България има и държавници - добри дипломати и истински родолюбци


07 Октомври 2011, Петък


На предизборните ми срещи с граждани досега един от най-често задаваните въпроси е за функциите на президента


Автор: Стефан Солаков

и за това как той би могъл да допринесе за разрешаване на многобройните проблеми на България.

Прави впечатление, че хората надценяват конституционните възможности на президентската институция. За съжаление, истината е много отчайваща - Основният закон значително стеснява правомощията на държавния глава.

Важното е, обаче, какво мислим ние – кандидатпрезидентската двойка на „Национален фронт за спасение на България“. Видно е, че водещите политически партии у нас в момента се опитват да лансират обичайните кукли на конци. Ние обаче претендираме, че президентът може да има роля и на един истински народен водач. Как?

Той би могъл например да стои начело на демонстрациите и протестите пред парламента тогава, когато правителството, независимо кое – това на Бойко Борисов или следващото, се подиграва с националната ни съвест и с незавидното положение на българските граждани.

Ето, имаме и съвсем пресен случай.
Последната новина, която току-що съобщиха и по нашата телевизия СКАТ, е, че трима турски депутати са тръгнали към България да инспектират състоянието на циганските гета у нас. Откъде накъде, питаме ние като кандидатпрезидентска двойка! Откъде накъде правителството и парламентът дава визи на хора, които не би следвало въобще да се интересуват от вътрешните работи на България?

Ако ние сега бяхме на мястото на двойката Георги Първанов – Ангел Марин, бихме надигнали високо глас срещу това безумие на управляващите. Не разбират ли те как сами влизат в клопката на турските емисари, които само чакат удобен момент, за да забият ножа в гърба на българската националност.

Друга новина от последните дни – турският министър на транспорта обяви циганите в Столипиново и Катуница за „сънародници“, т.е. за граждани на Турция. Това е следствие от широките възможности за безнаказана пропаганда, които получава южната ни съседка от страна на родните политици. Какъв е резултатът?

Международни организации, подстрекавани от турските власти, незабавно се надигнаха да винят България в различни грехове – нещо вече безкрайно познато от близката ни политическа история. Държавата ни по подобен начин бе атакувана и за атентата срещу папата, за възродителния процес и т.н. при сходни антибългарски кампании.

Това циклично се повтаря, когато истинските българи започнат да отстояват своята национална идентичност.
Какво предлагаме ние? Ако тези турски депутати наистина пристигнат в България, то и нашето Народно събрание следва незабавно да изпрати такава делегация, която да се срещне с лидера на кюрдите Абдулах Йоджалан, а след това да инспектира положението на кюрдското население в размирните райони на Турция.

В крайна сметка нека покажем, че можем да правим не само приятелски прегръдки, каквито ни демонстрира премиерът Бойко Борисов с Ердоган. България разполага и с държавници, добри дипломати и истински родолюбци. Такъв би могъл да бъде и българският президент. От нас зависи.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки