Старозагорското Аязмо и покръстването на княз Борис


Старозагорското Аязмо и покръстването на княз Борис
Каменни пластики от м. Аязмото – Стара Загора, изобразяващи гривести прабългарски барсове (IX-X в.)
02 Май 2019, Четвъртък


​Легендата е предавана от уста в уста в продължение на векове и може би за пръв път е описана от известния казанлъшки журналист, писател и политически деец Христо Дочев Ваклидов

Автор: Иван Иванов

Върхът на старозагорското Аязмо, чието име всъщност е „Аязмото на свети Теодор Тирон”, е забулен в тайните на една важна за българската история легенда. Тя се отнася за все още нерешения въпрос – къде е покръстен княз Борис – Михаил?

Легендата е предавана от уста в уста в продължение на векове и може би за пръв път е описана от известния казанлъшки журналист, писател и политически деец Христо Дочев Ваклидов (1841-1891) и от неговия брат, униатския свещеник Иван Ваклидов.

Оттогава насам тази легенда е коментирана от много старозагорски автори на книги, вестници и статии, но тя е почти непозната на широката общественост в страната. В какво се състои легендата и има ли вече доказателства за нейната истинност?

Според легендата, по време на езичника Борис, град Берое е управляван от българския болярин Цолю, който имал дъщеря на име Цветана. Резиденцията на управителя Цолю се намирала в подножието на старозагорското Аязмо, а до нея имало голяма градина и затвор за византийски пленници-християни.

Съгласно данни, записани от митрополит Методий Кусев през 1917 г. и впоследствие изложени в книгата „История на Аязмото в Стара Загора”, на върха на Аязмото е имало вековна гора и капище до древен лековит извор, който съществува и до сега. Един ден Цветана се разболяла и боляринът се съгласил тя да бъде лекувана от пленени лекари.

Покръстили я в извора на Аязмото и я нарекли Теодора (така се казвала майката на непълнолетния тогава византийски император Михаил III, б. а.). Като по чудо в момента на кръщението Цветана оздравяла. Боляринът Цолю също се покръстил и наредил капището на Аязмото да се превърне в християнски храм на името на св. Теодор Тирон. След една година самият княз Борис пристига в Берое и приема християнската вяра в същия християнски храм на върха на Аязмото.

Подобни факти се подкрепят и от някои от гостите на Втория Славянски конгрес, състоял се през 1910 г. в София, а именно проф. Иван Савич Палмов, преподавател по история на славянските народи към Петербургската духовна академия, богословът Александър Чучулаин и журналистите Гучков и Крамарж. Те твърдят, че цар Борис I се е покръстил именно на старозагорското Аязмо.

Проф. Палмов разказва: „...Св. Княз Борис на три пъти се срещал с византийския патриарх Фотий, тук в Загорието, за водене на преговори по въпроса за покръстването... Известно е от историята, че войводите на Бориса се бунтували срещу покръщението на българския народ.

Само един войвода – князът на Загора Цолю, поради обстоятелството, че бил вече покръстен, станал съмишленик на княза и покровител на движението за тази цел. Ето затова Св. Борис водил преговори с Фотия в Загорието под охраната на християнина княз Цолю”.

В публикация  във в. „Старозагорско утро” от февруари 1944 г., озаглавена „Легенда за Аязмото” четем: „В този храм (храма на Св. Теодор Тирон на Аязмото, б. а.) приел Христовата вяра и Св. Цар Борис. Отдалеч дошъл той чак зад Балкана. Защото там (в Плиска) бил обграден от езичници – боляри и князе, безмилостни врагове на християнството. Затова дошъл той тук, в българския християнски град Верея. Тук дошъл с радост и възторг, сред християни да приеме своето кръщение. Затова е толкова свято това място”.

Има ли доказателства за тази толкова логична версия?

На първо място, това е вековната почит на населението на града към върха на Аязмото. Всяка година на Тодоровден, деня на светеца – покровител на града, българите се изкачвали на върха на Аязмото и се миели с чудотворната вода на извора.

Свещеници от близката църква „Св. Троица”, където има специален престол и икона, посветени на светеца, са отслужвали литургия на върха. В околностите му са открити останките на 8 древни църкви. По тази причина в първите векове на османо-турското владичество близкият Змейовски проход се наричал на турски Килисанджа дервент – Църковен проход.

Турският султан Махмуд II наредил да се изкорени гората на Аязмото и го нарекъл Ахмак баир (в превод Върхът на глупаците), но не успял да премахне традицията и уважението на населението към Аязмото. Старозагорският митрополит Методий възстановява гората и църквата-манастир „Св. Теодор Тирон”. Едва след решението на Политбюро на БКП през 1951 г. за „борба с религиозните предразсъдъци”, традицията е забранена, а Аязмото се превръща в природолюбителски парк.

На второ място, на няколкостотин метра от върха на Аязмото са намерени т.н. Старозагорски каменни пластики, изобразяващи различни животни в раннохристиянски и езически стил. Според специалистите старозагорските пластики са изработени в местно ателие на границата между езическата и християнската епохи, т.е., по времето на покръстването на княз Борис. Две от пластиките изобразяват прабългарски гривести барсове. Такива барсове са открити и по метални съдове, наскоро намерени в земята на Волжска България от VIII-IX в.

Гривестите барсове са свещени животни на прабългарите, а името на самия княз Борис означава „барс”. Съгласно проф. Веселин Бешевлиев, изконното иранско название „барс” означава „грива, гривест” и отговаря на отличителната за този вид котки особеност да имат грива, подобна на гривата на коня.

Никое друго подобно животно – лъв, пантера, рис, леопард, няма такава грива, каквато има прабългарският барс. Каквито са и образците от Аязмото и от Волжска България. Датирането на пластиките и изображенията на прабългарски барсове по тях подкрепят тезата, че княз Борис – Барсът е участвал във важно събитие на върха на Аязмото.

Това обяснява и хилядолетната почит и уважение, което населението на града оказва на свещения връх и на светеца, в чиято църква е извършено покръстването на Цветана – Теодора, на болярина Цолю и на самия княз Борис – Барсът. С това се поставя началото на приемането на християнството в България и на създаването на старобългарския език, кирилската писменост и литература, които по-късно стават официални в Киевска Рус, Сърбия и влашките княжества.

При тези дадености, старозагорското Аязмо се очертава като едно от най-значимите в културно и историческо значение места в България и Източна Европа, потенциален център за поклонение и туризъм.


Изображения на гривести барсове върху метални съдове от Волжска България (VIII-IX в.) Икона на Свети Теодор Тиронский в църквата в старозагорското село Съединение. След като крадци отмъкват камбаната през 2008 г. покривът на храма рухва Картичка с възстановената в края на XIX век църква-манастир „Св. Теодор Тирон” на върха на Аязмото Вътрешността на храма. Иконите са дело на Николай Ростовцев, изографисал повторно църквата  в Шипка Изворът се намира в подземието на „Свети Теодор Тирон”

В категории: Новини , История , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки