Към стъпката на Богородица


Към стъпката на Богородица
Мястото се посещава от много туристи
20 Април 2011, Сряда


Богородична стъпка е едно от местата, на които човек си заслужава да отиде. Намира се на хвърлей от Старозагорските минерални бани. Маршрутът до нея е лесен, но предварително го разучете.

Автор: Илияна Христова

 Местността сравнително от скоро е посещавана от туристи, затова хората, работещи или живеещите в баните, може и да не я знаят.
Курортът се пресича от главен път, идващ от Стара Загора и продължаващ на запад. Успоредно над него е разположена редица от стари реиновирани хотели. Единият от тях е нов и изглежда доста приятно - „Щастливците”. От него поемате нагоре по широк черен път. До Богородична стъпка са 2-3 километра, които могат да бъдат изминати и с автомобил. Препоръчително е пеш, тъй като

едно от удоволствията на маршрута
са красивите гледки. Изкачването е плавно, не се усеща. Зад вас се открива един от неповторимите пейзажи на Средна гора – разхвърлени хълмове, покрити с гори, облени в слънце, а сред тях като светлинки се мяркат небрежно пръснати селца. Средна гора е невероятно красива, носи гъст мирис на свежест. Възвишенията над Старозагорските минерални бани са място, откъдето той може да се усети.
Пътят до Богородична стъпка е прав, има пейки за почивка, минава край гора от едната страна и поляна от другата. Лятото, когато тревата почне да прегаря, земята блести в наситено жълто. Красиво е, но и напрегнато – чувстваш как пчелички и тревички се борят с жегата. Сякаш всяка твар е впрегнала последни сили, за да пребори слънцето. Но отидете и през пролетта и вижте как същите твари, уморени от дългата зима,

се събуждат, търсейки лъчи и топлина.
Поемете дълбоко въздух и задръжте! Какъв е вкусът на утрото? Свеж, чист, различен? И бор се усеща, нали, толкова остър и истински, та чак боли?!
Наблизо край Богородична стъпка хора са подредили камъни във формата на кръстове. Точно до нея е вдигнат параклис.
Самата Богородична стъпка е скална вдлъбнатина с формата на човешки крак, в който винаги се задържа вода. Според преданията край скалата са минали римляни, които са измъчвали християнин.
Трогната от вярата му се появила Богородица и стъпила върху скалата. Мястото е магнетично, носи наслада и спокойствие, характерни за всички подобни места. Смята се, че скалите носят здраве. Между тях има процеп, хората се провират с надежда за опрощение на греховете.
Местността е била значима и за траките, тъй като наблизо са открити два жертвени олтара от тяхно време. Намерен е и саркофаг, който датира от 2-3 век от новата ера.
Параклисът е построен през 2003 г. с енергията и волята на местния жител дядо Нейчо Нейчев. Включват се всички съселяни, помагат и дарители. За съжаление, възрастният човек вече не е между живите.
В края на всеки август в баните се провежда тракийският фолклорен фестивал „Богородична скъпка”.

Хора от всички възрасти се качват
до скалите, за да се помолят за здраве. Там има изградени пейки, площадка, масички. Можете да поседите, помълчите, а и да се полюбувате на прекрасната гледка.
Старозагорските минерални бани са изходен пункт и за връх Момини гърди. Но и дори да не стигнете до там, лесният релеф на Средна гора ви дава възможност за много излети до интересни дестинации. Накъдето и да тръгнете, ще се потопите в дълбоки гори, ще поседнете на полянка край ручей, откъдето ще се разкрият раздиплени зелени хълмове. В местността Мечи кладенец се намират и най-старите медни рудници, открити досега в Европа (краят на V хил. пр. Хр.).
Самият курорт Старозагорски минерални бани притежава позабравена романтика. Не е от най-лъскавите, но и не е от най-скъпите. Баровският лукс се изчерпва с два-три многозвездни хотела. Другите места за спане са скромни, но пък

приятно
освежени
и подредени.
В миналото са били ведомствени почивни станции. Предлагат нощувки на поносими цени и рядко през уикенда в тях може да се намери свободно място.
Старото и новото се сблъскват и из алеите на курорта. Игрищата и площадките към скъпите комплекси са оградени, осветени и добре загладени. Катерушките и пейките извън тях са боядисвани последно в края на комунизма. Но пък неподдържаната зеленина е образувала красиви зелени сводове. Създават усещане за тишина, спокойствие и естествена красота.
В единия край на Старозагорски минерални бани е разположена старата част, където са къщите на постоянните жители. Разпитайте ги за хайдушкото минало на този район, ще ви разкажат доста. И не забравяйте Богородична стъпка. Там ще се почувствате добре.


В Богородична стъпка винаги се задържа вода, а край нея има процеп, през който хората се провират за опрощаване на греховете Храмът Край пътя камъни са подредени под формата на кръстове


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки