Вещи лица играят за „Лукойл“


Вещи лица играят за „Лукойл“
Ректорът на Техническия университет в Бургас проф. Петко Петков е вещо лице в делото на митниците срещу „Лукойл“
11 Ноември 2011, Петък


Софийският административен съд (САС) бе принуден в сряда за трети път да отложи делото,


Автор: Десант

което петролната рафинерия „Лукойл – Нефтохим“ заведе срещу решението на шефа на митниците Ваньо Танов да отнеме лицензите на компанията.

Причината бе, че от „Лукойл“ не бяха предоставили нито на съда, нито на ответника в процеса три класьора с писмени доказателства, използвани от вещите лица за изготвяне на експертизата, която уж трябва да установи дали измервателните уреди в рафинерията и на терминала „Росенец“ са монтирани на изискваните от закона места и дали поставянето им е започнало в предвидения срок.

По време на предишното заседание в края на септември съдия Камелия Стоянова отново трябваше да отложи делото, тъй като експертите тогава заявиха, че имат нужда от поне още 45 дни, за да представят становището си.

Въпросната експертиза вече е готова, но тъй като в сряда от „Лукойл“ не бяха в състояние да приложат по делото нотариално заверени копия на оригиналните документи, предоставени на вещите лица, тя ще бъде изслушана и обсъдена по същество на следващото заседание, насрочено за 12 декември.

То обаче със сигурност няма да бъде последно, тъй като представителите на агенция „Митници“ от своя страна заявиха твърдо намерение да оспорят експертизата, тъй като тя не давала конкретни отговори на поставените въпроси – колко уреда са били поставени в рафинерията и терминала „Росенец“ към момента на отнемането на лицензите на „Лукойл“, както и в какъв срок могат да бъдат монтирани и останалите, които се изискват от Наредба №3 на митниците.

Вещите лица пък се оказаха ректорът на бургаския Технически университет проф. Петко Петков, който е проруски настроен и дори подкрепя изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис“, както и неговият подчинен доц. Тодор Паличев. Третото вещо лице се казва Ивелин Йосифов.

Проф. Петков направи всички възможно делото да бъде отложено за догодина, тъй като през декември трябвало да „раздава дипломи“. Адвокатът на „Лукойл“ пък се оказа зает на 29 и 30 ноември, което беше сред вариантите за следващо заседание. Тогава и друго от вещите лица „по всяка вероятност, почти сигурно“ щяло да бъде в чужбина. В крайна сметка съдия Стоянова насрочи заседанието за 12 декември.

„Лукойл Нефтохим“ и петролният терминал „Росенец“ са с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът продължават да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците с мотива, че спирането на производствения процес би нанесло „значителни или трудно поправими щети“ на компанията.

Ескалиралото през лятото напрежение между държавата и „Лукойл“ окончателно бе туширано след посещението на президента на руската петролна компания Вагит Алекперов при премиера Бойко Борисов, което не бе отразено от правителствената пресслужба. Информация за разговорите между двамата бе оповестена единствено от фирмата, която съобщи, че Алекперов е представил на Борисов графика и техническите въпроси около поставянето на уреди в 276-те точки на замерване, като се споменаваше, че 80% от уредите ще бъдат монтирани до края на годината.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки