Веселин Златев: Бъдете внимателни при празничното пазаруване


Веселин Златев: Бъдете внимателни при празничното пазаруване
05 Декември 2011, Понеделник


Веселин Златев е роден през 1954 г. в Нови пазар. През 1978 г. завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“.


Автор: Интервю на Диана Славчева

Бил е областен управител на Шумен и кмет на общината в продължение на два мандата. За периода от 2002 г. до 2008 г. е член на Смесения консултативен съвет на Комитета на регионите на ЕС в Брюксел, член на Комитета на регионите на ЕС в Брюксел, член на Комитета по наблюдение на ИСПА и член на Съвета по децентрализация към МС на РБ. От края на септември т. г. оглавява Комисията за защита на потребителите.


- В началото на седмицата Комисията за защита на потребителите заведе колективни искове срещу трите мобилни оператора М-Тел, Глобул и Виваком заради агресивната им практика  настойчиво да изпращат непоискани търговски съобщения при провеждането на играта „Стани милионер”. Как се стигна до това развитие?

- В рамките на този месец ние изискахме и разгледахме огромен обем от информация, свързана с есемес игрите „Стани милионер“ и се натъкнахме на поредица от нелоялни търговски практики. Бяхме получили много жалби от клиенти на мобилните оператори и това ни накара да обърнем повече внимание на този случай.

Първоначално излязохме само с информация, с която предупредихме потребителите за заблудите, в които могат да изпаднат. Така например обажданията към тях внушават, че участието им е безплатно, но в същото време техните отговори, изпращани чрез есемеси, се таксуват. Организаторът  „Ню геймс“ ООД ги заблуждава също и като премълчава съществена информация за начините за участие и отказ от играта.

Заблуда се съдържа и в текстовете на подканващите есемеси, които създават впечатление у потребителите, че вече са избрани за участие в разпределянето на наградите и единствено е необходимо да се обадят или изпратят sms. При това проверката на КЗП констатира, че тези нарушения се повтарят.

Нека си припомним как в началото на годината при провеждане на аналогична хазартна игра „СМС за милиони” – „Пари на мига”, трите мобилни оператора  отново бяха уличени, че прилагат същата агресивна търговска практика, която бе забранена със заповеди на председателя на КЗП.

Сега очакваме от съда да се произнесе по този случай, като се надяваме неговото решение да доведе най-сетне до спазване на правилата. Ние не можем да се противопоставим на всички игри, включително и на хазартните, за които организаторите им имат лиценз. Но трябва да се променят правилата така, че да не въвеждат в заблуждение обикновените потребители.

- В сряда Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС доразгледа на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Ден преди това на пресконференция в БТА от Гражданско движение „Днес“ заявиха, че все още има какво да се желае по този нормативен акт и бе изтъкнато, че потребителите реално нямат никаква защита срещу своеволията на мобилните оператори. Така ли е наистина?

- Според мен Законът за електронните съобщения е добър и сега, но с новите изменения и допълнения той би предоставил по-добра защита. Но това, което очакват хората и от закона, и от Комисията – да се решават автоматично техните материално-правни искания, в смисъл някой, който е подведен от нелоялна търговска практика, да получи парите си – това няма как да стане в този закон.

Българският потребител трябва да разбере, че при съществуващото законодателство, включително и със сегашните изменения за нормативната база за електронните съобщения, той няма да може да получи тази материално-правна защита. Защото това са облигационни отношения, които се доказват в съда.

- Освен против нелоялните практики на мобилните оператори, за какво най-често получавате жалби в Комисията? Казано по-общо – от какво най-вече се оплаква българският потребител?

- До края на третото тримесечие тази година при нас са постъпили близо 16 000 жалби. Голяма част от тях са от областта на потреблението на стоки за бита и по-конкретно електроуреди и  комуникационна техника – може би около 15-20 % от всички сигнали. Доста оплаквания имаме, които касаят туристическия бранш – за неполучени ваучери, за цена, която не съответства на предлаганата услуга. Като цяло преобладават жалбите в тези области, в които имаме монопол.

- А не е ли по-скоро причината за толкова много оплаквания в заливането на пазара ни с нискокачествени стоки от Китай например?

- Може би и двете тенденции са верни. Макар че ние работим изключително добре с агенция „Митници“ и спираме в митническите складове стоките от Турция и Китай, които обикновено са с по-ниско качество и не отговарят на европейските стандарти, още преди да бъдат пръснати в търговската мрежа. Разбира се има отделни пропуски, но като цяло сътрудничеството ни с митницата е много добро.

- За какво предимно трябва да си отваря очите българският купувач в празничната суматоха около наближаващите Коледа и Нова година?

- Този въпрос трябва да се разгледа в два аспекта. Първо, дали потребителят ще ползва туристически пакет. Ние все пак сме единственият контролен орган по Закона за туризма. И другият е покупката на определени стоки. Когато човек влезе в магазина, нека не се поддава на емоции и на лъскавата опаковка на стоката.

Нека добре я огледа, да види дали тя има етикет – и независимо от това чие производство е, дали този етикет е на български език, което е задължително. Защото обикновено подобни стоки не са с необходимите характеристики, които се сочат и дават основание за недоволство и жалби после до нас.

Бихме посъветвали клиентите да се консултират със служителите в магазина или с опита на своите близки. Нека не бързат с покупката, независимо от наличието на предстоящия празник. Задължително трябва да се снабдят с фактура, договор, касова бележка или касов бон, защото при евентуална претенция относно лошото качество на стоката, после няма как тя да бъде доказана. И последно – нека в условията на тази икономическа криза внимателно правим подбора си при покупката на каквато и да била стока.

- Напоследък се нароиха много сайтове, които предлагат примамливи промоции. През лятото имаше случай на голяма измама с една оферта за туристическа екскурзия до Малдивите, при която „изгоряха“ около 200 души. Какво ще посъветвате тези, които прибягват до този начин на пазаруване?

- При разглеждането на предложенията в тези портали трябва да се направи справка дали офериращият търговец притежава офис и стационарен телефон. Добре е да се потърси информация от близки и познати дали качеството на стоката или услугата е такова, каквото се описва в този сайт, защото ваучерите все пак се купуват от разстояние.

А специално при туристическите пакети, когато се отиде на място, трябва да се обърне внимание дали има съответния ценоразпис, дали той е изложен само на рецепцията или го има и по стаите. А също и дали менюто за всяка консумация е налице. Липсата на всеки един от тези атрибути при предоставяне на туристическата услуга е основание за съмнение.

- А как върви проверката, която Комисията прави в момента по хижите в зимните ни курорти и тамошните заведения?

- За съжаление не можем да обиколим всички хижи, защото някои от тях се намират на места, които ние не можем да достигнем. Има и случаи, където пък на достъпни места, наемателите или арендаторите просто заключват хижата, когато до тях достигне информация за предстоящата проверка.

При извършените досега поредица от проверки наистина бяха констатирани нарушения, за които сме издали предписания да бъдат отстранени. Трябва да кажа, че по празниците, а и през целия зимен сезон ние ще имаме екипи на разположение и такива, които конкретно ще извършват проверки в големите наши курорти Банско, Велинград, Пампорово и Боровец. Тази година ще помъчим във всичките зимни курорти да имаме представители, които да действат незабавно при получен сигнал от потребител.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки