Заден ход за златото край Крумовград


Заден ход за златото край Крумовград
15 Октомври 2011, Събота


След протестите и подписката на жителите на Крумовград; след възраженията на еколози и експерти;


Автор: Ани Петрова

след като скандалът стигна чак до Европейския парламент... се случи чудо. Във вторник министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за ново произнасяне от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проекторешението по искането на „Болкан минерал енд майнинг“, дъщерна фирма на „Дънди прешъс метълс“, за златодобив в местността „Ада тепе“ край Крумовград.

Както „Десант“ вече писа, само преди по-малко от месец този експертен съвет одобри предложената от инвеститора „водна“ технология за добив на злато в този район. Въпреки че „Болкан минерал енд майнинг“ сами се отказаха от първоначално предвидената цианидна технология за добив на злато, местните жители, както и екозащитниците, останаха единодушни в несъгласието си за промишлен златодобив в района.

И докато засега временно се спира изпълнението на това безумие, в четвъртък правителството издаде разрешително на същата компания за търсене и проучване за полезни изкопаеми в Тополовград и Гълъбово. По предложение на икономическото министерство отрочетата на „Дънди“ ще изследват за метали площта „Владимирово“ (17 кв. км).

Срокът на разрешението е три години, като очакваният размер на инвестициите е около 167 700 долара. От тях за мероприятия по опазване на околната среда ще бъдат заделени едва към 7000 лева.  


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки