Посрещнаха с вувузели премиера в Пловдив


Посрещнаха с вувузели премиера в Пловдив
Дали в сградата на Областна управа не мият прозорците, та Борисов е видял тези хора като цигани...
17 Декември 2011, Събота


С вувузели, дюдюкания и викове "Оставка" над 200 активисти на КТ "Подкрепа" и КНСБ посрещнаха правителството в Пловдив,

Автор: Камен Христов

където на 14 декември министрите и премиерът се събраха на изнесено заседание. Протестиращите окупираха площада пред Областната управа, недоволни от готвената пенсионна реформа.
В митинга се включиха миньори от мини "Марица Изток", работници от "Асарел Медет", от Стара Загора, Хасково и други градове. Сградата на управата бе отцепена от полиция и ограждения още предната вечер.

Патрулки и масирано полицейско присъствие имаше и по ул. "Младежка" и булевардите "Шести септември" и "Васил Априлов". Чакаше се и радиокола за озвучаването на митинга, но силите на реда не я допуснаха, защото щяла да причини дискомфорт на заседаващите в сградата членове на кабинета. Министрите преминаха край демонстрантите, които надуваха свирки и сирени. Синдикалистите бяха издигнали лозунги със снимки на Бойко Борисов и Тодор Живков и плакати "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии".

Нито един член на правителството не се спря край митингуващите, а всички влязоха в Областната управа, където имаше кетъринг. Малко след тях пристигнаха Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а протестиращите ги посрещнаха с викове "Мафия".

Премиерът отказа да разговаря с тях. Преди това областният управител Здравко Димитров прие декларацията на синдикалистите и обеща да я предаде на министър-председателя. Митингът е напълно легитимен, но се оказва безпрецедентен натиск от работодателите върху синдикалните ни членове да не идват, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев."Докарали братята роми. Преброих ги през прозореца - не повече от 50-100 души, а твърдят, че са 500. Пенсионната реформа ще бъде направена и ще влезе в сила от 1 януари", каза по-късно Борисов.

Изнесеното заседание на Министерския съвет продължи над 2 часа. Кабинетът реши тоталната забрана за пушене на обществени места да влезе в сила от 1 юни догодина. "Дадохме им 2,5 г. гратисен период на ресторантьорите. Тогава ни нарекохте меки", коментира премиерът. До 15 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат преведени за 2 г. на община Пловдив за превръщането на спортната зала на бившия Колодрум в модерно съоръжение с 12-15 000 места, решиха още министрите.

Тя ще е изцяло общинска. Пловдив става и пълноправен стопанин на стадион "Пловдив", който е с 50 000 места.8 милиона от парите за компенсации срещу депонирането на столичните бали също идват в общинската хазна, каза пловдивският кмет Иван Тотев. С тях ще се разплатят дейности по ремонта на Културния дом. Античният театър се предоставя за разпореждане на Община Пловдив за 10 г. Кметът е убеден, че той ще е най-доходоносният културно-исторически обект в града.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки