Полски лобисти на шистовия газ влязоха в ареста


Полски лобисти на шистовия газ влязоха в ареста
13 Януари 2012, Петък


Седем влиятелни мъже в Полша бяха арестувани на 10 януари по подозрение в корупция, свързана с раздаването на лицензи


Автор: Десант

за проучване на шистов газ. Трима от задържаните лобисти на американски енергийни компани са служители от полското Министерство на околната среда. Уличен в злоупотреба с власт е самият директор  на отдела  за геоложки проучвания към министерството, заедно с един представител на Полския геоложки институт.

Другите двама са бизнесмени, които най-вероятно са имали ролята на посредници между компаниите и държавната власт.
„Във връзка с изпълнението на публичните си функции, състоящи се в издаване на разрешение за предоставяне на концесии за проучване за добив на шистов газ, служителите са извлекли за себе си финансови ползи“, пише в официалното съобщение на Агенцията за вътрешна сигурност.

Според Валдемар Тил, говорител на Варшавската апелативна прокуратура, подкупите били в размерите на десетки хиляди злоти.
Парите били раздавани само през втората половина на 2011 година. Цялата схема обхващала всъщност десетина души, като разследванията на полската агенция за сигурност продължават. Ако бъдат признати за виновни, задържаните могат да получат до 8 години затвор.

Американската агенция за енергетика съобщи неотдавна, че запасите на Полша от шистов газ възлизат на 5 трилиона и 300 милиарда кубически метра, което превръща страната в апетитна примамка за компаниите, които вече нямат право да проучват и добиват по този способ газ в САЩ.

Сред получилите вече лицензи за проучвания в Полша са гиганти като „Шеврон“, „Ексън мобил“ и „Маратон ойл“. Там обаче концесиите за шистов газ срещат сериозен отпор от страна на обществеността, от граждански сдружения и природозащитни и научни организации. Поляците призовават Европейския съюз да блокира всички проучвания на целия континент.

Българският енергиен министър Трайчо Трайков също като своя полски колега, твърдеше, че залежите у нас ще стигнат  за период от 300 години. С този мотив, въпреки протестите на еколози и граждани, правителството на ГЕРБ даде лиценз за сондаж на „Шеврон“ край Нови Пазар. Основните опасения на българските природозащитници, че проучванията за шистов газ могат  да  предизвикат отравяне на води и дори до земетресения.

Трусовете се получават при евентуалната употреба на технологията „хидравличен удар“.
Израз на тези тревоги е и насрочения за 14 януари общонационален протест „Срещу проучванията и добива на шистов газ в България“. Той ще се проведе в София и в големите областни градове, като несъгласието си ще покажат и българите живеещи в Лондон.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки