Правителството уби железниците


Правителството уби железниците
А беше време, когато кипри репортерки очакваха министъра на транспорта за интервю направо в реновираните спални вагони. По-късно бившият шеф на БДЖ Христо Монов бе даден на съд заради аферата със старите вагони, за която изплува името на основателя на Пър
09 Декември 2011, Петък


Две седмици след началото на стачката в БДЖ вече няма съмнение, че компанията умишлено е водена към фалит не от друг,


Автор: Ани Петрова

а от своето ръководство, от ресорния министър, както и от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Иначе казано, за публиката всичко е ясно, въпреки че убитият още шава и дори стачкува.

Мнозина биха казали, че държавата в случая е в ролята на организирана престъпна група със стройна структура и йерархия. Всъщност за кой ли път – след БГА „Балкан”, „Кремиковци” и много други – се доказа, че държавата е най-лошият възможен собственик и най-бездарният стопанин, но по социалистически продължава да е права, дори когато очевидно греши.

Новото в трагичния развой на нещата около БДЖ е, че синдикатите и дори железничарите бяха употребени, за да се ускори леталният край. Всичко това на фона на обичайните за това правителство отмятания от обещания и писмени договорки, шикалкавене и протакане при водене на преговори, дори опити за локаут.

„Подкрепа” обвинява Дянков…
“За пореден път ръководствата на железниците, начело с министър Московски, отлагат преговорите със стачкуващите работници, изтъквайки необяснимия аргумент, че са на инструктаж при вицепремиера Симеон Дянков. Това е ярко доказателство, че вицепремиерът се опитва да ръководи и налага своите деструктивни идеи не само в земеделието, енергетиката, социалната сфера, а и в транспорта”, се казва в съобщение на КТ “Подкрепа”, разпространено в понеделник.

По-нататък се посочва: “Нашите опасения са, че проточването на преговорите е с цел да се доведат дружествата до умишлен фалит, за да може БДЖ "Товарни превози" да бъдат продадени за жълти стотинки на вече известен инвеститор, а през фалита на останалите дружества да уволнят не 2000, а всички работници и да се създадат нови структури”.

Росен Зарков от КТ “Подкрепа” коментира, че слуховете сочат като инвеститор руската Външнотърговска банка, която преди месеци купи „Булгартабак”.

Всъщност преговорите между стачкуващите и ръководството на БДЖ бяха върнати на кота нула съзнателно и провокативно от шефовете на компанията, които предложиха изцяло нов колективен трудов договор, орязващ, на практика, с 30-35 % възнагражденията на железничарите.

… а опозицията – целия кабинет
Правителството на ГЕРБ продължава политиката на НДСВ и Тройната коалиция за източване на железниците и воденето им към фалит, заяви депутатът от ДСБ Иван Иванов след заседание на ръководството на партията. Затова от ДСБ лицемерно отказват да подкрепят и действията на управляващите по отношение на БДЖ.

Иванов разкритикува намерението да се продадат "товарните превози" на компанията за 200 млн. лева, тъй като това е единствената доказано печеливша дейност на БДЖ и нейната приватизация би "обезкървила" цялата компания.

Продължаваме да подкрепяме протестиращите, защото правителството не си изпълнява ангажиментите, заявиха и от БСП. Лидерът на партията Сергей Станишев посочи, че правителството трябва да даде отговори на въпросите – защо прекратиха дългосрочните плащания на БДЖ, защо не се отделяха пари за ремонт на вагони, защо не се изпълнява споразумението със Световната банка, след като две години обещават да увеличат приходите на дружеството.

Очевидно ръководството на БДЖ търси начин да се предизвика изкуствен фалит, след това дружеството да се приватизира на безценица и тогава ще имаме едно минималистично дружество, прогнозира Станишев. Той допълни, че това ще се отрази на по-бедните хора, тъй като железопътният транспорт се ползва от социално най-слабите.

Откровенията на циника Дянков
Ако стачката на железничарите продължи и през тази седмица, започваме да обмисляме вариант "БДЖ Пътнически превози" да бъде обявено в несъстоятелност и на негово място да бъде създадено ново дружество, обяви финансовият министър Симеон Дянков в понеделник.

По неговите думи с БДЖ ще стане това, което стана с „Кремиковци" - просто ще влезе в несъстоятелност. Според министъра, ако се стигне до създаването на ново дружество, то ще е с чисти активи, за да може да обслужва поне някои от линиите, от които има необходимост.

При този сценарий обаче дълговете на БДЖ от 800 млн. лв. щели да бъдат платени от данъкоплатците.„Ако попитаме хората дали са съгласни на това, ще видим, че никой всъщност не иска да плати на нереформираното БДЖ", каза още Дянков. Той потвърди, че "БДЖ Товарни превози" ще бъде продадено със сигурност. При фалит на пътническите превози обаче, парите от продажбата щели да отидат за изплащане към кредиторите, като само задълженията към държавата са 150 млн. лв.

Има или няма пари – на БДЖ и за БДЖ?
Пари за БДЖ има и това е много добре известно. Става дума за дълго спазарявания заем от около 460 млн. лева от Световната банка, който в този момент би решил голяма част от проблемите на железниците, вкл. изплащането на просрочените вноски по мотрисите „Дезиро”.

Усвояването на този кредит обаче се задържа лично от Дянков. По собствените му думи, „влошената икономическа ситуация е една  от причините Финансовото министерство да не отпуска мостовото финансиране за БДЖ и да задържа необходимите документи за одобряване на държавно гарантирания заем от Световната банка.

По същата причина – според шефа на БДЖ Владимир Владимиров - се задържа и държавната помощ от 140 млн. лева, която правителството отпусна, а парламентът одобри.
Това е отговорът на въпроса: „Има ли пари за БДЖ?”. Един слух, раздухан в началото на седмицата на страниците на „Труд” и „24 часа”, породи скандалния въпрос: „Има ли 60 млн. лева на БДЖ, блокирани като двегодишен депозит в Корпоративна търговска банка?”.

Това твърдение бе повторено и от лидера на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и след това бе опровергано гръмко, но неубедително от Владимир Владимиров.

„Няма такива пари, в КТБ има само милион и нещо, внесени като банкови гаранции по различни обществени поръчки, в други банки имаме повече такива влогове”, увери Владимиров без да навлиза в подробности. Попитан още колко време може да оцелее БДЖ в условията на стачка, шефът на УС на „Холдинг БДЖ” блъфира: “Ако кредиторите дойдат и си вземат мотрисите, БДЖ не може да реагира, просто губим всичко, не можем да чакаме ден повече, разпродаваме”.

А блъфира, защото с действията си – вкл. с подмяната на вече постигнати договорки с противоречащ им нов колективен трудов договор – той на практика провокира продължаването на стачката до пълната победа на…кредиторите.

Министър Московски също протака
Преговорите в понеделник със синдикатите за прекратяване на стачката се провалиха, след като транспортният министър Ивайло Московски помоли да се отложат с едно денонощие, за да се запознае с текстовете в Колективния трудов договор, предложен от ръководството на БДЖ цели три дни по-рано.

И тъй като синдикатите вече бяха изразили категоричното си несъгласие с така предложения договор, то закономерно заподозряха, че ги употребяват за целите на правителството – т.е. принуждават ги да продължават стачката, за да я използват като мотив за официалното обявяване на фалита на БДЖ.
Така в първите дни на седмицата над 85 % от пътническите влакове в цялата страна спряха в часовете между 8 и 16 часа.

Протестът дори се разрасна. За първи път в стачката на железничарите се включиха служителите на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) на гара Езерово (преди Варна),  гара „Владимир Павлов” (преди Бургас), Страцимир, Берковица, Бойчиновци, Кунино. Преговори по техните искания са проведени и има сближаване на позициите, заяви пред БНР изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Продължават и опитите за локаут на стачката в железниците от страна на ръководството на "БДЖ Товарни превози", информира Димитър Динев, председател на Стачния комитет на Синдиката на железничарите към КНСБ.


Кой ще спечели от смъртта на БДЖ?

Този въпрос дори не е с повишена трудност. На първо място ще спечели правителството, което явно (също като предишните кабинети) не е в състояние да проведе реформи, които да оздравят БДЖ при запазване на социалните функции на пътническите превози.

Голяма част от дълговете така или иначе ще бъдат поети от данъкоплатците, а в хазната ще влязат свежи пари от продажбата на „Товарни превози”, както и от активи на БДЖ, та дори и за скрап – локомотиви и вагони, почивни бази и друга недвижима собственост.

Социалната цена на подобна ликвидация е много висока, но случилото се с „Кремиковци” показа, че протестите на оставащите без препитание нямат достатъчен потенциал, за да свалят правителството.

Ще спечели купувачът на „Товарни превози”, въпреки че ще трябва да се бори с конкуренцията на частната Българска железопътна компания (БЖК).

Ще спечелят автобусните превозвачи, които сега, по времето на стачката, отчитат около 35 000 пътници повече всеки ден. Новата компания за пътнически жп превози – особено ако е държавна – още дълго време ще трябва да разчита на сегашните 30-40 годишни вагони и локомотиви, които ще кретат едва-едва по разбитите линии, стопанисвани от НКЖИ.

Все някой ден ще се появят и частни компании за пътнически жп превози, но излизането им на пазара минава през „благоволението” на държавата.

С други думи железниците няма да умрат. Но не може да се твърди със сигурност, че БДЖ ще оживее – дори ако стачкуващите железничари продължат с протестите си. В тази игра на оцеляване държавата държи всички козове и не се свени да използва белязани карти.


Билетите скочиха и ще поскъпват още

От 1 декември билетите за ускорените бързи влакове и спалните вагони поскъпнаха със средно 15%. Това бе представено като част от спешните мерки за финансово стабилизиране на дружеството. От 1 януари се предвижда да поскъпнат и билетите за пътническите и бързите влакове  средно 9%.

Според сметките на шефовете на БДЖ  увеличението ще донесе 2-2.5 млн. лв. допълнителни приходи годишно, а жп транспортът ще остане по-евтин от автобусния. Вече не се движат и 30 от предвидените за спиране 138 нерентабилни влака. БДЖ и НКЖИ обясниха тази мярка като част от вече приетите мерки, така и като следствие от допълнителните загуби от стачката.

Синдикатите от своя страна обявиха, че подобно намаляване на влаковете по време на стачка е незаконен локaут.


В рамките на агресивния гербаджийски пиар, управляващите дори се качваха на влак – като екстранспортния министър Цветков, който по принцип си беше „пътник“ Последно пътуване? Може би Все още не може да се твърди, че БДЖ ще оцелее А гарите тук са тихи...

В категории: Анализи , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
edname4ta.dir.bg
11.12.2011 20:06:53
0
0
Протестите "на парче" са част от измамата - другарски сценарии за изпускане на парата, трохи под масата и смяна на една тиква с друга уж по "народна" воля. Трябва ни ВСЕНАРОДЕН БУНТ извън контрола на всякакви партии, синдикати, "овчари" и пожарникари за предсрочни избори и всички права за ПРЯКА ВЛАСТ на гражданите във всички власти, вкл. "четвъртата". Не викай "амин", ами да покрием България с граждански клубове за бързи общи действия и вземане властта пряко от гражданите. "Шапки" ще си изберем после.
3
Ник
11.12.2011 16:42:38
0
0
Всеки път,когато нещо се случи се изненадваме и ужасяваме.Тук ужасът си е на място,но защо изненада? При положение,че и на глупаците вече им е ясно,че тече план за унищожение на нацията,на българския етнос,координиран от вътре и от вън и почти официално вече не се крие,а се говори за геноцид,ние се чудим за БДЖ-то.Ами просто е- то е наред!Наведнъж не става,може да се усетим.Държавни железници има в държава, а не в гето,в каквото живеем ние.У нас от държавата е само черупка,черупка е и "демокрацията"! Вече 22 години сме роби, нямаме право на нищо,освен това,което ни /по/дадат,ако и докогато!Не го ли осъзнахме?
2
Мундьо
11.12.2011 06:47:17
0
0
Келешите,които са сложени да упрявляват БДЖ,изпълняват изцяло некадърните указания на Хер Флик,за унищожаването на БДЖ и дори държавата ни. Дянков се е заел да продаде всичко де що може да се продава в България. После ще пляска с ръчички и ще разправя колко велик икономист е! Той е вреден за страната ни.Американски еничарин,нямащ нищо Българско вече в него. Да си го прибират от МВФ и да го пращат,където си искат( освен ако не са го пратили нарочно-да унищожи държавата където е роден).Всичко което сте написали за парите в БДЖ е вярно. Сега целта е да се изкарат стачниците виновни за продажбата на БДЖ.
1
Железничар
10.12.2011 06:12:05
0
0
Загробването на БДЖ започна от времето на Вилхелм Краус. Не долюбвам ББ, но не мога да го обвинявам за неща, за които вината му е най-малка!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки