Вече ще имаме и Чипровски мъченици


Вече ще имаме и  Чипровски мъченици
Нишата в Чипровския манастир, съхраняваща костите на загиналите герои
22 Януари 2012, Неделя


В края на миналата година величкият епископ и игумен на Лопушанския манастир Сионий предложи да бъдат канонизирани


Автор: Десант

за светци загиналите по време на Чипровското въстание. Неговата инициатива на мига бе благословена от Епархийския съвет на Видинската митрополия и тази сряда в Чипровци се състоя първото заседание на сформираната комисия по канонизация на въстаниците, съставена от православни духовници, историци и музейни работници, общественици и представители на местната власт в бунтовния планински град.

Вече е решено да започне процедура по канонизирането на героите – мъченици за вяра, род и родина, която се очаква да продължи около година. През този период ще бъде изработена икона на новите светци и ще бъде избран ден, в който да се отбелязва годишнината от въстанието.

Историците пък ще бъдат натоварени със задачата да съберат сведения за имената и родовете на загиналите въстаници, а също и други исторически данни и снимков материал за бунта, на който в далечната 1688 г. срещу турците в порив за свободата си се вдигат почти всички жители на Чипровци и околните села.

При потушаването му са пленени над 2000 от тях. Част от костите на убитите в разразилите се сражения с турския аксер е съхранена в една ниша на кулата костница при Чипровския манастир „Свети Иван Рилски“. За подвига на героите напомня и мраморна плоча на входа му.



Паметната плоча на входа на светата обител

В категории: Вяра , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mirianin
05.02.2012 13:37:40
0
0
Koga BPZ ste si spomni za svestennizite izbiti kato "vragove na naroda" sled 9IX1944.Dokoga ste deistva kato otdel na DS.Bulgaria 4aka noviat patriarh Evtimii.Mitropolit Kliment kaza "bez pravoslavie niama bulgarski narod",no bez bulgarski narod ste ima li pravoslavie?Pastvoto vi iz4ezva sveti otzi,osaznaite se!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки