Валери Симеонов: Този парламент е обида за България


Валери Симеонов: Този парламент е  обида за България
20 Януари 2012, Петък


Костов и Борисов нанесоха жесток удар върху националното ни самочувствие, казва съпредседателят на Национален фронт за спасение на България

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Г-н Симеонов, на 12 януари парламентът прие една антибългарска декларация, свързана със събития отпреди близо 23 години. Вносителят й Иван Костов извади на дневен ред понятия като „етническо прочистване“ и „насилствена асимилация“, които не притесниха нито един от народните ни представители. Решението беше взето подозрително бързо, без изобщо да се коментират историческите факти. Не беше ли редно първо да се припомни истината за това какво се случи в края на 80-те години на миналия век?

- С тази декларация парламентът нанесе жесток удар върху националното ни самочувствие и достойнство. Като българин за мен това е огромно унижение. Народното събрание извърши историческо предателство като осъди България за нещо, което не се е случило.

Оттам трябваше да се тръгне – от фактите. Какви бяха събитията в края на 80-те години. Да се каже има ли поне един международен документ, обвиняващ страната ни в етническо прочистване или дискриминация. Има ли изобщо нещо такова, каквото е изложено в декларацията на Иван Костов? И тогава да се гласуват решения.


- Вие сте бил свидетел на събитията от този период в историята ни. Какъв е коментарът ви за така наречения „възродителен процес“?
- Няма възродителен процес! Нито пък принудително изселване на мюсюлмани, както твърди политическият търгаш без шансове да влезе повече в парламента Иван Костов. Имаше самоволно изселване. Провокирано и организирано от самите лидери в турския етнос.

Хората от моето поколение помнят много добре какво се случи. Как цели ведомства и чиновници от предприятия излизаха на полето и подкарваха комбайни, за да приберат реколтата, защото селското стопанство се оказа изведнъж без работна ръка. Никоя държава, включително българската, не е толкова елементарна, че да предприема в такъв момент какъвто и да било натиск за изселване на свои граждани, без значение от какъв етнос са. Защото това е удар по икономиката.

В пленарната зала се чуха и други глупости – че някой обикалял по нощите и им чукал на тези хора по вратите да се махат от тук. Да, това е правено точно от турски активисти. От агентите на турското разузнаване, които организираха атентатите на гара Буново, в Пловдив, във Варна... Безспорно е доказано това.
Иван Костов не ги ли знае тези работи? И той е бил тогава в зряла възраст!


- Показателна беше и тогавашната реакцията на самата Турция...
- По време на тези събития имаше две изненадани държави. България, от масовото изселване. И Турция, защото не очакваше такъв наплив. Първоначалното й решение да отвори границата си и да припознае част от българските граждани като свои в един момент се промени. Така, заради турските власти, много семейства се оказаха разделени от двете страни на граничната бразда.

Къде е дотук вината на България? В духа на демокрацията да се оставят тези, които се считат за чужди граждани да си отидат в родината майка – това ли е „етническо прочистване“? С какво право след 23 години ще ми вменяват, че аз съм виновен, че някой ги е гонил? Не, никой не ги е гонил.

И за каква дискриминация говори сега Костов? Че те бяха даже по-привилегировани от нас. Аз съм имал състуденти турци, които бяха влезли в университета с оценки 3,50 в специалности, където на българите им трябваше бал над 5,00.

Пак казвам, това беше един процес, провокиран от турската агентура в България, която стъпи върху традиционното самоизолиране на турския етнос и инспирира напрежение във връзка с преименуването. Да, няма нищо лошо в това, една държава да постави определи изисквания за имената на поданиците си. Така е в Турция, така е и в Гърция. Да е чувал някой там име, което да завършва на -ов?

Може ли някой да ми обясни как се асимилира някой, като му промениш името съобразно езиковите норми в държавата, в която живее. Без насилия и извращения, каквито са налагани на българските граждани в Одринска Тракия в началото на миналия век. Сега техните наследници трябва завинаги да забравят за насилствено отнетите им имоти и че им се полагат компенсации. Но за сметка на това пък България ще плаща компенсации на турци заради „възродителния процес“ на Костов.


- Защо парламентът не взе пример от Франция, която призна арменския геноцид?
- Защото правителството на ГЕРБ води протурска политика и тя е заложена в тяхната парцалива програма. Вижте какво се случва – „онеправданите“ турски граждани не пропускат нито една от благинките, които получават заради това, че са живели и работили в България. И пенсии, и фалшива инвалидност, която си купуват тук от корумпираните ТЕЛК-ове и пр.

Възползват се дори и от правото на избор, за което обаче нямат никакво морално основание. Бих искал да чуя какъв е аргументът на един турчин, когато някой го попита в очите – ти защо идваш да гласуваш в Кърджали примерно? Чие бъдеще ще определяш? Та ти не живееш тук! Ако по силата на деформираните отношения между България и Турция се водиш български гражданин, какво от това? Имаш ли моралното право да го правиш? Ти имаш ли морал въобще? Или идваш, защото са ти поръчали, защото твоята организация те заплашва? Защо някой не ги попита тези хора, та да си кажат истината. 


- През 2010 г. Борисов отхвърли възможността да се гласува тази декларация, сега позицията му е коренно различна...

- Той е по-интересен като обект за някой психиатър, но не и на политолозите. Нямам намерение коментирам нещо, което той няма – лична позиция.

Но в духа на изключително топлите му отношения с Ердоган, с непрекъснатите трансгранични контакти, на които са свидетели зрителите на СКАТ и читателите на „Десант“, то е ясно, че има политика на тотално сближаване с Турция. И тук няма гласуване по съвест, а гласуване по команда.

И все пак, аз бих му задал въпроса, дали той лично подкрепя тази декларация. Малко известен факт е, че Борисов е бил участник в така наречения „възродителен процес“. Даже е раняван по време на операциите по потушаване на бунтовете. Ето, това бих искал да видя – докъде може да стигне безхарактерността на един човек, който даже физически е бил засегнат от насилствените действия на турците.

Защото аз си спомням какви бяха поводите за сблъсъците в Североизточна България, в Лудогорието. Масови бунтове, запушване на площади, на пътища, демонстрации с хвърляне на камъни и със стрелби от страна на турските провокатори. Ето, сега да каже – смята ли, че това е било етническо прочистване или пък опит за асимилация.

Костов е ясен. Той си постила за следващите избори, затова прави политическа сделка с ДПС. Явно се гласи да стане следващият Христо Бисеров или Йордан Цонев. Все пак традиция е сините аутсайдери да лягат на Доган. А напълно е възможно и да става дума за усвояване на някакви пари, защото е известно, че Турция си плаща за прокарване на своите интереси, добре при това.


- Освен НФСБ, никой друг не реагира на тази декларация. Как ще коментирате мълчанието на всички останали политически партии, движения, национални сдружения, на българското общество?

- При наличието на доста патриотични уж организации, много странно ми се видя, че никой друг не реагира. Интересно би ми било да чуя позицията на ВМРО, с които сме провеждали няколко съвместни акции против това Турция да влезе в Европейския съюз. Те не излязоха с контрадекларации.

Не знам къде е и „Атака“. Сигурно е затънала някъде в мръсните чаршафите на семейство Сидерови.
Излиза, че няма политически субекти със здрав инстинкт за самосъхранение.
Всичко това показва, че държавата е в опасност.


В категории: Интервю , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
пламен
18.05.2012 09:27:59
0
0
господин симионов недеите изопачава събитията от преди 23 год никои не е заминал доброволно в тр аз също съм свидетел как семеиствата на мои приятели бяха принудени да напуснат страната първите 10/15 хиляди бяха изпратени в западните европеиски страни ,чак след това тр отвори границите , а колкото до имената стига ни пя една и съща песен ,сменихме (аз също съм българин въпреки че съм против това) даже и имената на починалите ,изтрихме имената в надгробните камъни, вие господин симионов къде бяхте тогава ,да идват да гласуват щото са български граждани ,питам ви защо българите в испания имат право на глас а тия в тр да нямат ,престанете с тоя национализъм и вземете малко да се занимавате с тежките икономически проблеми на бг ,със здравеопзаването , образованието , заинтересуваите се малко и от проблемите на хората в бг а не да правите агитация на националистическа основа, питам ви къде ви е разликата от дпс ,разликата е в това , докато дпс работи за гражданите от турски произход вие работите за лични облаги и си правите самореклами по тв скат(щото никоя друга медия не ви ени) на които не се връзват умните българи .
3
денка гаджооглу
12.05.2012 06:40:20
0
0
тоя мераклия въобще не го приеха в редовете на БКП бъпреки ,че кандидатства цели 3 /ТРИ/ ПЪТИ[bouncing]
2
Мариела Тодорова
20.01.2012 16:51:18
0
0
Иван Костов,Ахмед Доган,Гоце са най-голямото зло за България.Протежето на БСП Борисов скоро ще се нареди до тях.С алчни политици като тези дето мислят единствено за собствените си банкови сметки държавата наистина ни е обречена.
1
Odisei
20.01.2012 14:57:39
0
0
Nazionalno predatelstvo,harakterna 4erta na bulgarskiat psevdoelit.Ot Ivanko do nashi dni.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки