Димитър Байрактаров: Имам конкретни идеи за бъдещето на Велинград


Димитър Байрактаров: Имам конкретни идеи за бъдещето на Велинград
03 Октомври 2011, Понеделник


Димитър Байрактаров е роден през 1964 г. във Велинград.


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net

Завършил е „Съдебно-счетоводна експертиза“ в Московския финансов икономически институт и „Икономика и организация на труда“ в УНСС. Пет години е работил в Коми. Преподавал е в техникума по икономика и туризъм в родния си град.

Бил е финансист и експерт по маркетинг във фирма „Меркатор“. От 2009 г. е автор и водещ на предаването „От упор“ по национална ТВ СКАТ. Байрактаров е  кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници в община Велинград, издигнат от ПП „Национален фронт за спасение на България“ .


- Г-н Байрактаров, защо се включихте в предизборната надпревара за кмет на община Велинград?

- Мотивира ме начинът на управление и застоят на общината вече години наред. Всъщност, „управление“ не е точната дума. Защото става въпрос за едно властване, което се изразява чисто и просто в осребряване на съответния мандат. Другите кандидати за кметското място в града за огромно съжаление са хора без знания, без капацитет, без възможности.

Повечето ги познавам лично, както и те мен. Всички те използват едни заучени фрази и клишета – как щели да привлекат инвестиции, европейски пари... Които са всъщност български пари, защото ние сме дали много повече на ЕС, отколкото той на нас. Та това е поредната измама, с която се опитват да излъжат хората. На практика, аз съм единствената възможна алтернатива за промяна на модела в Община Велинград.

- И все пак кои ще са основните ви опоненти?

- Опоненти звучи твърде сериозно. Такива могат да бъдат хора, които разполагат със знания и възможности. За съжаление, сред останалите 11 кандидати аз такива не виждам. Още повече, че голяма част от тях са участвали във въпросното властване, за което споменах, и те са отговорни за състоянието на Велинград в момента, което е на нивото от 70-те години на миналия век. С тази разлика, че тогава нямаше над 60% реална безработица.

- 12 кандидати за кмет не са ли множко?

- Ами много са, разбира се. Това показва едно обезценяване и девалвиране на кметската институция. За община с размерите на Велинград кандидатите е нормално да са четирима, максимум петима, и то да са качествени, стойностни хора – такива, които да знаят проблемите и да имат идеи как реално да ги разрешат, а не да ползват празна фразеология.

Играта в сегашната кампания е кой колко гласове ще купи и ще продаде, което обезценява институцията на градоначалника. Затова и реших да се кандидатирам, и най-важното е, че имам зад себе си огромния капацитет на партията „Национален фронт за спасение на България“. 

- Споменахте европейските средства. Именно чрез тях много общини успешно се развиват. Какво е положението в Община Велинград в това отношение?

- Аз пак казвам и подчертавам – това не са европейски пари, това са български пари. Защото ние сме дали на ЕС 3,6 млрд. лв., а тук са се върнали 1,5 млрд. лв. На практика ние финансираме, и то много солидно, братята европейци. Иначе във Велинград има един проект за облагородяване на градската среда или по-простичко казано – за направа на паркове, за което са изхарчени 8 млн. лв.

Това, което е реално направено обаче, велинградчани виждат, че е за много по-малко пари. Та това са „европейските средства“ за общината. Аз имам наистина много идеи, зад мен стоят хора разбиращи, експерти в изготвянето на проекти. Самият аз претендирам, че разбирам доста в това направление.

Но, първото нещо, което трябва спешно да бъде направено за СПА столицата на Балканите, е да се подготви проект за изграждане на пречиствателна станция. В 21 век не може да не се пречистват отпадните води в толкова важен регион. Вторият приоритетен проект ще е за ново сметище или за малък завод за преработка на отпадъци, което най-вероятно ще стане съвместно с Община Ракитово.

Трябва да се привлекат средства за тези два най-важни приоритета. Самата община има много сериозен нереализиран потенциал да се самофинансира, тъй като не се използват възможностите по отношение на приходната част на бюджета. Та нека видим само рекламата във Велинград, която е превърнала града в коледна елха, накичена с табели, за които никой не плаща. А това е едно нормално приходно перо.

- Сред основните качества на един градоначалник е той да бъде лидер и мениджър. Вие обаче сте и журналист, какъвто впрочем е и лондонският кмет. Това предимство ли е, или недостатък?

- Първо ще трябва да ви поправя – аз не съм журналист. Преди всичко съм икономист и мениджър. Управлявал съм няколко хиляди души, и то доста успешно. А иначе журналистическата дейност много ми помогна по отношение получаването на информация, свързана с темите на предаванията ми.

От друга страна, успях да вникна в детайли в проблемите на хората, за което съм страшно благодарен на ТВ СКАТ. И най-важното е, че имах възможността да упражнявам най-ценното – свободата на словото. И да покажа, че обединеното и активно гражданско общество е най-голямата сила на хората.

- В момента най-голямата група в Общинския съвет е тази на ДПС – 10 от общо 29 съветници. ДПС ли диктува процесите в общината и как ще работите с тези хора, ако станете кмет?

- Първо – не се знае дали отново ще успеят да влязат в Общинския съвет. Освен това, силно е казано, че те диктуват. Всъщност в досегашния ОбС е съществувала една невероятна симбиоза, която е обслужвала интересите точно на тези 29 човека. Те са си правели услуги един на друг, така че не може да се говори за някакво следване на принципи.

Вижда се какво е състоянието на града в момента, което най-ясно говори за реалността. Но да си призная – мен изобщо не ме интересува кой ще влезе в ОбС. Трябва да се знае, че ако Димитър Байрактаров стане кмет, а дори и да не стане, при всички случаи той ще инициира създаването на една друга – успоредна институция от гражданското общество, която ще е активна и ще контролира действията на самия ОбС, така че той да работи в интерес на велинградчани.

Защото няма друг начин да бъдат спрени тези хора. Години наред е имало едно тотално информационно затъмнение за случващото се в общината и гражданите са научавали постфактум за много от нещата, като например, че градът остава без стадион, без общинска фирма за сметопочистване и сметоизвозване, че баните спират да работят...

А Минералните бани са символът на Велинград, при това са паметник на културата. Аз съм поел ангажимент към съгражданите си, че те отново ще заработят и най-важното – че възрастните хора, пенсионерите, ще се къпят в тях безплатно. В момента минералната вода се излива в реката!

- Има ли нещо, което ви смущава в настоящата структура на общинската администрация и което смятате да промените?

- Когато се срещнах с хората, първият въпрос, който ми зададоха, беше – как ще се справя с огромния дефицит от около 6,5 млн. лв. Аз отговорих, че като икономист това не ме плаши, а ме плаши законът, който защитава некадърниците в общинската администрация.

Именно в това отношение ще потърся подкрепата на гражданското общество, за да могат в администрацията да влязат наистина знаещи и можещи хора. Някога, когато Община Велинград обслужваше една действаща икономика и създаваше среда за развитие, в нея работеха 63 човека. В момента, по моя информация, там са почти три пъти повече.

- Администрацията се управлява от зам.–кметове. Имате ли вече идеи кои ще са хората, които ще назначите на тези позиции?

- Администрацията не се управлява от зам.–кметове, а от кмета. Той е човекът, който налага темпото на работа и задава задачите за развитието на общината. Всички под него са изпълнители. Да, имам подготвени кадри, и то за най-възловите позиции, но на този етап си запазвам правото да не обявявам техните имена. Бъдете сигурни обаче, че разполагам с екип, който е готов да заработи още от първия час, в който бъде назначен.

- Тези дни, покрай трагедията в Катуница и фамилията на цар Киро, е особено актуално да се обсъжда циганският проблем. Как стои този въпрос във Велинградско?

- Така нареченият цигански въпрос би трябвало да се разглежда от съвсем друга позиция. Той е свързан с неработещата държавна машина и с наличието на безнаказани разни цигански барони, царе, крале и не знам си какви още.

В случая се потвърдиха моите думи за силата на гражданското общество – че когато то е обединено, може да накара държавната машина да работи. Във Велинград циганското малцинство е точно толкова тъпкано, колкото мюсюлманите, колкото и християните – всички са еднакво бедни, еднакво лъгани. И всички имат едни и същи проблеми – неасфалтирани улици, липса на вода, липса на канализация, безработица и т. н. 

- Т.е. вие не делите хората?

- Не, никога не съм ги делял. И трябва да кажа, че освен циганското малцинство, вече и българското, и мюсюлманско население изпитва сериозни проблеми с изпращане на децата си на училище. Тъкмо тук е ролята на общината, която трябва да окаже помощ в това отношение. Защото именно образованието е основният фактор за развитието и на държавата, и на местните региони.

- Как ще протече предизборната ви кампания? 

- Аз съм свикнал в годините да не стоя в офиси, така че поискахме официално от общината да наемем 2 кв. м – своеобразна открита приемна. В един момент обаче, длъжностните лица, които отговаряха по този въпрос, просто затвориха канцеларията си и вече една седмица не са на работа.

Така че на практика се сблъскваме с един скрит отказ за тези смешни 2 квадрата на улицата. Иначе щаб имаме, той вече работи активно, но ще водим една икономична кампания и най-важното – тя ще е честна и толерантна. Няма да хабим сили за компромати и други подобни неща. Нашата енергия ще е насочена единствено и само в полза на велинградчани. 


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки