Ваня Колева: Ще търся съмишленици сред младите и инициативните


Ваня Колева: Ще търся съмишленици сред младите и инициативните
14 Октомври 2011, Петък


Ваня Любомирова Колева е  родена на 12 юли 1971 г. в семейство на учители. От 2003 г. живее и работи в Трявна.

Автор: Интервю на Светлана Николова

Завършила е бакалавърска степен по специалността „Социална педагогика” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и е защитила магистратура в  Русенския университет „Ангел Кънчев”. Работила е като детска учителка и директор на детска градина.

През 2007 г. е избрана за общински съветник в Трявна, където е член е на Постоянна комисия по икономическа и стопанска политика  и на Постоянната комисия по просвета, култура и вероизповедания.

На предстоящите избори Ваня Колева е кандидат за кмет на Община Трявна и водач на листата за общински съветници на НФСБ в планинското градче.


- Г-жо Колева, имате зад гърба си един мандат като общински съветник, какво ви мотивира сега да се кандидатирате за кмет на Трявна?

- Мотивите ми за участие в местното самоуправление са записани в Програмата за развитие на община Трявна и принципите на управление. Състоянието, в което се намират българските общини, с малки изключения е идентично – висока безработица, обедняване, проблеми в здравеопазването и др. Като следствие от тези процеси, групата на социално слабите расте с минути.

Задавам си въпроса: Защо след като всичко е изпълнено перфектно от управляващите, по план, според евростандарти, директиви и др. подобни клишета, не се променя положението на  обикновения човек, а става тъкмо обратното.

Ще ми се хората да си повярват, че могат да променят нещата към по- добро за себе си, за близките си, за общността, затова съм посочила в предизборната си програма някои свършени от мен неща, по сигнал и настояване на отделни тревненци. Може да ви изглежда дребно, но разчистването на ул. “Възрожденска” в Трявна от стари, изпочупени каменни стълбове, които създават предпоставка за злополуки, е по сигнал на човек, живеещ наблизо.

Като общински съветник, пак по сигнал на граждани, с мое съдействие Габровският административен съд отмени и обяви за незаконосъобразна заповед на кмета за одобрен ПУП. Успях да издействам  поставянето на клетка на мобилен оператор в района на кметства Станчов хан – Белица.

- През последните години се нагледахме на всякакви обещания и предизборни послания, как ще накарате хората да повярват във вас?
- Моята битка е свързана с достъпа за прякото участие на гражданите в управлението на общината. Време е и в Трявна да се изградят обществени и контролни съвети от специалисти и от по- активни граждани, които да работят с комисиите към Общинския съвет и други институции.

Една такава обществена комисия, например, ще може да контролира сключените договори от Общината - за равнопоставеност на фирмите, за предотвратяване на корупция и т.н. Има градове в страната, дори в съседната община Дряново, където това вече е изпитана практика. Можем да почерпим от добрия опит и да избегнем грешките на другите.

Това трябва да стане с адекватно обучение не само на общинската администрация, но и с обучение на общинските съветници, като законодатели, както и на хората, включени в съветите. Дори нещо повече - да привлечем изявени тревненци, които живеят, работят и творят в столицата, в големите български градове и в чужбина. Особено сега, по време на криза, е важно всяко мнение.

- Само с гражданско участие, обществени и контролни съвети едва ли ще се решат проблемите на Трявна?

- Това е един от приоритетите, свързан със следващия- борбата с безработицата. Приказките за големи инвестиции, напоследък отидоха в сферата на битовата фантастика – ще се отворят едни връзки и ще дойдат едни милиони, или както обещава кандидат–кметът от ГЕРБ “ за следващите четири години ще бъдат инвестирани над 100 милиона лева в публична инфраструктура, предоставени от различните оперативни програми и с подкрепата на министър Томислав Дончев.

И на децата им стана ясно, че пари така не се дават и европейските фондове не са чудодеен еликсир. Инвеститорите освен от инфраструктура се интересуват и от процента на безработица, нивото на квалификация, образование. Говорим за икономика на знанието. Преди да направя конкретни предложения, ще поставя въпроса по начин, с който смятам, че ще провокирам мислещите хора, да се промени методиката за изчисление на безработицата, коментирано е многократно.

Докато подготвях своята предизборна програма, бях потресена от данните, на които се натъкнах. Оказа се, че само за девет месеца над 1730 души от жителите на общината са отпаднали от списъка на активно работещото население. И така безработицата тук изглежда ниска. Но тя не е резултат от засилването на икономиката или създаването на нови работни места.

А именно следствие от факта, че голяма част от тревненци са напуснали родните си места и са поели на гурбет в по-големи градове на страната или в чужбина. Висок процент от тук неработещи са хора над 50-годишна възраст или пък млади хора – повечето само със средно образование, което ги обрича на малки шансове за реализация и съответно на мизерия и унижение.

Наистина не е задължение на кметската власт да се грижи за безработните, но с една по-различна политика за развитието на Трявна, би могло да се постигне много голям напредък. Нищо не пречи в  Общината да има такова звено, което да се интересува от човешките ресурси. Съвместно с бизнеса да се организират курсове, които да бъдат полезни за двете страни.

- Говорихте за безработицата, а тя е пряко свързана с икономиката, как се отрази кризата в община Трявна?

- Както посочих в началото, състоянието в община Трявна е идентично с повечето общини с малки изключения. Отчита се намаляване на поръчките, загуба на традиционни пазари и бизнесът като цяло в повечето случаи е оставен на оцеляване.

Добре е да се обединим за развитието на традиционни за Трявна отрасли – машиностроенето, трикотажната промишленост, дърводобива...  Време е да се създадат предпоставки за по-интензивно индустриално развитие, което ще поведе и развитието на инфраструктурата в града.

А инфраструктурата обуславя и развитието на туризма на професионална основа, на здравеопазване, образование, култура. Обективно погледнато, преди промените при същите пътища, може би и по-лоши, движението на продукция, суровини и хора е било по-интензивно.

Общината не трябва да бъде само административен орган, който стои между държавата и населението на града и региона, а да поеме инициативата за развитието му, да бъде активен участник в икономическото развитие. Затова предлагам да се създаде общинска фирма за строително–ремонтни работи, като имам предвид колко хора са обучени за строители и сходни професии и са били включвани в програми за временна заетост.

Като традиция туризмът в Трявна е на почетно място и като географско положение, и като история, култура Общината има потенциал да бъде конкурентоспособна не само на български общини. Всеки град и всяко село в България е заложило на този отрасъл като панацея. При една по-гъвкава програма можем да излезем дори с лекота в челните позиции на туристическите обекти.

Аз вече съм отправяла предложение за създаване на Регионална асоциация на представителите на туристическия бранш, която да стане член на Националната борса за услуги; да се планират и организират повече мероприятия. Може да разширим обектите и услугите, свързани със здравния туризъм-освен чистия въздух и зеленина в Трявна има 2 непроучени минерални извора, които може би ще събудят интерес.

- При толкова голяма конкуренция за кметския стол, вие към каква група хора сте насочили посланията си?

- Мотото на кампанията ми е “Близо до хората за възход на Трявна”. Ще търся съмишленици сред младите хора, сред инициативните, представители на средния и малкия бизнес, хора, които по една или друга причина са изпаднали от трудова или творческа дейност-трайно безработни, инвалиди. Надявам се да привлека и хората, които по различни причини са пасивни и не желаят да гласуват, за да не бъдат излъгани.

Смятам, че за четири години съм показала, че съм човек на действието не толкова на думите и довеждам нещата докрай, така че могат да ми вярват. Показала съм още, че не съм от показните герои, правила съм дарения и ще продължавам да правя, когато има конкретен повод или възможности за това. Но не и по време на кампания. Не купувам гласове.

- Как приемат в Трявна преминаването ви в НФСБ?

- Много от моите идеи съвпадат с основните цели на ПП „Национален фронт за спасение на България“. Благодаря за този въпрос, защото все още има хора, които правят опит да ме свържат с „Атака“.

Може би много тревненци не знаят, както и вашата аудитория, но още от 2008г. се дистанцирах от партията на Волен Сидеров по морални съображения и по съвест. Доказала съм, че съм човек, който борави с факти, затова мога да покажа кореспонденция и публикация в габровски вестник, документиращи целия процес на излизането ми от тази партия на предатели. Още тогава на специална пресконференция бях обяснила мотивите си да скъсам всякакви връзки с тази политическа формация. Съвестта ми е чиста.


В категории: Политика , Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки