Пенсионерка даде урок по милосърдие


Пенсионерка даде урок по милосърдие
05 Май 2011, Четвъртък


Няколко дни преди Великден в редакцията се обади нашата читателка Венета Докова – пенсионерка от София.

Автор: Диана Славчева; Снимка: Николай Недев

„Много ме развълнува вашия разказ за съдбата на македонските българи Добрила и Здравко Здравески. Искрено се прекланям пред невероятния патриотизъм, който те са проявили, въпреки  зверските жестокости, на които са били подложени от страна на властите в Македония.
И то само защото не са се отказали от своите български корени и с горда глава и на висок глас са заявили, че са българи. За мен те са истински герои на нашето време“ – с неподправено възхищение сподели своите чувства читателката ни. Тя се поинтересува какво става в момента с тези българи и дали са си намерили вече работа в родината-майка.
За съжаление трябваше да разочароваме възрастната жена, която сподели с нас, че е потомка на бежанец – български македонец, изселил се у нас през 20-те години на миналия век. Наложи се да признаем, че изстрадалото семейство Здравески продължават да живеят в мизерия и че никой – нито богати бизнесмени, нито представители на общинските власти, не им подава ръка да започнат новия си живот в лелеяната от тях България.
Многодетните родители нямат средства дори да си купят хляб. Всичките пари, с които са успели да се измъкнат от репресиите в Македония, са отишли, за да платят таксите по получаването на българско гражданство и издаването на българските им документи. Добрила и Здравко не търсят подаяния, те просто искат да си намерят работа у нас и сами да си изкарват прехраната.
Малко преди редакционното приключване на този брой, Венета Докова отново ни се обади, за да ни каже, че е превела 200 лв. по сметката на семейството, търсейки от нас съдействие да проверим дали са влезли в банката. Тя много съжаляваше, че само толкова може да отдели от мизерните си доходи, за да подпомогне на първо време тези страдалци за честта на българското име.
Ние от „Десант“ силно се надяваме, че и други българи ще последват благородния й жест – не само с парични средства, но и с предложения за работа. За да дадем шанс на тези наши сънародници за достоен живот в родината си.
Добрила Здравеска

IBAN: BG98UBBS80021030302230
BIC UBBSBGSF
Обединена Българска Банка



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки