Непознатата коприва


Непознатата коприва
13 Октомври 2011, Четвъртък


Парливото растение е едно от най-удивителните творения на майката природа.



Бог я е надарил със забележителни тонизиращи и противовъзпалителни свойства и е заредил листата й с големи количества витамини А, С и Е, бета каротин, желязо, калций, фосфати и минерали. Всички тези нейни „богатства“ я превръщат в мощно средство за лечение на черния дроб, артрита и ревматизма, алергия, анемия и бъбречни заболявания.

Копривата е много древно растение. В Дания например останки от нея са открити в гробница от бронзовия век. Лично войските на Юлий Цезар са я пренесли в земите на Римската империя. И освен като лечебно биле, тя намира приложение и в текстилната промишленост заради необичайните свойства на растителните си влакна. Малко известен факт е, че мундирите на германските войници по време на Първата световна война са били изработени именно от коприва.

Може би, за да оцелее от праисторически времена до наши дни е помогнала способността й да „пари“. Един швейцарски свещеник дори успява да докаже, че ако не се е защитавала с това си свойство, досега щеше да е затрита от лицето на Земята от различни насекоми и животни. На практика чувството за „опарване“, когато докоснем листата и стъблата й, всъщност ни избавя от ревматичните болки. Но това всеки го знае. Нека видим какви още неизвестни вълшебни свойства притежава тя.

Сокът от коприва може да регулира кръвното налягане и заздрави кръвоносните съдове. Страдащите от хипертония трябва да пият по половин чаша от него преди ядене. В случаи на бъбречна недостатъчност помага много изпиването на една чаша сок рано сутрин, веднага след ставането от сън.

Това трябва да се прави в продължение на 20-30 дена. При анемия се приемат по 1-2 чаши копривен сок в течение на две седмици. Лековитата течност се приготвя като листа и стъбла от растението се поставят в сокоизстисквачка, след което получената маса се филтрира и сокът се налива в тъмни бутилки, които се съхраняват за по-дълго време в хладилник.   

За лечебни цели се използва и прахът, получен от смлени в кафемелачка изсушени корени от коприва. Той се прилага като средство срещу изтощени и сухи коси. За целта се взима 60 дена поред, по половин чаена лъжица 3 пъти дневно на гладен стомах. Копривеният прах укрепва също имунната система. С негова помощ човек може да пребори дори последствията от стреса, умората и изтощението. 

А чаят от коприва, освен че пречиства кръвта, за няколко седмици може да подобри състоянието при заболявания на далака, черния дроб и жлъчката. Той оказва огромна помощ и на тези, които страдат от диабет, тъй като води до намаляване на захарта в кръвта. При това запарката може да бъде приготвена и от пресни, и от сушени листа, без да губи полезните си свойства.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки