БРИКС ще окаже помощ за ЕС


БРИКС ще  окаже помощ за ЕС
14 Октомври 2011, Петък


Бъдещите дискусии между страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) за евентуална помощ за ЕС са "интересно развити".


Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за италианския в. "Стампа".

"Ако обаче те се ограничат с изкупуване на определяните от всички като сигурни държавни облигации, като германските или британските, то те няма да поемат много рискове.
Надявам се, че ако има инервенции от такъв характер, те да бъдат обхватни и няма да се ограничават със сигурните книжа на някои държави", допълва Лагард.

Бразилският министър на финансите Гиду Мантега обяви, че БРИКС ще обсъдят възможността да се притекат на помощ на Европейския съюз в условията на дългова криза.
"БРИКС ще се съберат идната седмица във Вашингтон е ще обсъдим по какъв начин да помогнем на Европейския съюз да излезе от тази ситуация", заяви Мантега, без да посочи повече подробности.

Миналата седмица бразилският министър беше във Вашингтон, където участва в заседание на МВФ, уточни говорител на финансовото министерство.

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен предупреди, че евентуална неплатежоспособност по задълженията на Гърция или излизането й от Еврозоната биха имали "драматични последици" за самата страна, за Европа и за целия свят.

Бразилия  готова да спаси България, заяви президентката на латиноамериканската суперсила Дилма Русеф по време на посещението си в родината на баща си миналата седмица. „Готови сме да поемем цялата българска продукция, която остава без пазари, вследствие рухването на търсенето в глобалната икономика“.

Такива уверения се чуха от устата на една от най-влиятелните жени в света - бразилският президент с български корени г-жа Русеф, по време на българо-бразилски бизнес-форум, организиран във връзка с посещението й в страната ни! – написа в блога си „Кризата.бг” Митко Хитов от УНСС.

Едва ли някой български чиновник обърна сериозно внимание точно на тези думи на високопоставената гостенка, но тази заявка към държавата ни означава само едно: Бразилия е готова да изтегли съсипаната българска икономика от блатото, без дори да иска насрещни стъпки от идеологическите си противници, впили, през последните две десетилетия, вампирски зъби в снагата на българския народ!

Русия може да измъкне Испания
Испанският министър на икономиката и финансите Елена Салгадо разговаря в Москва с руския финансов министър Антон Силуанов.
Русия може да спаси Европа, като предотврати разпадането на европейския валутен съюз. За целта Москва е готова да изкупи испанските държавни облигации, заяви Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, пише "Независимая газета".

Русия е готова да помогне на страните от Еврозоната, които са изправени пред дълговата криза, ако те постигнат споразумение за ясен план за решаването на проблема, заяви Дворкович.
Той обаче подчерта, че все още няма обявена стратегия и затова е прекалено рано да се говори за помощ от Русия.

Дворкович заедно с руския външен министър Сергей Лавров и руския представител в Световната банка и в Международния валутен фонд Алексей Кудрин обсъдиха в понеделник в Москва с испанския министър на икономиката и финансите Елена Салгадо възможността Русия да подпомогне Европа в преодоляването на кризата и да изкупи дълговите облигации на някои страни от Еврозоната, по-специално на Испания, посочва „Независимая газета“.

Испанската икономика буди все повече съмнения сред инвеститорите и те очакват положението да се влоши още повече, според публикацията.

Независими експерти са убедени, че като подпомага една проблемна държава, Русия си поставя главно политически цели: да се изяви като кредитор на Е врозоната и да получи от Испания подкрепа за руските проекти в Европа, се казва в материала.
Марина Мишурис, шеф на борда на руската "Флексинвест банк", изразява пред вестника тревога от "готовността на Русия "да пилее пари", при положение че бюджетът й ще се срути още в първата минута, щом паднат рязко цените на петрола".

Дали на Москва ще й стигнат парите за Испания, пита се тя, като припомня "заема, обещан на Кипър и обявения неотдавна кредит за Венецуела".

Не така обаче мисли Тамара Касянова, шеф на московска фирма за одит – Русия ще изкупува европейски дългове в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) -  отлична възможност за изява на този блок, коментира политическия аспект на обсъжданото начинание Касянова.

Италия иска Китай да финансира дълга й Италиански представители са разговаряли с китайски суверенен фонд с цел да убедят Пекин да купи италиански държавни облигации или да инвестира в италиански компании.

Властите в Италия потвърдиха, че министърът на финансите Джулио Тремонти се е срещал с представители на китайска делегация миналата седмица.

Подробности от разговорите обаче не бяха огласени.
Председателят на китайския суверенен фонд "Чайна инвестмънт" Лоу Цзивей и италианският министър на финансите Джулио Тремонти са се срещнали миналата седмица в Рим, пишат "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс", като цитират неназовани източници.

Изданията не посочват дали двете страни са постигнали споразумение.

Италианските депутати сега обсъждат план за намаляване на разходите, за да стабилизират държавния дълг, който достига 120% от брутния вътрешен продукт.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки