Заместител на марихуаната залива българските курорти


Заместител на марихуаната залива българските курорти
21 Август 2011, Неделя


Изобретение сред наркотиците е най-новият хит това лято по морето.


 Наричат го „друсана трева“ и представлява райграс или сено, обогатено с хашишово масло. Слънчев бряг е залят с новата дрога, която се явява заместител на марихуаната – на същата цена е (2 - 2,50 лв.), но ефектът й е много по-силен. 

В същото време технологията на приготвяне е съвсем елементарна. Сурогатът, който може да е обикновена трева или водорасли, се вари в казан с ацетон, в който се сипват десетина капки хашишово масло. След това смеската се суши и е готова за пазара.

Една така приготвена партида е достатъчна да захрани град с размерите на Бургас за няколко дни, а бутилка хашишово масло стига, за да друса Черноморието цяло лято.

Продуктът е с изключително високо съдържание на пристрастяващо вещество, потвърди д-р Ивайло Димитров, председател на местния съвет по наркотични вещества към Община Бургас.

Ако в марихуаната активното вещество е между 0,5 и 2%, то в хашишовото масло е 60-70%. Именно затова и ефектът е много по-силен, както и степента на пристрастяване.

С пълна сила в Слънчев бряг върви и търговията с хапчета.
Нов прийом е поръчка в заведение от сервитьора, като заявката става с кодирани съобщения. Паролата е „Минерална вода от 15 или 20 лв. искате?“ - като едното означава екстази, а другото – амфетамин.

„Яденето“ се залепя с тиксо под капачката на бутилката с вода. Това, разбира се, става под контрола на управителя на заведението.

Друг оригинален начин за разпространение на дрога използвали и в магазините за продажба на цигари и тютюн, твърди д-р Димитров. Наред със стандартната стока търговците пласирали и наркотични вещества, замаскирани в пакетчета като „тор за цветя“.

Цената им била 20-25 лева за 1 грам. Опиатът бил смес от екстази и LSD. Употребяващите това средство изпадали в състояние подобно на шизофрения, поради което и често били изпращани на лечение в психиатрична клиника.

Оказа се, обаче, че криминалистите в Бургаско не са запознати с всички тези нови методи за пласмент на дрога (вж. интервюто по-долу).

Любопитно е и как 28-годишна жена с инициали Р.И. направила опит да вкара наркотик в бургаския затвор. Тя пробвала да снабди свой близък, излежаващ присъда там, с канабис в шунков салам.

Не е ясно как колбасът се е сторил подозрителен на приемащите пакетите на затворниците, но при извършената проверка в храната било открито пликче със суха тревна маса, която реагирала при направения полеви тест за канабис.




Оперативен работник: На „Спирит ъф Бургас“ са действали пласьори от цялата страна

Разговаряме за последните тенденции в разпространението на наркотици по морето с оперативен работник от сектор „Криминален” на ОДМВР-Бургас. От съображения за сигурност той пожела да остане анонимен.

- Какви са най-новите видове дрога по Черноморието тази година? Говори се за изобретение на дилърите, което било по-силно от марихуаната и предизвиквало светкавична зависимост - райграс с примес на ацетон, чували ли сте за подобно нещо?

- Не, нямаме данни за такъв вид наркотици. Най-новото измислено са т. нар. метаамфетамини, които обаче са в България от вече 1-2 години. Произвеждат се у нас. Разпространяват се по курортите все по-масово през летния сезон.

Сред наркоманите този наркотик е по-популярен като „пико“ или „кристали“. Представлява прахообразно вещество, като морска сол, по-скъп и по-силен от амфетамина. Задачата му е да замести кокаина, който стана много скъп - 180 лв. дозата. Докато пикото в момента се продава за 60-80 лв.

- По какъв начин се употребява?
- Смърка се през носа или някои, за по-бързо въздействие, директно си го инжектират. 

- Говори се, че по заведения в Слънчев бряг екстази и амфетамини се разпространяват под капачките с минерална вода. Има ли такова нещо?
- В Слънчев бряг се разпространява много по-лесно – директно на улицата, пред заведенията.

- А не сте ли чували в магазини за тютюн и цигари дрога да се замаскирва като тор за цветя?
- И това не сме го чували.

- Няма ли някакви нови - по-оригинални методи за разпространение на дрога?
- Няма оригинални методи. Пласьорите се срещат по апартаменти и на по-скришни места и просто си пласират наркотика, нищо оригинално няма.

- Органите на реда как противодействат?
- Трудно, понеже не достигат силите. Борим се срещу по-едрите дилъри, които идват и от другите части на страната. Имахме доста акции през последните месеци, задържахме по-едри риби, които разпространяват дрогата посредством автомобили, автобуси и дори пратки по куриер.

- Кои са местата по Южното Черноморие, в които най-много се разпространяват наркотици?
- В Слънчев бряг, Созопол и Приморско. Употребяват се най-вече синтетични наркотици и марихуана.

- На фестивала „Спирит ъф Бургас“ беше обичайно да се усети миризма на марихуана, а вероятно се е използвала и друга дрога. Нарочно ли се позволява по-свободен режим на такъв тип мероприятия?

- Не, не е нарочно. Изобщо не може да се говори, че се допуска разпространение и употреба на дрога. Колегите от районното управление са работили, но тъй като са пет човека с две коли, няма как да се справят.

На фестивала най-вероятно са действали всички бургаски пласьори, а от страната сигурно са придошли и техни „колеги“ за тези три дни. Абсолютно е невъзможно да се обхванят тези дилъри, при това ние не познаваме онези, които не са от Бургас. Почти невъзможно е да се предотврати разпространението на дрога на такова мероприятие. В интерес на истината, нямаме задържани по време на фестивала.

- Оплаквате се от липса на ресурс, но в България на глава от населението има най-много полицаи, защо така се получава?
- В нашия отдел сме крайно недостатъчно, това мога да кажа. Четири човека сме за територията на Бургас.

- Едно от известните клишета е, че няма излекуван наркоман. Така ли е?

- Зависи за какви наркомани говорим. От хероиновите наркомани аз лично не познавам излекуван. Хайде, да речем един, който може би се е преборил – за целия ми десетгодишен стаж. В Бургас има 300-400 зависими, които редовно употребяват хероин. Всички се лекуват, но е много трудно.

- Дилърите наркомани ли са, зависими ли са?
- Всички дилъри са 100% наркомани и са зависими. Това е и професионално качество. Този, който продава, ако не е зависим, той няма да знае и какво продава. Нали трябва да си опитва стоката.

- Има ли много наркозависими, които извършват дребни престъпления, за да се снабдят с дрога?

- Тенденцията през последните години е този тип престъпления да намаляват. Хероиново зависимите трябва всеки ден да намират средства, защото дрогата им струва по 70-80 лева на ден. Една доза хероин струва около 10 лева, а на повечето са им нужни 7-8 дози дневно. Колкото пари имат, толкова дози взимат. Нападат жени, ученици – крадат чанти, бижута. Атакуват и по-малки, и по-големи магазини също.

- Защо намаляват тези престъпления?
- Според мен, защото намаляват самите наркомани. Те бяха двойно и тройно повече преди няколко години. Доста влязоха в затвора.

- Има ли много починали?
- Не, тази година са един-двама.

Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки