В Македония вдигат туристическо въстание


В Македония вдигат  туристическо въстание
Момент от тържествата в Крушево
03 Август 2011, Сряда


Най-големият успех на героичното Илинденско-Преображенско въстание е създаването на Крушевската република,


Автор: Диана Славчева

макар че тя просъществува едва десет дена. По вече утвърдена традиция и това знаменателно историческо събитие от нашата история бе нагло приватизирано от съседна Република Македония.

Сега там текат всенародни тържества, с които се чества бележитата годишнина. Тяхната столица  е Крушево, където от три години вече се провежда фестивалът „Крушево – етноград“, в рамките на който е включено и гръмкото мероприятие „Десет дни Крушевска република“.

Цялата тумба-лумба ще продължи поне двадесетина дни, като целта е „възраждането на Града на македонската революционна борба“ с привличането на туристи в градчето. От градската управа предвиждат до  2014 г. туристите, които го посещават, да надхвърлят 150 000 годишно – при все, че за трите години, откакто се провеждат тези прояви, Крушево е посетено общо от 10 000 души.

За тазгодишните празненства организаторите са изготвили нов Крушевски манифест, с който ще вдигнат „туристическо въстание“. Около 200 крушевчани се разхождат по улиците, облечени в комитски, турски и... влашки носии, с което ще припомнят „славното историческо минало на първата република на Балканите“.

До 10 август ще текат състезания между различни културно-художествени дружества и техните програми за насърчаване на фолклора и народните занаяти, над града ще летят гълъби, ще се веят знамена... Ще се проведат – забележете – „македонска, влашка и... турска вечер“. Ще има гости от Гърция и дори от далечна Австралия. Изобщо, ако може от целия свят, но не и от България!

Така е, защото, както твърдят организаторите, идеята на целия този проект е да се напомни за славното историческо минало и за Илинденското въстание,  „оставило значителни следи върху македонската история“. Каква ти тук България, какви български комити, какво ти българско въстание?!?

Така е и защото в същото време у нас не се задават кой знае какви чествания на героичния Илинден. Освен няколко исторически статии, които публикуваха някои вестници, досега на 20 юли се почете паралелно и годишнина от създаването на едноименния столичен район, а в Пловдив традиционно положиха клетва новоприети членове на ВМРО. И нищо повече за почит към илинденци!

Та затова безметежно македонците ще продължават да си присвояват родната ни история и ще пълнят аналите си с героизма и саможертвата на етническите българи!


Някогашният български град Крушево става етностолица на Македония. В него обаче има власи и турци, но не и българи

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки