Съдът спря незаконните строежи край Иракли


18 Септември 2011, Неделя


В четвъртък състав на Бургаския административен съд окончателно обяви за незаконен  скандалния строеж

Автор: Десант

  в последното неосквернено кътче от Българското Черноморие – защитената местност Иракли. Инвеститор в него е офшорната компания „Суис Пропъртис” ЕООД, зад която стои името на залязващия певец Стоян Захариев. Според магистратите, издаденото от РИОСВ одобрение за строеж в района противоречи на нормативните изисквания.

С това си решение  съдът застава за първи път зад твърденията на природозащитниците, че инвеститорите не отчитат т. нар. кумулативен ефект върху природата от своите проекти. 

Обичайна практика, както и в случая със строежа на Иракли, е да се издават екологични оценки не за целия проект – ваканционно селище, ами за всяка сграда поотделно.

Така излиза, че постройката няма негативен ефект върху околната среда, но в комбинация с всички сгради в един комплекс влиянието може да е пагубно. Заради строителството в защитена зона Иракли Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България.

Сега построеното по проекта на „Суис Пропъртис”, наречен „Ривърсайд вилидж”, трябва да бъде премахнато, а районът – рекултивиран.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки