Канада отхвърли Протокола от Киото


Канада отхвърли Протокола от Киото
Питър Кент
16 Декември 2011, Петък


Както е добре известно на сериозните учени, историята с глобалното затопляне или глобалните климатични промени



е една от най-големите измами в историята на цивилизацията, по-специално в частта си, твърдяща, че тези промени имат антропогенен характер, т.е. причинени са от човешката дейност.

Тази лъжа, освен всичко друго се оказа изключително доходоносна, като върху нея се изгради гигантска мрежа от виртуални продажби на... квоти от въглеродни емисии, с други думи – продава се... нищо и от това отлично се печели!
Канада е първата държава, която официално се оттегли от Протокола от Киото за намаляване на въглеродните емисии.

Така страната нанесе символичен удар на буксуващото глобално споразумение за борба с климатичните промени. Министърът на околната среда Питър Кент обяви оттеглянето на Канада от Протокола, след като се върна в Отава от конференцията в Дърбан, Южна Африка.

Там бе постигнато съгласие да се удължи за пет години действието на Протокола от Киото и да се преговаря за ново споразумение, по силата на което всички големи замърсители да намалят парниковите газове. Канада е голям производител на енергия и отдавна се оплаква от неефикасността на Протокола, защото в него не участват държавите с най-големи въглеродни емисии. „За Канада Киото остава в миналото.

Използваме законното си право официално да се оттеглим от Протокола“, каза Кент пред журналисти. Дясноцентристкото правителство на премиера Стивън Харпър, което е тясно свързано с енергийния сектор, заяви, че Канада ще трябва да плати глоби 13,6 млрд. щатски долара по силата на Протокола от Киото, защото няма да намали въглеродните емисии до изискваното равнище през 2012 г.

"За да изпълним целите, предвидени в Киото за 2012 г., ще е равносилно да спрем от движение по канадските пътища камионите, високопроходимите автомобили, тракторите, линейките и полицейските коли", каза Кент. Опозицията и природозащитници веднага заклеймиха позицията на правителството. „Това е национален позор.

Премиерът Харпър току-що се изплю в лицето на хората по света, за които борбата с климатичните промени е въпрос на живот и смърт“, заяви представител на канадската „Мрежа за действия за климата“. „Нашето правителство абдикира от международните си задължения“, казва Меган Лесли от опозиционната партия „Нови демократи“.

Питър Кент съобщи, че Канада ще продължи да работи за нов глобален договор, който да задължи всички страни да намалят въглеродните емисии. Най-големите замърсители – Китай и Индия – не участват в Протокола от Киото.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки