Валери Симеонов: Заложихме на най-известните лица в Бургас


Валери Симеонов: Заложихме на най-известните лица в Бургас
21 Октомври 2011, Петък


На срещите с избирателите не давахме обещания, а разяснявахме принципите на управление, които ще прилагаме, казва кандидатът за кмет на морския град от НФСБ

Автор: Интервю на Севдалина Пенева

- Г-н Симеонов, в предизборната си кампания заложихте на срещи с хора по места, не хвърляхте средства за присъствие в медиите, извън телевизия СКАТ. Спестихте пари и като не участвахте в плакатната война и не раздавахте кебапчета. Каква е идеята на подобна стратегия за скромна кампания?

- Нашата изходна позиция беше следната – за четири години участие в местната власт като общински съветници, хората би трябвало да са ни опознали. Лично аз смятам, че е безсмислено в рамките на 30 дни да се надуват някакви розови балони. Това е твърде кратък срок, за да може човек да определи реално своите приоритети по отношение на избора.

Реално за толкова време никой нищо не може да направи, освен да наприказва куп фалшиви и красиви фрази. Което си е форма на лъжа. Така че не беше необходимо да участваме в състезание с куци коне. Мисля, че и без да се явяваме навсякъде и да хвърляме грешни пари за телевизионни изяви, дебати, вестници, плакати и прочие, разумните хора, към които се обръщаме ние и които са нашият електорат, би трябвало да са оценили нашето значение и тежест в обществено-политическия живот на Бургас.

От тази гледна точка икономисахме някои парични средства, които ще ни бъдат изключително необходими сега, във втората фаза на съдебните процеси срещу българските моряци, задържани в Гърция. Мисля, че не е толкова важно дали ще храним медии, дали ще разточителстваме по време на избори, отколкото да свършим някое добро дело.

Затова чисто стратегически насочихме кампанията си към срещите с хората, тъй като нищо не може да замени личния контакт. А също и към телевизионни изяви по телевизия СКАТ, тъй като това е изключително сериозна медия, която се ползва с доверието на хората.

- Действително през изминалите седмици чухме какви ли не обещания, включително такива, чието изпълнение не зависи от местната власт, а от държавната. Вие какво обещавахте по време на предизборните ви срещи?

- На всички наши разговори казвахме, че не сме дошли на тези срещи, за да лъжем хората. Нелепо е да се поемат някакви ангажименти в периода преди изборите. Още по-малко пък съвсем конкретни, с каквито се нагърбваха наши опоненти. Ние чухме толкова невероятни работи – от рода на отваряне на производствени обекти, изграждане на инфраструктурни проекти, обещания за канализация на населените места... Неща, които чуваме на всеки четири години и т. н.

Ние наблегнахме на това не да даваме обещания, а да обясняваме какви са тенденциите, които ще разработваме, кои са принципите на управление, които ще прилагаме. А именно – равнопоставеност на всички квартали и съставни селища спрямо центъра – нещо, в което беше нарушен баланса и станахме свидетели на  огромна диспропорция в разпределението на средства от страна на предната общинска управа.

Заложихме също на правото на всеки на труд, доколкото може да бъде гарантирано и подпомогнато от общината; на правото на здравеопазване; на чиста и здравословна околна среда и т. н. Принципи, които ние изповядваме повече от четири години, защото всъщност сме отдавна на политическото бойно поле. И пак повтарям – ако хората досега не са си изградили представа кои сме ние, ако за 30 дни трябваше да доказваме какви сме, вече влизаме в безполезно надприказваме с останалите конкуренти. Смятам това за доста глупаво и безсмислено.

- Кандидатите за общински съветници от „Национален фронт за спасение на България“ са разпознаваеми лица, но дали този месец ви стигна, за да направите и самата партия разпознаваема?

- Това беше целта ни. Да обясним връзката между „Националния фронт за спасение на България“ и телевизия СКАТ. Да демонстрираме, да покажем, да обясним, че това е едно и също.

По отношение на кандидатурите, които сме издигнали, аз мисля, че по-разпознаваеми лица в никоя друга листа няма. Всъщност, това са най-известните лица в цял Бургас. Аз се гордея, че влизаме в тези избори с една изключително достойна и много популярна листа на доказали себе си хора.

- Появиха се няколко социологически проучвания по време на кампанията. Кой се страхува от НФСБ, че все „забравяха“ да ви включат в допитванията?

- Така наречените социологически проучвания са един предизборен ход. Реално няма никакви анкети и допитвания в Бургас. Поне аз не зная и не съм информиран да има сериозно социологическо проучване. Ако има такова, то остана в сянка. И вероятно е било скрито, тъй като не е било изгодно на тези, които са го поръчали.

А ако говорим за разпространяваните в пресата на т. нар. социологически проучвания, изготвени в офиса на единия от кандидатите за кметове, които ги прави той с неговата секретарка, мисля, че за тях е безсмислено да го говорим. Това е един пореден, доста нечистоплътен предизборен ход или активно предизборно мероприятие.

Въпросът обаче по-скоро е следният. Защо, след като всички социологически агенции са закупени от ГЕРБ и им е поръчано да се правят всякакви проучвания, липсват публикации. Това ме води до извода, че резултатите не са много благоприятни за управляващата партия и по тази причина не им се дава гласност.

- Защо хората трябва да ви вярват? Вие какво направихте за Бургас през тези четири години?

- Много неща за партия, която не е на власт. Все знакови постижения, знакови събития, които хората идентифицират именно с нас. Ще изброя само най-важното – референдума за „Бургас-Александрупулис“, борбата срещу ислямизацията, незаконните джамиите, които са спрени от изграждане, защитата за граничен Михаил Цонков, който българските власти бяха готови да пожертват...

Това са все много важни и знакови събития в историята на Бургас, които са първите сериозни прояви на гражданското общество у нас. И те са свързани с партията на СКАТ. Припомнете си още масовите подписки срещу новините на турски език, срещу влизането на Турция в Европейския съюз... Всичко това е тръгвало от Бургас.

Лично за мен името на града стана синоним на община-флагман на гражданските движения през последните четири години. Гордея се да кажа, че това до голяма степен е постигнато с нашата активна гражданска позиция и будителската роля, която сме играли аз и моите колеги.

Свършихме си работата и по отношение на опазване на общинската собственост, по опазването на средствата на хората и защита на техните интереси. Искам да обясня обаче, че тук не става въпрос само за желанието някой просто да бъде полезен. Тук става въпрос за една много сериозна подготовка, каквато другите групи в Общинския съвет не предприемаха.

Всъщност, скритата борба през изминалите четири години в ОбС не беше между групите съветници, а беше между нашата група (първо Независими, а по-късно от ПП „Национален фронт за спасение на България“) и общинската администрация. Тъй като реално почти никой от останалите общински съветници не си четеше даже докладните записки. И това се отразяваше на дебатите.

Затова пожелавам на всички бъдещи общински съветници, независимо от коя група са, просто да четат новините, да четат законите, нормативната база, да се явяват на заседания подготвени, да знаят в крайна сметка каква е темата. Защото само тогава има истински спор между различни позиции.

- Някои „политици“ пращат българите да отидат пак за гъби на 23 октомври. Вие какво ще посъветвате хората с право на глас?

- Да използват механизмите и оръжията, които е дала в техните ръце демокрацията. Да отидат за гъби, това значи да се върнат във времето на Тодор Живков. Това означава отказ от права. Бих препоръчал на хората да упражнят правата си такива, каквито им ги дава Конституцията, най-малкото заради дълга на тези, които идват след нас – децата ни.

И това трябва да го направят безкомпромисно. С желание и с умисъл. А не просто така, като гласуване на конкурс за манекенки. Да гласуват убедено, след като анализират кои са кандидатите и кой какво може да предложи и да свърши.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки