„Лукойл“ в танц с руската мечка


„Лукойл“ в танц с руската мечка
05 Август 2011, Петък


Всяко чудо за три дена, казваше народът, но се оказа, че и това правило си има изключения. Феноменът, който успя да ревизира народната мъдрост,

Автор: Диана Славчева

 бе съзвездието „Лукойл“, осветило медийния небосклон в последно време с неотразима и незалязваща светлина.
Като се заговори за него, та цяла неделя... Че и повече!

Събитията покрай нефтения гигант се развиха със скоростта на светлината и продължават да хвърлят  почти ежеминутно искри в общественото пространство. В началото всичко беше ясно – Борисов така роботизирано повтаряше където седне и където стане заклинанието „Законът е за всички“, че и последният имбецил в държавата разбра, че става дума за популистка пиар акция.

Но после някак си се изгуби червената нишка в сценария на цялото това театро и се заредиха едни  хаотични сценични изяви с най-различни действащи лица и декори, които тотално объркаха публиката за интригата в представлението.

Лицензът на компанията ту беше отнеман показно, ту беше връщан от административните съдии след жалостивите й вопли, че, видите ли, щяла да понесе много щети и затуй не била спазила закона...

Така в постановката се вмъкна дискретно и елементът на трагедията, който бе подсилен от мощен хор в миманса, припяващ как се задава бензинова криза и високи цени на горивата, пък небесното ни пространство ще се опразни от самолети, щото нямало кой да ги зарежда с керосин...

За разнообразяване на декора сформираният в пика на истерията Кризисен щаб се разположи в покоите на мутробарокова сграда в курорта Боровец – тъй де, интериорът на министерските зали вече додея на масовия зрител.

За капак – българската Комисия за защита на конкуренцията и Федералната антимонополна служба на Русия едновременно и в пълен в синхрон изкараха „Лукойл“ и дъщерната й фирма „Лукойл България“ монополисти и ги заплашиха с дърпане на уши по този повод.

Което пък съкруши всякакви теории на анализаторите, че целият този фарс се прави, за да покаже премиерът Борисов на поизстиналите към неговата персона европейски ръководители, че не тропа казачок под тактуването на руската мечка, а е достатъчно смел да й се озъби, жертвайки най-близките си приятели.

В същото време фактът, че скандалът с „Лукойл“ избухна малко след публикуването на доклада на Еврокомисията, който изтъкна  как страната ни още не е преодоляла корупцията, бе изтълкуван, че така се натрупват допълнителни точки хем пред Европа, хем като коз в предстоящата предизборна борба, хем като аргумент за по-бързото ни влизане в Шенген.

Но пък гробното мълчание в Русия и липсата на каквато и да било информация по случая в Бургас по страниците на официалния сайт на руската централа на нефтеният гигант напълно опровергаха всички тези хипотези.

Защото ако наистина бяха засегнати интересите на братушките, те едва ли щяха да се правят на ударени, когато нещо животозастрашаващо се стоварва върху главата на едно от техните отрочета.

Понякога наистина мълчанието говори повече от всякакви многословни тиради и словесни абракадабри.


Уорлик: Лобиране за „Шеврон“? Това не е точната дума

В сряда американският посланик бе на посещение в Бургас, където даде блиц интервю за  „Десант“ във връзка с проучванията за шистовия газ и сагата с „Лукойл“

- Говори се, че вие лобирате за „Шеврон“, която получи на тепсия концесията за шистовия газ край Нови пазар, така ли е?
- „Лобиране“ не е точната дума, това е доста голяма компания с международна репутация, с много големи възможности за инвестиции.

- Казахте, че в България действат две съдебни системи – за бедни и за богати. Определението на съда от понеделник, което отмени решението на митниците за затваряне на „Лукойл“, като за бедни ли беше, или като за богати?
- Аз наистина не мога да коментирам това, което се е случило, това са правни въпроси и мисля, че предстои те все още да се разглеждат в някои аспекти.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки