Администрацията измисли как да скрие мръсния въздух


Администрацията измисли как  да скрие мръсния въздух
Автомобилите са основен замърсител. В много европейски градове хората дишат по-мръсен въздух, отколкото в България. Ние сме тръгнали по техния път на развитие и няма да е чудно, ако у нас ситуацията още повече се влоши
08 Януари 2012, Неделя


Хитър номер как да скрият замърсения с прах въздух измислиха Регионалните инспекции за опазване на околната среда и водите (РИОСВ).


Автор: Илияна Христова

Трикът е прост, затова пък гениален – измерването се извършва във високите части на градовете. Това например са училища или болници, които са далеч от центъра и оживени улици и задължително са разположени на малко по-голяма надморска височина. Така въздухът хем се оказва по-чист, хем никой не може обвини инпекторите в нещо – винаги могат да се оправдаят, че умишлено измерват край училища и болници, за да проверят какъв въздух дишат ученици и пациенти.

“Десант” разбра от няколко неправителстнвени организации, че тактиката вече се прилага успешно във Варна, но “ноу-хау”-то се практикувало също в София, Велико Търново и Пловдив, но засега не толкова често. Известно е, че праховото замърсяване е най-високо винаги в ниските градски части. Там обикновено е разположен центъра на селището, където хората работят, пазаруват и се забавляват, т.е. това реално е въздухът, който дишат.

На 3 януари Изпълнителната агенция по околна среда съобщи, че 14 града са с прах над нормата. Най-зле е положението в Шумен, Добрич и Перник. Малко над нормата са Благоевград, Варна, Видин, Горна Оряховица, Кърджали, Несебър, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София. Екологичните организации са категорични, че Варна също би била в челните отрицателни редици, ако въздухът се измепваше обективно.

57% от българите живеят сред замърсяване от фини прахови частици, сочи официалната статистика за страната. Най лош въздух (не само поради прах) дишат жителите на Перник, София, Кърджали, Асеновград, Куклен, Златица, Пирдоп, Димитровград, Девня, Бургас, Камено, Стара Загора, Гълъбово и Раднево.

В класацията през лятото поради автомобилния трафик са Варна и Пловдив. Почвата пък е най-замърсена край София, Кърджали, Златица, Пирдоп, Асеновград, Куклен, Брестник и селата Вишеград, Островица, Челопеч, Габровница, Злидол, Елисейна, Зверино, Боянци и Крумово.



В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Аз
18.08.2013 04:51:44
0
0
пунктовете за мониторинг се определят от изпълнителната агенция по околна среда(ИАОС). Измерванията на показателите се извършват от регионалните лаборатории, които са поделения на ИАОС. РИОСВ се явяват само потребители на информацията, която се получава от тези пунктове, за последващи действия.
По искане на общинската одминистрация е възможно да се направи проверка на местоположението на отделни пунктове и то да бъде корегирано.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки