Тайните на кръвта


Тайните на кръвта
Въпреки че в Панагюрище остават все по-малко българи, те не забравят подвига на предците си и всяка година правят възстановки на славното априлско минало
05 Май 2011, Четвъртък


На 20 април се навършиха 135 години от избухването на Априлското въстание – най-високият връх на националната ни революция.

Автор: Стоян Георгиев

Тази велика дата, скъпа за сърцето на всеки българин, ни наведе обаче на тъжна равносметка. Оказа се, че регионът, където се разигра тази героична епопея и където с потоци от кръв бе защитена родната свобода, днес усилено се обезлюдява и дори музеите, свързани със спомени и реликви от отечествените ни светини, слабо се посещават.
Много историци и изследователи на въстанието са предлагали най-различни хипотези за факта, че единствено в ІV революционен окръг, с център Копривщица и Панагюрище, избухва бунтът срещу турския тиранин и се проливат потоци от кръв. Има известна активност и в І революционен окръг, с център Търново, но тя се изразява предимно в дейността на четите на Поп Харитон и Цанко Дюстабанов.
Няма го този всеобщ взрив и тази масова готовност за саможертва, няма го този подем и това безумство, нямаме черешови топчета и български княгини, нямаме Хвърковата чета и изгорените Клисура и Панагюрище. Нямаме най-сетне мъченичеството в Батак и Перущица, нито безпримерния героизъм на Васил Петлешков. Защо?
Дали обясненията се крият само в стратегическото разположение на селищата в Панагюрски революционен окръг или в заможните жители на Средногорието? Нима Сливенският балкан, прославен със своите хайдушки войводи, е бил по-малко удобен за водене на сражения или пък са били по-бедни прочутите с богатствата и тиранията си еленски чорбаджии?
В историята винаги има нещо, което остава загадъчно и трудно за тълкуване, тя неизменно ни изправя пред неразрешими дилеми и странни абсурди. Аз мисля обаче, че в случая с Априлското въстание това не е точно така.
Зад удивителния героизъм и мъжество на панагюрци, зад светкавичната реакция на Каблешков, син на копривщенския чорбаджия хаджи Лулчо, и неуморния духовен пламък на Бенковски, който подпалва в пряк и в преносен смисъл Средна гора, вдигайки петвековния роб на крак, има нещо, скрито в скрижалите на вековете.
Според някои наши народоведи, като Иван Хаджийски, който изследва с изключителен интерес отношенията между Априлското въстание и родния еснаф, загадката за успеха на бунта в един точно определен район на България се състои във факта, че именно в Копривщица и Панагюрище след падането ни под турска власт са се заселили наследниците на избитите от Баязид аристократични родове в Търново, за които Григорий Цамблак в своето „Похвално слово за Евтимий” пише следното: „
О, свято опълчение! О, воини, които вярата опазихте и броя си не намалихте! Чуйте и броя им: сто и десет бяха те, чиято кръв обагри църквата. И макар че бяха толкова много, не се разкъса мрежата на вероизповеданието. Такива бяха чедата на блажения Евтимий...”.
Друга една част от въпросните наследници се е заселила чак в Малко Търново, което неслучайно носи това име.
Могат ли правнуците на най-висшите мъже в царство България да бъдат по-различни от предците си, макар и пет века след тях. Както казва народът ни: „Крушката не пада по-далеч от дървото”. Това може и да не изглежда толкова научно, но според гениалния Михаил Булгаков „тайните на кръвта са най-големите тайни на света”.
Всичко това обаче днес ни изпълва с тъга и горчилка, защото населението от този буден край масово го напуска. Даже запустяват и музеите, в които посетителите все повече намаляват. Като че ли някой иска не само да обезлюди Копривщица и Панагюрище, но и да ги обезпамети и затрие.
Войната с българската история продължава неотклонно и с все по-яростно настървение. Защото изчезне ли паметта ни, ние се превръщаме в лесна плячка за всякакви манипулации. Да не говорим, че тези обезлюдени райони вероятно ще се циганизират, а известно е, че ромското племе не питае особена любов към историята, защото то самото не притежава такава.
Отечеството ни днес представлява един разяден от времето и страданията монумент, който обаче е изправен на глинени крака. Тези омекнали нозе са именно обeзлюдените или турцизирани и циганизирани райони на страната ни.
В един миг, по даден знак, враждебните на България елементи ще предявят претенции над заеманите от тях територии и ние ще се изправим пред избора или да водим войни като западната ни съседка, или да се примирим с разпокъсването на родината ни и с новосформираните анклави.
Дано да съм лош пророк, но фактите са наистина обезпокояващи. В това време, докато ни оглозгват така, както хиените оглозгват скелета на някой голям африкански бивол, ние се занимаваме със скандали, компромати, срутване на паметници, с безсмислена братоубийствена злоба и вражди. Какво може да очаква подобен народ?
Между впрочем, още в романа си „Антихрист” Емилиян Станев беше представил много проницателно тази вечно повтаряща се национална драма с думите: „Сами рушехме нашата скиния*, а никой не виждаше, че подготвя ново робство от чужди...”
--------------

*Скиния (гр.) – древноеврейски походен храм във форма на шатра, за да се извършва богослужение при дълго пътуване.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки