Данчо Хаджиев: Столичната община има нужда от родолюбив дух


Данчо Хаджиев: Столичната община има нужда от родолюбив дух
23 Септември 2011, Петък


Данчо Димитров Хаджиев е роден на 12 декември 1955 г. в с. Бояново, Елховско.


Автор: Интервю на Мария Цветкова

Висшето си образование завършва през 1980 г. във факултета по математика на СУ „Климент Охридски“. От 2007 г. е общински съветник в Столичния общински съвет (СОС).

Член е на три постоянни комисии – по устройство на територията и жилищната политика, комисията по финанси и бюджет и тази по образование, наука, култура и вероизповедания. Управител е на софийския офис на Национална телевизия СКАТ. На предстоящите местни избори Национален фронт за спасение на България (НФСБ) издигна неговата кандидатура за кмет на София.


- Г-н, Хаджиев, като общински съветник в столицата вие водихте последователна политика по отношение на отстояване на българските интереси и каузи. С какво трябваше да се преборите най-вече?
- Аз съм с най-голям опит от колегите ми от НФСБ в София, тъй като бях общински съветник през изминалите четири години, от които последните две – независим.

Мисля, че няма от какво да се срамувам от работата ми в СОС. Като започнем от това, че бях първият и единствен, който не подписа писмото за увеличаване на заплатите на общинските съветници в София. Вярно е, че са ниски, но този общински съвет обезсмисли дейността си.

Мнозинството от ГЕРБ налагаше решения, които не бяха в обществен интерес. Отхвърляше се всяко предложение, което не е произлязло от общински съветник от управляващата партия. Загърбени бяха темите в защита на националното ни достойнство и интереси.

Един от примерите за антинационална политика на ГЕРБ на местно ниво е обявеният символ на София от кметицата Фандъкова, обединяващ четирите храма – синагогата, джамията, католическата църква и православния храм. По нейните думи разположението им в рамките на 1 кв. км. било уникално и говорило за равноправието между етносите.

За съжаление местните управляващи от ГЕРБ, начело с Фандъкова, поставят останалите етноси дори на по-високо ниво от българския и на практика тяхната политика целенасочено води до затриване на нашата нация. Според мен столичната община има нужда от родолюбив дух, а не от чуждопоклонническа политика и фалшива религиозна толерантност.


- По случай празника на София миналата година, вечерната програма на Столичната община в Народния театър „Иван Вазов“ беше наситена с турски фолклор и циганска музика и танци. Как си обяснявате този факт, след като София не е район със смесено или преобладаващо циганско население?

- Според мен кметицата на София Йорданка Фандъкова прави реверанс към туркофилската политика на ГЕРБ, провокирана от приятелството между българския министър-председател Бойко Борисов и турския му колега Реджеб Ердоган.

Вероятно още преди година се целеше привличането на максимален брой цигански и мюсюлмански гласове – етноси, които са особено усърдни в гласоподаването по време на избори.


- Преди година мнозинството от ГЕРБ прие доклада на главния архитект на София Петър Диков за изграждането на паметник на американските войници, бомбардирали София през Втората световна война. Вие бяхте единственият общински съветник, който гласува против изграждането на позорния монумент...

- Срамно, чуждопоклонническо и обидно държание на останалите общински съветници! В резултат на англо-американските бомбардировки през 1943-44 г. загиват близо 2000 души, хиляди са ранени, а София е срината до основи. За разлика от други доклади, които отлежават с години в чекмеджетата на общинските управници, този на главния архитект бе приет светкавично.

Със завидна бързина – в рамките на 7 работни дни след гласуването му, паметникът бе открит пред посолството на САЩ в София и то в присъствието на образователния министър Сергей Игнатов, бившия външен министър Соломон Паси, Минко Герджиков – тогава заместник кмет на СО по бюджет и финанси, както и на районния кмет от ГЕРБ на община Триадица – Ефтим Ефтимов, съдействал за откриване на мемориала. Мнението ми е, че не трябва да има никакви паметници на чужди армии. Огромна грешка е и паметникът на Съветската армия.


- По ваша инициатива и на фондация „Николай Хайтов“ през месец май тази година СОС взе решение за възстановяване на паметната плоча на Васил Левски върху стената на църквата „Света Петка Самарджийска“ в столицата. Предложението ви бе прието с пълно единодушие. Разкажете повече за тази кауза?

- Според редица научни данни и според народната памет в олтара на църквата „Света Петка Самарджийска” е препогребан Апостолът на Свободата. Въпросът за препогребването на Васил Левски е разглеждан многократно от години в различни предавания на ТВ СКАТ. Наш дълг беше да издействаме възобновяването на тази плоча.

Дължим го на Христо Хамбарков и Джагаров, които в мразовитата нощ на 6-ти срещу 7-ми февруари 1883 г. са изровили тялото на Апостола от позорните гробища и са го пренесли на 1,5-2 км. до църквата „Св. Петка Самарджийска“.

Дължим го на поп Тодор, който го е изповядал, на Петър Димков и на всички, които са съхранили тайната, на учените и журналистите, които са систематизирали тези данни. Дължим го на Николай Хайтов, който отдаде 30 години от живота си в търсене на истината за гроба на Левски и се бори желанието на Апостола да се знае къде е гробът му да се осъществи. Дължим го и на самия Васил Левски.


- Освен решението за възстановяване на паметната плоча на Левски, какви други ваши инициативи бихте определили като успешни?
- С медиен натиск успяхме да принудим тогавашния кмет Бойко Борисов да отстрани 3 рекламни светещи табели на Застрахователното дружество „Лев инс“, които бяха неправомерно разположени в градинката пред паметника на Апостола.

Договорът за тези рекламни елементи отдавна беше изтекъл, но никой от Столичната община не се интересуваше. Рекламата за частната компания си вървеше, без за това да влизат пари в общинския бюджет.

Въпреки поредицата от писма, в които сигнализирах за нарушението, районното кметство, дружеството „Зелени системи“ и рекламният отдел на общината само си прехвърляха отговорността по случая. Нередностите бяха отстранени, едва когато репортерите от ТВ СКАТ притиснаха Борисов с въпроси за бездействието по подадения от мен сигнал.

По негово нареждане Инспекторатът веднага премахна незаконните реклами, но това нямаше да се случи, ако не беше в предизборен период.

За разлика от бързата реакция тогава, до ден днешен още стоят имената на големи банки, издълбани върху пейките в парковете или внушителни светещи рекламни табели, поставени преди години в замяна на поддържане на градинките. След изтичане на договорите обаче те продължават да стоят там.


- През юни внесохте доклад до председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов за нарушаване на общинските наредби от Главното мюфтийство. Какъв е резултатът?

Член 2, ал.1 от Наредба № 1 на Столична община забранява викането, пеенето, шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места. Тази наредба се нарушава непрекъснато от години, като се използват високоговорители, монтирани на минарето на джамията "Баня Башъ".

От там силният вой на имама оглася центъра на столицата ни пет пъти дневно. Кметицата Йорданка Фандъкова и нейният заместник по сигурността Иван Сотиров безотговорно и малодушно бездействат.

Стигна се до абсурдната ситуация да се водят преговори с главния мюфтия за това доколко да се нарушава наредбата. В доклада настояхме столичната администрация да преустанови и друго погазване на общинските правила от Джамийското настоятелство.

Това, че при използването на тротоара пред джамията по време на мюсюлманските молитви се нарушава реда за провеждане на масови прояви на открити площи – публична общинска собственост.

Всеки петък в разрез с нормативната уредба стотици мюсюлмани се събират на демонстративни молитви. Главното мюфтийство, подпомагано от ДПС, отдавна е заявило желанието си за строеж на втора джамия в София и организираното разпъване на молитвени килими има за цел да докаже, че храмът им е тесен.

В доклада настояваме незабавно да се спре звука от озвучителните системи. Със своето бездействие, продиктувано от оправдания за фалшива религиозна толерантност, местната власт от ГЕРБ отдавна е обезсмислила управлението си. Толерантност не означава безредие.

Общината трябва преди всичко да се грижи за реда, а не за криворазбрана толерантност. Въпреки че внесохме доклада преди три месеца, той все още не е разпределен по комисиите. И очевидно няма изобщо да намери място в дневния ред на този общински съвет, тъй като това е изключително неудобен въпрос.

Което показва безсилието на столичната администрация да реши този казус. Използването на високоговорителите е просто една провокация, опит да се маркира звуково центъра на София като ислямска територия и е част от т. нар. джамийско въстание. Кметът и управляващото мнозинство от ГЕРБ обаче изобщо не се интересуват от това.

В същото време, въпреки че законовият срок отдавна изтече, нито дума няма като отговор и по сигнала до Градската прокуратура, който подадохме по отношение на провокациите на Хафъзов за разпалване на етническа омраза.


- Защо бяха отстранени гражданските организации от заседанията на СОС, когато ГЕРБ пое управлението на Столичната община?
- Защото хората от гражданските сдружения имаха пряк контакт с общинските съветници по време на сесиите. Те реагираха с техните знания и експертен капацитет и веднага посочваха подводните камъни по време на взимане на някои решения.

Това не се харесваше на управляващите. ГЕРБ и АТАКА имат 35 гласа общо срещу останалите 26. Смешно и абсурдно е, че ограничиха достъпа на гражданите до заседанията, които според правилника са открити. ТВ СКАТ изпита на гърба си „прозрачната“ политика на ГЕРБ, след като наши камери бяха гонени от почти всички комисии в продължение на година.

Съветниците от партията на Борисов нарушаваха общинската наредба, само и само да не записваме кой как гласува по комисиите и чии интереси защитава.


- Жребият на ЦИК определи НФСБ да се яви на предстоящия вот с бюлетина № 6. Мислите ли, че патриотичната партия ще е отличникът на изборите?
- Без съмнение шестицата е най-положителното число, за което може да се сети човек. Нека си пожелаем успех.


В категории: Политика , Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки