Валентин Касабов: ГЕРБ гази добрите демократични практики


Валентин Касабов: ГЕРБ гази добрите  демократични практики
18 Ноември 2011, Петък


Валентин Касабов е на 53 години, дългогодишен журналист, популярен като водещ на предаването „Паралакс“


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net

по национална телевизия СКАТ. Той е съучредител и съпредседател на патриотичната партия „Национален фронт за спасение на България“. Водач е на групата общински съветници на НФСБ в Бургас.


- Г-н Касабов, втората по сила група – тази на „Национален фронт за спасение на България“, беше бламирана от участие в комисиите на Общинския съвет в Бургас. Това не е ли уникална ситуация?
- Да, това се случва за първи път в България и е ярка демонстрация на безпардонност и тоталитаризъм.

- В ГЕРБ дали са го планирали предварително, или просто са изпаднали в неочаквана групова психоза и яростно желание да ви отмъстят за агресивната ви опозиция в предния мандат?
- Според мен е абсолютно осъзнат акт на дребно отмъщение и много добре планирано действие. То обаче реално не води до нищо. В случая просто става въпрос за липса на елементарна политическа култура. В ГЕРБ се изживяват като политически монополисти и смятат, че по този начин ще си правят каквото си искат. Но дълбоко се лъжат.

- Отстраняването ви от комисиите ще промени ли поведението на НФСБ? По-агресивни ли ще станете, или по-кротки?
- Илюзия е, че по този начин някой ще ни сложи намордник и ще ни озапти. Хората са гласували за нас, защото сме принципни и безкомпромисни, и те очакват да останем такива докрай. Целта на управляващата клика е да прави каквото си иска и всички в нея са си „наточили“ зъбите, за да си разделят баницата, т.е. да осребрят мандата си. Ние обаче няма да го позволим.

- Това ли представлява т. нар. преяждане с власт – клишето, което стана доста  тиражирано напоследък?
- Да, това е началото на преяждането, след което много бързо ще дойде и... повръщането. Аз съм се нагледал на такива неща. В Общинския съвет на Бургас са се настанили политически неграмотни хора. Те нямат биография, бургазлии не ги познават кои са. Дошли са от нищото и отиват в нищото. Това, което те направиха, досега за 20 години демокрация никъде не се беше случвало. Нарушен е грубо квотният принцип, пренебрегнат е избирателят. От общо 84 места ние бяхме допуснати едва до четири, и то в по-маловажните постоянни комисии.

- Да, но тези квоти никъде не са регламентирани, те са просто една добра политическа практика, нали така?
- Естествено, но това е политическата практика в Европа. Тя е установена и в целия останал демократичен свят. Не е нормално да се отхвърля просто ей така, с лека ръка.

- Какви са опасностите от подобно политическо поведение на една управляваща партия? Какво реално ще загубят бургаските граждани от това през следващите четири години?
- Загубата на гражданите идва от корупцията на властта, а другото име на корупцията е разложение. Една част от мнозинството ще се опитат „да си потопят човката“, образно казано, ако им бъде позволено. Няма как обаче да бъдат задоволени всичките щения и амбиции.

Някои хора няма да могат да се докопат до ресурсите. Те ще останат с пръст в уста и това ще породи естествено реакцията на амебата, т.е. най-вероятно тяхната реакция ще е да започнат да се цепят. Отсега ние от групата на НФСБ, партията на телевизия СКАТ, предупреждаваме, че няма да позволим на управляващата клика да злоупотребява безметежно. Като общественици имаме голям опит и сме достатъчно мислещи и разумни хора, като умеем да виждаме събитията в няколко хода напред, за разлика от тези, които разсъждават единствено и само чрез правото си черво и стомаха.

- Всъщност, коя е опозицията в Бургас?
- Опозицията сме седемте човека на НФСБ и телевизия СКАТ. Вижте, формално групите в Общинския съвет са четири, реално обаче те са само две. Едната е нашата, която е единствен истински и категоричен опонент на властта, а другата са ГЕРБ и техните сателити, т. е. всички останали – БСП, СДС, Социалния хуманизъм (Движение за социален хуманизъм – б.а.), ЛИДЕР, ДПС, заедно с „Атака“ и т.н.

- В национален план изборите показаха едно ново явление – правителството за първи път запазва доверие след 2,5 години управление. Българинът обеднява, но май доста бавно, а харизмата все още действа...
- Да, има едно ново уникално явление, което не е в полза на България, и то е следното: тези избори бяха генералната репетиция за измама и манипулации. През последните 20 години наистина никога не е имало такава огромна изборна измама.

Това беше предпремиерна генерална репетиция, а премиерата ще бъде след година и половина на парламентарния вот, когато ГЕРБ ще се опитат по същите схеми отново да спечелят властта. Но аз мисля, че дотогава ще се случат много неща. Народът ще отрезнее, а вече има и достатъчно други политически сили, които няма да позволят манипулации на вота в такива огромни размери.

А що се касае до харизмата – тя не храни и не пълни хладилника. Така че нека тези, които са гласували за ГЕРБ, да си живеят с харизмата, а когато останат без работа и очите им се оцъклят от глад, да си закачат портрета на Бойко Борисов, да си палят свещ и да му се молят сутрин и вечер.

- Няма ли опасност обаче избирателят отново да се върне при БСП – нещо, което  наблюдавахме в известна степен на отминалите избори?
- В момента се опитват да ни наложат т. нар. двуполюсен модел. Това е един предварително нагласен мач, в който БСП и ГЕРБ имат намерение да си препредават властта. БСП е удобната опозиция. Но, има едно голямо „но”. И то е „Националният фронт за спасение на България“, който е реалната алтернатива и на ГЕРБ, а и на останалите изчезващи партийки, като СДС, „Атака“ и прочее.

НФСБ тепърва започва да се развива и да печели доверието на българския избирател, когото ви препоръчвам да не подценявате. Той е наясно за какво става въпрос. И знае, че ГЕРБ отново се гласят да управляват, независимо дали с БСП в опозиция, или в коалиция. Много е възможно дори пак да си спретнат една тройна коалиция с ДПС. Това са техните сметки, които вероятно няма да им излязат, защото ние сме тук и ще ги объркаме.

- Друго уникално явление обаче е, че сега големите български медии изглежда не са склонни да обърнат палачинката и да започнат да критикуват властта след средата на мандата й, както се случваше при предните правителства. Дали не отиваме към някакъв авторитарен режим, като в Русия, където повече от десет години вече управлява една партия и няма изгледи тя да се смени с друга?

- Тук сте абсолютно прав. В България са останали едва няколко истински медии. Сред тях е национална телевизия СКАТ, която единствена казва нещата такива, каквито ги мисли обикновеният българин. Останалите средства за масова информация се надяват да се настанят трайно на трапезата на властта, затова вървят след нея, хленчат, подмазват й се... Това наистина води към авторитарен режим, който е много опасен, особено ако се има предвид близкото минало на Борисов и неговата мутренска същност.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки