Валя Балканска: Унищожават културно Югозапада


Валя Балканска: Унищожават културно Югозапада
25 Декември 2011, Неделя


Да сформират турски състав и да се успокоят най-накрая, казва легендарната певица


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов

- Г-жо Балканска, новият кмет на Смолян иска да спре финансирането или направо да закрие ансамбъл „Родопа“?

- Искат да закрият ансамбъла, а той съществува повече от половин век, вече е на 51 години. А оправданието им е, че няма пари. А да не би навремето, когато направихме състава, да е имало повече средства? Същото беше, но хората искаха да пазят българщината. Сега, ако премахнат ансамбъла, Родопа планина я унищожават тотално. Защото и театърът закриха, и детско-юношеският ансамбъл вече го няма... Какво остава в този град? Нищо! Няма какво народът да излезе да чуе, да види и да се запази българщината такава, каквато е била.

- Хората как реагират, има ли натиск към управляващите, за да бъде спасен съставът?
- Тук всички са се надигнали, но няма кой да ги чуе. Картината е грозна. Гражданите  искат категорично запазването на ансамбъла, защото това е от изключителна важност. Друга такава институция няма - от Ивайловград до Гоце Делчев.

- Има коментари, че вече само на него се крепи българщината в Родопите?
- Естествено, че е така. В него се съхранява българската култура, а няма ли култура, няма и народ. То няма и град вече – изгониха младите хора оттук, а те поддържаха малко от малко красив града. Извинявайте, ама разходете се и ще видите – от 100 човека ще срещнете един-двама млади.

- А след като е от национално значение, този ансамбъл не трябва ли да е държавен, а не общински?
- Ами, да го измислят – дали да го финансира държавата, дали общината. Ако целогодишната му издръжка е 230 хиляди лева, то ние можем да продаваме картички и да му събираме пари и като милостиня.

- Колко човека работят в „Родопа“?
- В момента да са останали най-много 45-50. Но със закриването му се унищожават цели семейства, не става въпрос за един човек. Колкото и да са ниски възнагражденията, всеки от ансамбъла все носи нещо вкъщи. Ами, тези хора като останат на улицата, нали ще затропат пак на вратата на кмета за помощи като социално слаби. Дали пък няма да й излезе още по-скъпо на общината тогава?

- Може би Бойко Борисов иска някой да му отиде на крака и да му се помоли лично да спаси ансамбъла, както едно време правеше бай Тошо... (интервюто е правено преди обещанието на Борисов, че държавата ще осигури необходимите средства - б.а.)
- Една птичка пролет не прави. Не може всеки да ходи и да му иска на Бойко – дай, та дай! Откъде да ги изкара човекът. И на местна почва може да се реши въпросът. Не приемам  оправданието, че няма пари. Има! От една торбичка, като поизтърсиш, все от някъде ще капне.

- Смятате ли, че наистина ще се стигне до това крайно решение или управляващите ще се вразумят?
-  Не знам дали им е останал акъл в главите, дали мислят, че България трябва да я има. Или може би искат просто да довършат Родопа планина. Просто нямам думи да изкажа своята покруса и съжаление от това, което се случва. Оня ден, когато видях ансамбъла, като засвириха, така ми се стегна душата. Болна съм от това нещо.

- Вие иначе как сте, с какво се занимавате в момента?
- Пенсионерка съм вече и благодаря на Бога, че съм жива и здрава. Вкъщи съм си при децата. Но не това е работата. Боли ме, че тоя народ ще го довършат. Остана сега и един турски ансамбъл да сформират, така сигурно ще им се успокоят душите. Турция никога не е губила апетит към България. Грозна, грозна картина.

- Наскоро казаха, че легендарната ви песен „Излел и Делю хайдутин“ вече напуска Слънчевата система.
- Да, и аз така чух. Щом тази песен беше избрана да лети в Космоса, значи България ще я има, ако ще и на главите си да се побият. Но искам да кажа, че и с това национално богатство се поругаха. В някакъв филм за Афганистан я чух, българка им я продала. В Испания пък я видяхме на реклама за козметика. Вече ме е страх да не я пуснат и в някой еротичен филм.

- „Десант“ ви пожелава успех в каузата по спасяване на ансамбъл „Родопа“.
- Дай Боже! Аз искам да пожелая на целия български народ здраве, късмет и много, много повече българщина и разум в главите. Да знаят какво и кого защитават.


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Васко
05.01.2012 21:24:30
0
0
От вестник „Десант”

Наши читалища стават центрове за протурската пропаганда на ДПС
Огнян Стамболиев

На площада в Кърджали начело в дните на „Орфеева лира“ се вее турското знаме
Докато вече двайсет години нашите управници нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава и след като безпрепятсвено нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – българските народни читалища. Тези наши светилници от епохата на Възраждането и национално-освободителната борба. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на петвековния варварски геноцид, без аналог в културна Европа.

В „Крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали (с истинско, българско име Жерково, което кой знае защо още не е възстановено, а носи това срамно, грозно и обидно за всеки българин име!) традиционно се провежда среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия за европейска култура“, назована гръмко... „Орфеева лира”! Всъщност, в това жалко подобие на фестивал участват предимно писатели от Турция, Косово, Албания и Македония, но не и от другите балкански славянски страни.
Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил... от турски произход и всъщност се казвал... Омер! Сега пък турски „писатели” и „културни дейци“ под егидата на тракийския певец на Родопа – Орфей правят нескопосан и нагъл опит да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия, и въпреки че няма участници от всички страни в региона. На мястото, където тя се провежда, на преден план се вее турското знаме с полумесеца!
И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на общината / с кмет – скандалния Хасан Азис!/, казионния Съюз на българските писатели / с председател полк. Николай Петев/ и , за съжаление, и от Министерството на българската култура, което субсидира българските народни читалища и изобщо не е в състояние да спре тази ужасяваща турцизация.
При това в грубо, драстично, антиконституционно нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.
Пак в Кърджали, България, без разрешението на нашите безхаберни управляващи, Република Турция проведе „международния си конгрес по турски език”! Не в Анкара, Измир или Цариград, а в българския град Кърджали?! Наистина, турската „културна” експанзия, финансирана щедро от Анкара, набира сили и вече дава горчивите си плодове, докато нашето правителство, премиерът и президентът нехаят.
Повечето от читалищата в Кърджалийския регион / може да се нарече вече „вилает”!/ са вече напълно турцизирани. Те носят все още имената на великите българи Вазов, Ботев, Каравелов, Славейков, но ако влезете в тях, ще установите, че са напълно турски. С турци – секретари и директори, управителни съвети с по един-двама българи, купени от противоконституционната партия ДПС и с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда.
Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на... Турската република, чества се „великият Ататюрк” и неговата прогресивна и хуманна младотурска „република” (изклала наведнъж само 1,5 арменци- християни и прогонила, ограбила или избила зверски стотици хиляди тракийски българи!), пропагандират се средновековните турски обичаи и този азиатски език, а в същото време това население, в това число и младите, не може да говори български и системно, целенасочено и упорито се обезбългарява и турцизира пред равнодушния поглед на правителството.
Дори невръстни деца пеят на турски език химна „Турция е в сърцето ми!”... А доскорошната ресорна зам. министърка на културата от Тройната коалиция, чалга поетесата Надежда Захариева, иначе вдовица на поета – патриот Дамян Дамянов, след като се продаде на Агент Сава -Доган, стигна дотам, че дори предложи... прекрояване на Закона за българските народните читалища в угода на ДПС и Анкара.
Пък после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналистки и журналисти като Мадам В. са склонни да величаят като „мъдър политик”. А и не само тя...Самият той каза: „Вижте картата на България!” По тази карта сега работи, уж, отцепилият се „сив вълк” Касим Дал, един от основателите на турската терористична организация у нас, известна с атентатите във Врана, Пловдив, гара Буново и др.
В смисъл какво българско е останало от Югоизточна и Североизточна България?... Впрочем в Анкара вече печатат карти за училищата, в които близо една трета от България (засега!) попада в територията на Република Турция! А в турската карта за Америка българските градове са обозначени като: Фелибе, Русчук, Ески Заара, Долна Джумая...
А в град Джебел преименуваха главната улица от „Жельо Войвода” с името на поробителя на Балканите „Баязид Илдъръм”. / Все едно в Тел Авив да назоват улица на името на Адолф Хитлер!/.
Да не говорим за последствията от тази упорита и системна асимилаторска „културна” политика – част от „доктрината Йозал”, за масираната турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за поголовното турцизиране на българите – помаци, които доскоро изобщо не знаеха турски! Но Агент Сава се закле пред Анкара, че ще ги турцизира и това веча се случи. Там турските медресета и джамии – вече стотици! - никнат направо като гъби след дъжд... А правителството не ги вижда.
Странно е как още са оцелели българските имена на някои от читалищата в кърджалийско, като тези на „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”, докато читалището в центъра на областта Кърджали направо се кичи гордо... с турското „Юмер Лютфи”.
Не е за вярване, но сайтът на тази културна институция има и версия на турски език, в която изявите на читалището се афишират като новини от... Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, който уж, се обедини с българския драматичен театър „Димитър Димов”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и тъжна! А в същото време се закри Родопският драматичен театър в Смолян, застрашен е и прочутият Ансамбъл „Родопа”, докато стотици турски и арабски емисари-фундаменталисти шетат из този край и го обезбългаряват!
Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, или унищожения театър в Силистра / единственият културен институт в този древен български град!/ са превърнати в „открити сцени” или по-точно съставите им са ликвидирани! И докато българската култура едва крета, без пари и без подкрепата на държавата, турцизацията върви мащабно и с ускорени темпове!
А имаме и...национален читалищен съюз? Интересно, защо?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
От Фрог Нюз

Кметицата на българския град Крумовград... Себихан Мехмед забрани със заповед експонирането на фотоизложбата „Златните съкровища на България". Фотографиите са подредени от Академията за европейска култура „Орфеева лира".

С откриването на изложбата днес в Крумовград трябваше да започне семинар под надслов „Култура на златото". Скандалната забрана обаче може да помрачи изявата, в която участват гости от 7 европейски страни. Това съобщиха организаторите на мероприятието гражданско сдружение „Заедно" и АЕК „Орфеева лира".
Мотивите за забраната били, че фотоизложбата можела да предизвика негативни реакции сред жителите на града, което от своя страна било пряка заплаха за обществения ред в Крумовград.

Всъшност се оказа, че турските кметове на три съседни родопски селища, са депозирали декларации в общината в Крумовград, че ако се открие такава изложба, ще организират масови протести. За да избегне ситуацията кметицата Себихан Мехмед решила да... забрани международния пленер.

Междувременно чуждестранни участници в културния празник, съпроводени от Иван Есенски, изпълнителен секретар на „Орфеева лира", се срещнаха с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Те му обяснили абсурдната ситуация. Получили разбиране, но не и реална подкрепа.

”Така или иначе ние ще проведем пленера, а изложбата ще разположим на закрито, за да не дразним турските кметове. Те явно нещо са се объркали и намесват спорове за добив на злато и някакви политико-верски подбуди в чисто културно мероприятие, коментираха за Frognews.bg хора от Крумовград.

Междувременно се оказа, че кметицата Мехмед се е разболяла и е излязла в отпуск.

За сведение на „разтревожената" местна власт ще отбележим, че фотосите са общо 20 и показват Вълчитрънското съкровище, Панагюрското съкровище, експонати от разкопки на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

Скандалът е срам за града и за България и управляващите. Такива решения обаче не са инцидентни, а системна практика. Всяко нещо, организирано от българи, среща яростна съпротива от страна на представителите на протурската партия ДПС в местната власт, коментираха запознати със скандала, които не пожелаха да цитираме имената им. Frognews.bg



Реплика: Можеш ли да повярваш, читателю, че снимки като тази на Панагюрското съкровище, която публикуваме, е предизвикала гневна реакция у няколко кмета от ДПС в община Крумовград. Невероятно, нали? Но факт! Първоначално помислихме, че е станала някаква глупава грешка от типа на "развален телефон". Нищо подобно. Кметове и активисти от ДПС заплашили с безредици, ако се открие изложбата в центъра на града. Вярно, че в Крумовград от доста време тече някакъв измислен скандал за добив на злато от чужди фирми, но какво общо има културата на траките с това... Абсурд. Лошото е, че се натъкнахме на нещо друго: не снимките са ядосали местните големци, а фактът, че някакви хора провеждат дни на културата, без да са питали който трябва и не са целували ръка... Да не би? Не ни се помисля подобно нещо... Защото, ако вече е коригирана границата все щяхме да сме чули. Макар че, кой знае...

[geometry]
1
28.12.2011 08:02:11
0
0
"Защото и театърът закриха, и детско-юношеският ансамбъл вече го няма... Какво остава в този град? Нищо! Няма какво народът да излезе да чуе, да види и да се запази българщината такава, каквато е била. "-Защо пишете глупости?ДЮФА(детско-юношеският ансамбъл) съществува и има постоянни изяви[chewinggum]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки