Красимир Каракачанов: Очаквам натиск и върху магистратите


Красимир  Каракачанов: Очаквам натиск и върху магистратите
29 Август 2011, Понеделник


- Г-н Каракачанов, СКАТ и ВМРО събраха над 330 хиляди подписа за референдум за приемането на Турция в ЕС.


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов

Депутатите в разрез със закона обаче отказват да гласуват решение по въпроса вече повече от година. Защо, според вас?

- Просто защото те не желаят да има такъв референдум, включително и депутатите от “Атака”, които влязоха с гръмки лозунги в парламента преди две години, но са се превърнали в слугинаж на сегашното управление.

А Бойко Борисов директно заявява, че подкрепя Турция по пътя й за ЕС. Парламентът е в патова ситуация. Ако депутатите гласуват „за“ - да има референдум, тогава българите ще гласуват против приемането на Турция в ЕС, което не е угодно на ГЕРБ. Ако пък народните представители решат да няма референдум – тогава управляващите ще бъдат намразени от много българи, или поне от тези 330 хиляди, които се подписаха.

И чудейки се какво да правят, в парламента измислиха най-простото нещо – да нарушат закона, т.е. да не го спазят. И тук задавам въпроса – къде беше държавният глава Георги Първанов, който можеше да сезира Конституционния съд. Вместо това той на няколко пъти се изказа, че подкрепял членството на Турция в ЕС. Ами като го подкрепя, нека да има референдум и на него да гласува за Турция.

- Вие помогнахте на РЗС да влезе в парламента през 2009 г. Те не могат ли да ви се отблагодарят и да помогнат за тази инициатива?

- Аз не очаквам никой от сегашния парламент да помогне. Единственият начин тези хора да бъдат накарани да си свършат работата е като бъдат сменени с други, които действително са български народни представители, а не марионетки на едни или други икономически интереси.

Ние, заедно с колегите от телевизия СКАТ, абсолютно в рамките на закона – за три месеца, събрахме подписите. Аргументирахме нашето искане. Изчакахме парламентът в рамките на три месеца, но те отказаха да гласуват искането за референдум - законът не бе спазен. Затова сме дали Цецка Цачева на съд.

- Къде сте я дали на съд?
- На две места. В Административния съд - затова, че не изпълнява служебните си задължения. И в Софийския градски съд - за морални щети – тъй като са ни увредени лични права. Ние сме си правили труда да тичаме, да събираме подписи, да харчим пари за това, емоционално сме били обвързани с тази кауза.

- Как се развива делото?
- Е, то беше в началото на лятото, а както ви е известно съдът почива до края на август, но ще видим. Предполагам как ще се развие – ще има тупане на топката.

- В смисъл, че ще го отлагат?
- Да, но един ден Цецка Цачева вече няма да е шеф на парламента и делото ще тръгне, така че всеки един политик трябва да знае, че има и съдебна отговорност за това, което прави и което не прави.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки