Политици и любеници в салмановската „Динеада”


Политици и любеници в салмановската „Динеада”
„Динени“ кукли от Салманово
01 Септември 2011, Четвъртък


Десетки политици и около тон любеници по неписана традиция пак се събраха – вече за 24-ти път, на поляната

Автор: Ева Сърнова

в парка насред шуменското село Салманово на уникалния „Празник на динята”. Веселата „Динеада” е „родена“ в далечната 1988 г. и досега само една година е прескочена поради слаба реколта.

Покрай главните действащи лица на фиестата се въртяха димящи дъхави кебапчета, мургави амбулантни търговци и почти 2000 любители на сочния плод – както жители на населеното място, прочуто със сочните си и едри дини, така и от Шумен, който е само на петнадесетина километра разстояние.

Истинските бостанджии използваха случая да застанат зад сергиите и да продават продукцията си по 25 стотинки килото, макар в областния град любениците да вървят 19-20 ст. Местните се изхитриха и вече не раздават на корем сладкия плод, както това се правеше преди години.

Голямо ядене падаше – припомняха си с носталгия млади ромки, които тогава още са били хлапета. В добрите стари времена всеки от зяпачите си тръгваше с поне една подарена диня под мишница. Днес от сочната вкусотия похапват на аванта само участниците в игрите.

В историята останаха и най-интересните конкурси като „Мис динена гръд”, майсторското надплюване със семки и др. Според местни зевзеци това с надплюването било спряно да не би заблудена семка да уцели някой депутат, курдисан на първия ред, както и да не бъдат конкурирани политиците, майстори в тези състезания.

В сянка остана и бостанджия номер 1 на Салманово – бившият кмет Кольо Данев, доскоро абониран за приза „Най-голяма диня“. „Купата“ в надпреварата обаче грабна внукът му – 22-годишният Калин Данчев, студент по пожарна безопасност и спасяване, който се яви на конкурса с плод, тежащ 17, 595 кг.

По-големите любеници вече били изядени, щото били ранен сорт, обясни дядото. Калин всъщност участвал само при засаждането, призна си самият той. Негов подгласник стана горският разсадник в селото, откъдето дотъркаляха любеница с тегло  15,800 кг.

Както обикновено в дисциплината „хранене с диня по двойки“, при която очите на играчите са завързани, участниците по-скоро прогизнаха от динения сок, стичащ се от натъпкваните от партньорите в устите им парчета, отколкото да се заситят с лакомството.

Новост тази година бе състезанието за целене с диня на кошче за боклук, пълно с вода. Атракция стана младата шуменска девойка, която държеше кошчето – в края на надпреварата тя  бе готова за участие в „Мис мокра фланелка”.

Куп чинии пък бяха строшени в опитите на самоуверени ентусиасти да изпробват сервитьорските си умения в разнасянето на цяла диня с една ръка.


Яденето на диня с вързани очи не е най-питателният начин да се „облажиш“ със сочното лакомство Победителят Калин Данчев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки