Несебър отстъпи първото място, с малко


Несебър отстъпи първото място, с малко
Старата митрополия
28 Април 2011, Четвъртък


Призовото трето място във всенародната класация за 10-те чудеса на родината ни, с достойнство зае старинният Несебър.

Автор: Яна Славянска; Снимки: Николай Недев

Градът дълго време оглавяваше временното класиране и жителите му положиха чутовни усилия, за да запазят челната му позиция. Със завиден ентусиазъм те проведоха невиждано масово гласуване с лаптопи на открито в центъра на древното селище.
Своя съществен вот в надпреварата дадоха и местните ученици, като проагитираха да гласуват за тяхната кауза дори връстниците си от българското училище в испанския град Барселона, а също и техни приятели, живеещи далече зад Океана в САЩ.
Но макар че отстъпиха първото място на хилядолетния си съперник Созопол (кой още се съмнява, че мощите на св. Йоан Кръстител творят чудеса!), несебърлии, които имат честта да живеят в град от световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО,  знаят, че има какво да покажат на гостите си.
Малкият полуостров е съхранил забележителен брой средновековни църкви от времето, когато християнството постепенно, но убедително е обгръщало българските земи.
Някои от съхранените тук 44 открити досега църковни сгради и до днес са запазили някогашното си величие, при други времето неумолимо е разрушило стените, но внушението за отминалата слава и значимост на наричаното „енциклопедия на християнското църковно строителство“ градче е все още осезателно. Впрочем, предполага се, че броят на храмовете в периода от І до ХІХ в. е надвишавал 100.
Тогава полуостровът е бил поне с три пъти по-голяма площ. Тук са издигнати и най-старите раннохристиянски базилики у нас. Може би най-впечатляващи са руините на Старата митрополия, които неизменно се посещават от всеки турист, стъпил в Несебър.
Освен красивите паметници на християнската култура, посетителите може да разгледат уникалните старинни жилищни сгради, сред които къщите на Диаманди, на капитан Павел, на Панайот Мускояни и пр. Изобщо целият архитектурен ансамбъл на несебърските махали в Стария град демонстрира изискан вкус и ненадминато майсторство в каменните градежи на постройките, зидовете и калдъръмените улици.
Безспорно най-атрактивният символ на градчето е издигащата се край провлака вятърна мелница, която посреща многохилядните туристи, посещаващи почти целогодишно полуострова. Особено през лятото този поток е толкова многоброен, че понякога човек със сетни усилия успява да се провре през плътната тълпа, изпълнила докрай тесните живописни улички.
Кметът на града вече получи чека си от 1 милион за завоюваната позиция в българския Топ 10 на родните чудеса. Те ще бъдат изразходени за реставрацията на църквата „Св. архангели Михаил и Гавраил“, като за възстановяването на средновековния храм е предвидено използването на най-съвременни техники.


Църквата „Св. Йоан Кръстител“ е строена през ХІ в. Туристите могат да разгледат уредения в нея малък археологически музей и запазените фрески от ХІІІ в. Освен старинните сгради, символ на Несебър са и неговите рибари, които неотменно зиме и лете предлагат пресния си улов и гирлянди от чирузи на входа на Стария град

В категории: Чудесата на България

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки