По стъпките на ген. Колев в Добруджа


13 Септември 2011, Вторник


С автомобилно оф роуд рали и велопоход по стъпките на славната Първа конна дивизия в Добрич бе отбелязана 95-годишнината

Автор: Пламен Николов

от героичната защита на града по време на Първата световна война. Автомобилисти и колоездачи изминаха бойния път на безстрашните български кавалеристи, обърнали в бяг дори прочутите донски казаци.

Двата похода преминаха през селищата, край които Конната дивизия помита в неудържим порив румънци, сърби и руснаци – Врачанци, Карапелит, Кочмар, Тервел... На 7 септември, когато се навършват точно 95 години от решителните боеве край Добрич паметта на падналите 1053 български воини бе почетена с общоградско поклонение пред възстановения паметник-кръст за героите от Добричката епопея.

Той е издигнат през 1941 г. от възпитаниците на добричката мъжка гимназия „Цар Борис” след възвръщането на Южна Добруджа към България. През годините на комунистическия режим кръстът е бил разрушен, защото воювалите за свободата на Добруджа са се сражавали срещу руснаци.

Мемориалният комплекс „Военно гробище” подрежда нова експозиция за 95-годишнината от Добричката епопея. За пръв път се показват лични вещи, принадлежали на войници и офицери, участвали в Добричката епопея. Експозицията съдържа и нови документи, свързани с героичните събития преди 95 години.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки