Доган си хареса бивш затворник за кмет на Ямбол


Доган си хареса бивш затворник за кмет на Ямбол
Декември 2004 г.: Полицаи конвоират до съдебната зала Николай Ганев. Седем години по-късно той е кандидатът за кмет, който ДПС издига в Ямбол
10 Октомври 2011, Понеделник


Предизборната битка за Ямбол се обогати с още един типаж - бивш пандизчия.


Автор: Фани Христозова Снимки: Николай Недев

След подсъдимия кандидат за кмет Георги Славов (одобрен лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов), сега ДПС направо извади тежката артилерия. Носен на крилете на Сокола, към кметския стол се е устремил и 52-годишният Николай Ганев.

В официалната му биография за пред електората той е бивш републикански шампион по бокс, петокурсник в НСА, който успешно съчетава студентския живот с бизнеса. Доста по-богато се оказва обаче досието му, пазено в полицейските архиви.

Житие и битие на един кандидат
Името на Ганев се появи в криминалните хроники след най-кървавото разчистване на сметки в подземния свят у нас - атентатът в Несебър от 9 ноември 2001 година. Тогава бомба с два килограма тротилов еквивалент, заложена в автомобил пред дома на несебърския наркобос Димитър Желязков - Очите, разкъса на парчета съпругата му Тянка, брат й Славчо Дерелиев и бодигарда Николай Бъчваров.

В края на 2004-та, три години след престъплението, Бургаският окръжен съд произнесе три доживотни присъди без право на замяна за атентаторите - смъртният враг на Очите - Стоян Димитров - поръчител на убийството,  и двамата преки извършители на покушението, задействали адската машина -  Кероп Погосян и Иван Рибов.

Четвъртият подсъдим за престъплението - Николай Ганев беше погален с перце от Темида. Обвиненията срещу него за съучастие в кървавата вендета неочаквано бяха свалени и той бе осъден на четири години лишаване от свобода - единствено за съхраняването на взрива.

Смекчената му присъда предизвика недоволство сред прокурори и следователи, участвали в разследването на престъплението. „Ганев не само е участвал в подготовката на атентата, но успяхме да докажем и мотива му.  Допускаме, че е искал  да разчисти пътя  към подземния свят в Ямбол, който по това време бе контролиран от Димитър Желязков и бе неудобен за местните босове.

Цинизмът му в демонстрация на връзки с властта стигна до там, че да кръсти и собствения си ресторант „При кмета“. В кулоарите на магистратурата се разказваха истории за протекциите на масони, за уреждането на предсрочното му освобождаване от ареста със съдействието на високопоставени фигури от съда, но всичко това остана недоказано. Факт е обаче, че той се размина с правосъдието“, разказват днес бивши следователи.  

От килията до общинския съвет
Магистратите по морето, разплели атентата в Несебър, можеше отдавна да забравят Ганев, ако ликът му не бе лъснал на предизборните плакати през 2007 година. Едва напуснал килията – вече изтърпял присъдата си, Ганев се изстреля в листите за общински съветници.

Предизборната му кампания,  по това време в стил "тихата дипломация", съвсем не предвещава бляскавата му политическа кариера. Неочаквано за всички Ганев влиза в местното управление на Ямбол като единствения независим общински съветник.

Според официалните регистри, новоизлюпеният общинар е спечелил доверието на .. ... 796 избиратели. Въпреки твърденията на опонентите му – че електоралните единици, гласували за Ганев, са основно жители на печално известния бастион на ромите в града - „блок 20“, той успява да се вклини във властта.

Става  член на комисията  „Не на корупцията”, на сесиите на общинския съвет обикновено гласува с групата съветници на ГЕРБ и избягва да се произнася по конфликтни предложения. Политическата му кариера е във възход, когато един неприятен инцидент хвърля сянка върху новосъздадената му безупречна репутация - председателят на общинския съвет Георги Миланов информира ОИК за криминалното минало на общинаря.

Така местната комисия е изправена пред безпрецедентен избор – да прекрати ли предсрочно правомощията на общинския съветник или да го остави на поста му, независимо от присъдата в досието му. Специално заради казуса „Ганев“ членовете на ОИК, представители на ДПС и „Атака”, влизат в безпринципна негласна коалиция и с техните гласове общинарят бетонира позицията си на недосегаем.

„Аз съм човекът на Доган в Ямбол", казва той преди да оглави областната структура на етническата партия в града. Скоро след това извършва чистка и изключва от редовете на ДПС председателя на младежката структура на партията и порицава още няколко партийни функционери, дръзнали да се опълчат срещу него.

Докато Ганев кадрува в местното ДПС, Комисията за установяване на незаконно придобитото имущество поиска съдът да наложи запор на негово имущество, в размер на 332 417 лева. Спецслужбата настоява да  бъдат конфискувани апартаментите на Ганев в Ямбол, къщите и дворните места, които притежава в околностите на града, автомобилите на съпругата му Даниела.

За всички тях комисията разполага с данни, че са придобити с пари от незаконна дейност. Справка в регистрите установила, че легалните приходи, които семейството декларира, надвишават почти два пъти разходите им. Ако за всичко това бъдат открити доказателства, цялото това имущество ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Тъмното му минало, станало вече известно в редиците на ДПС, не само не смущава лидера Доган, но за първи път в история си движението издига свой кандидат за кмет в Ямбол. Ганев лично информира местната преса за височайшата визита в града на  зам.-председателя на ДПС Рушен Риза, секретарят Мустафа Карадайъ и Айруш Хаджи, член на Централното оперативно бюро, и обяснява, че „такова присъствие в ямболското ДПС не е имало от 10 години”.

След това разказва пред медиите, че е информирал централното ръководство на движението за проблемите на потърпевшите от събарянето на блок 20 и уточнява, че депутати вече са внесли парламентарно питане за съдбата на бедстващите до министър Цветанов.

Не е необходимо човек да е политически анализатор, за да прозре какво се  крие зад тази привидна загриженост на проблемите на ромите. Оказва се, че това е същият електорат, който го подкрепи през 2007 година, сега Ганев ще разчита на гладните роми и за следващите избори.


Сега - с амбиции за власт Мощен взрив, натъпкан с пирони, уби трима души в най-кървавия атентат по морето през ноември 2001 г. Ганев е единият от петимата подсъдими за покушението

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки