Делото "Гранити" - бомба със закъснител


Делото
38- годишният Стоян Колев беше задържан на 7 юли 2009 година за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов
21 Август 2011, Неделя


Бомба със закъснител цъка над делото „Гранити“, а фитилът води към Бургаската окръжна прокуратура,


Автор: Лалка Кипрова Снимки: Автораx

която второ лято така и не може да внесе читаво обвинение срещу задържаните за поръчковото убийство на шефа на най-голямата фирма за дистрибуция на строителни материали по морето Стоян Стоянов.

Очакваният финал на заплетения криминален случай е далече, поради простата причина, че началото още не е поставено. Така един от  най-знаковите процеси е на път да отиде в девета глуха.

Защото двугодишният срок за разследване изтече, доказателствата - все още в насипно състояние, така и не са предявени в пълен обем на обвиняемите, а времето, в което законово могат да държат задържаните, изтече преди месец.
„Съпругът ми гние в затвора без съд и без присъда.

Тук закони няма, ще търсим справедливост в Страсбург“ - с тези думи се обърна към вестник „Десант“ Златина Колева, съпруга на 38-годишния Стоян Колев от Варна. Жената -  майка на тризнаци, се обърна към медиите, защото магистратите отказват да я чуят.

„Държат съпруга ми в килия незаконно. Принуждават го да подпише декларация, че материалите по делото са му предявени, а това не е сторено. Изнудват го с децата. Казват, че ще му разрешат да ги види, само ако разпише. Това е престъпление", казва Златина Колева.

Стоян бе задържан от спецченгета във Варна на 7 юли 2009 г.  Заедно с него полицаите щракват белезниците и на 32-годишния Нено Стоянов. Ден по-късно от прокуратурата обявяват, че двамата са привлечени като обвиняеми за отвличането на бизнесмена Стоян Стоянов на 6 март 2008 година.

Така 16 месеца след изчезването на предприемача се появи информацията за богат небезизвестен поръчител на убийството, при това високопоставен държавен служител.

На 18 октомври 2009 година версия номер 1 е оповестена официално - бивш съдия от Окръжния съд във Варна, който е частен съдебен изпълнител, и бивш шеф на Агенцията за държавни вземания от времето на НДСВ са поръчали отвличането и убийството на собственика на фирмата за строителни материали „Гранити“.

Това са Галин Костов и Станислав Михайлов. Мотивът се крие в 2,5 декара атрактивен имот, от продажбата на който състудентите Костов и Михайлов очаквали добра печалба. Стоянов проявил интерес към него и смятал да го купи, но след това се дръпнал.

Галин Костов е арестуван. Станислав Михайлов е обявен за издирване, пусната е европейска заповед за задържането му. Оттогава Костов е на топло, а следите на Михайлов все така се губят.

През октомври миналата година прокурорът Георгиев внесе обвинителен акт в съда срещу петима. Вместо да насрочи делото обаче, на 8 ноември съдията-докладчик Събчо Събев го върна за ремонт. Направи същото и през март следващата година.
Мотивът за връщането на делото за доразследване е един и същ - обвинителният акт бил в насипно състояние, пълен с неточности и технически пропуски.

В понеделник в последния момент магистратите внесоха нов, трети поред обвинителен акт в съда. "Доказателствата в него са същите, каквито и в предишните два. А именно за тях съдът казва, че са непълни. Истината е, че прокуратурата не разполага с доказателства“, казват адвокатите на задържаните.

В сряда – 17 август, съдът трябваше да се произнесе по искането на Колев за изменение на мярката от „задържане под стража” в по-лека. Това обаче така и не се случи. Понеже в последната минута прокуратурата все пак решила да внесе нов, трети обвинителен акт.

Прибягнала до този трик, понеже в противен случай искането за освобождаване трябваше да бъде изпълнено. Прокуратурата си изми ръцете, а  горещият картоф е прехвърлен в ръцете на съдията – докладчик Събчо Събев.


Като нямат доказателства срещу мъжа ми, да го пуснат, казва Златина Колева

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки