и настоящ член на ВСС). Заседанието пък се води от Янаки Стоилов (б.а. депутат от 40-о народно събрание, бивш председател на Комисията в парламента).

Най-важното обаче  в случая е, че в обсъждането на законопроекта се включват не граждански организации, а Асоциацията на търговски банки, представена от Галина Маркова и Диана Андонова. Това са членове на работната група по ГПК. Скандален е фактът, че при изготвянето на този закон потребителите, тези, които са заинтересовани, не участват под никаква форма.


- След като този текст обслужва бизнес, а не обществените цели, а потърпевши от него са хиляди българи, не е ли това престъпление на народните ни избраници срещу собствения им народ и открито обслужване на лобистки интереси. Има ли възможност тези парламентаристи да бъдат разследвани?
- Журналистите трябва да ги разследват. Да кажат те пред обществото - защо, въпреки че са “големи юристи“, са взели такова решение.


- На журналистите ли се пада отговорната задача да разследват тези хора?
- Това е законодателна власт. Няма как изпълнителната да ги разследва.


- Щом политиците са развързали ръцете на банките чрез закон, може ли пак със закон да ги вържат?
- Може, разбира се, но се иска добра воля.


-  Има ли възможност юристи да инициират промяна в закона така, че той да съответства на Европейското право и да защитава интересите на гражданите?
- Това трябва да бъде едно гражданско сдружение, една организация. Това може да се извърши и от политически партии. Но трябва да има обществен натиск.


- Има ли банков картел в страната?
- Фактът, че всички банки правят едно и също нещо - т.е. вдигат лихвите по всяко време, когато им е удобно и когато имат нужда от пари, говори за банков картел.
Всички банки одобряват предварителни бланки на договора, те по някакъв начин са се разбрали. Освен това повечето от банките са чужди, и капиталите отиват там.


- Не е ли това ограбване на собствения народ в услуга на чужди интереси и геноцид?
-Този геноцид не е само срещу хората, а срещу бизнеса. Защото почти всички малки предприятия загинаха поради поведението на банките, които не искат това, което им се дължи, а искат всичко.


- Какво бихте посъветвали клиентите на банки, какво да гледат в договорите като подписват?
- Нищо не могат да гледат. Банката ги е поставила в незавидна позиция, именно защото законът й е позволил. Ние, понеже сме интересен народ и търпим с години. Банките унищожават живота на хората, тяхното бъдеще, бъдещето на децата им...


- Как да реагираме, ако от банката започнат да ни вдигат лихвените проценти?
- Трябва да направите възражение, за да може да отидете в заседателно производство. В противен случай нещата ще се решат - без да разберете ще ви вземат жилището, а и всичко, което имате. Така в случаите, когато започнат да вдигат лихвите, незабавно трябва да заведете дело, в което да поискате тези текстове, които дават право на банката по всяко време да вдигат лихвата, да бъдат обявени за нищожни.


- Как да се спасим от банковия рекет?
- Да отидем и да бутнем Народното събрание.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
roshavija
14.02.2012 08:11:43
0
0
Da se prispupi kum likvidrane
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки