Венцислав Димитров: Държавата защитава само богатите


Венцислав Димитров: Държавата защитава само богатите
15 Юни 2011, Сряда


Венцислав Димитров е роден на 17 април 1945 г. в София.Завършил е „Международни икономически отношения“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“

Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net

и „Математика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Депутат в 7-мото Велико Народно събрание, както и в 36-о, 37-мо и 38-мо Обикновено Народно събрание. През 2001 г. става един от създателите на НДСВ. Сега е съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси.

- Г-н Димитров, трябва ли да се радват българските пенсионери, че ще им повишат пенсиите сега - преди изборите?

- Не само преди избори, а всяка година трябва да им се повишават пенсиите. Такава е системата, че когато има инфлация, когато има растеж, доходите трябва по някакъв начин да бъдат запазвани, т.е. компенсирани. Така че аз не виждам някакъв сериозен повод за радост. Това е нещо нормално – и пенсии, и заплати трябва да растат. Лошото е когато не растат. Тогава вече хората трябва да плачат.

- Да, но буквално с часове се изменя мнението на правителството.

- Това е начинът на управление, тези неща трябва да са стабилни в една държава и трябва да се знаят предварително, а не да се правят от днес за утре. Повишаването на пенсиите  следва да е регламентирано по някакъв начин, да има някакъв принцип, да се знае всяка година какво се прави.

Защото системата у нас е такава – не всеки се спасява поединично, а всеки се спасява чрез държавата. Държавата е длъжна да създаде такива правила, които да водят до прозрачност и до предсказуемост в нейното поведение. И за самото управление това ще е по-добре.

- Вие сте икономически съветник на президента. На „Дондуков“ 2 получавате ли информационни бюлетини от НАП, НОИ и другите финансови ведомства?

- Официално публикуваните статистики са достъпни колкото за вас, толкова и за нас.

- В този контекст, смятате ли, че държавата има капацитет да повиши доходите на най-бедните и на пенсионерите?

- Защо само на най-бедните? Би трябвало да се увеличават на всички, защото иначе как ще стимулирате по-богатите да си плащат пенсионните вноски? Напротив – ако се прави това само за най-бедните и ако го правите години наред, всички ще кажат – ами, дай и аз да се осигурявам като най-беден, да си получавам по-голяма заплата, да плащам осигуровки като най-беден и утре да ме осигури държавата като най-беден, пък за другата част ще се оправям сам.

- Да, но сега смятат да увеличат само минималната заплата...

- Не само минималната, но всички заплати трябва да бъдат увеличени. България е с най-ниски доходи на единица произведена продукция или на единица брутен продукт за страните в ЕС. Какво значи това? Това значи, че всички глупости, които говорят – че зависи от производителността на труда, чисто и просто не са верни. Ние с единица заплата произвеждаме най-много доход.

Или иначе казано – в единица брутен продукт има най-малък процент работна заплата, включително и пенсия, в сравнение с другите страни. Работодателите, дето пищят, че много лошо им се отразявало увеличаването на заплатите, това е пълна глупост, защото такъв нисък процент на възнагражденията, и на осигуровките включително, в единица произведен брутен продукт – няма никъде в ЕС. Което означава, че работниците в България работят с най-голяма производителност на труда, от тази гледна точка.

С други думи, нормата на печалбата - това, което не отива за работна заплата, а което отива за държавата и за работодателите - е най-голяма именно в България. Така че не само има възможност да се увеличават заплатите, но това дори е необходимо, за да се постигне една нормална пропорция, каквато е в ЕС.

- Излиза, че заплатите изкуствено се поддържат ниски.

- Не бих казал, защото това е един дълъг процес на преговори между синдикати, работници, работодатели и правителство. Просто не се съблюдават процесите правилно. Очевидно държавата не защитава интересите на тези, които работят, а само на тези, които изкарват много пари – т.е. работодателите и другите, които не разчитат на заплата.

- Но ние имаме един доста голям частен сектор. Държавата как може да повлияе за повишаване на заплатите като цяло в страната?

- Най-малко като увеличи минималната работна заплата и възнагражденията в държавния сектор. Това го може, но не го прави.

- Т.е. вие одобрявате този ход – с увеличаване на минималната работна заплата?

- Минималната работна заплата е смешна. Айде кажете кой човек живее с 240 лева, освен ако няма собствено стопанство и си гледа кокошки вкъщи, и чушки, домати и разни други работи. С 240 лева не може да се живее, особено в големия град, където трябва да се плаща наем, превоз и т.н.

- А колко трябва да е минималната заплата?

- Е, колко! Ами, колкото е по-висока, толкова по-добре.

- Земеделският министър Мирослав Найденов преди няколко дни покани Израел да закупи 1 млн. дка земи от Държавния поземлен фонд. Одобрявате ли това?

- Не знам какво ще ги правят тези земи. Ако Израел иска да разселва палестинци у нас,  това както и да го погледнем не е добър ход. Но ако иска да наеме наши работници, докато прави високо0ефективно земеделие, защото израелците са майстори да изкарват много продукция от малко земя, и то при техните тежки условия – липса на вода и т.н, това е добре.

- Но редно ли е да се продава на чужда държава българска земя?

- Аз не разбрах на държавата ли ще я продава, или на израелски инвеститори. На чужда държава не е редно, защото тя може да я използва за политически цели, особено  Израел, който има куп нерешени вътрешни политически проблеми - с палестинците, с разселването, намирането на земи, със селищата, които ги строят на западния бряг и т.н.

- Вие работите за президентската институция, но тя няма реална власт, а поддържа голяма администрация, защо е нужно това?

- Администрацията е 150 човека, но ако видите колко пари се дават за нея, ще разберете колко е смешно. Защото аз и голяма част от съветниците сме нещатни, получаваме повече от символични суми. Така че може и да има хора, записани като съветници и т.н., но те като не получават заплата, не харчат и държавни пари на практика.

- А вършат ли работа, като не получават пари?

- (Смее се). Ами, какво да ви кажа, някаква работа вършат, нали?

- Защото, да не се обидите, но не сме чули за тези десет години кой знае колко икономически идеи от страна на президентството.

- Е, не четете добре. Мисля, че има. Отворете сайта и ще видите – икономическите инициативи, конференциите, които се провеждат. Освен това президентът има нужда от съвет при всеки един закон с икономическа тематика, който той трябва да пропуска. Когато прецени – праща го за анализ, знаете, че има право на отлагателно вето, има право на становище.

Той се нуждае от икономическа информация, когато се среща и с чужди държавни глави и е на посещения. Тези неща не се виждат, но това не значи, че не се вършат. Вярно е, обаче, че президентът няма разпоредителни функции, не е изпълнителна власт. Така че - какво може да направи? Той даже няма право на законодателна инициатива.

- А тази сутрин (сряда – б.а.) финансовият министър е бил при президента във връзка с...

- Не съм участвал на тази среща, не знам за какво са говорили.

- За Пакта за финансова стабилност. Вашето лично мнение за него какво е?

- Мисля, че това е едно голямо изсилване. Една държава, която Дянков дава непрекъснато за пример – Германия, в нейната конституция е лимитиран размерът на държавния дефицит и на капиталовложенията, които държавата може да направи.

Такова нещо би могло да се въведе, даже аз съм го предлагал едно време и в нашата конституция, знаете, че тя беше набързо приета и такива неща не станаха. Но да се фиксира размерът на данъците в основния закон – така се връзват ръцете на следващото правителство и на следващото парламентарно мнозинство. Това чисто и просто няма икономическа логика.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки