Гърците ни изпревариха за прохода Маказа


Гърците ни изпревариха за прохода Маказа
По българския път към прохода Маказа може да срещнете самотен ездач, но не и автомобили
20 Април 2011, Сряда


Гърция е готова да сложи финал на изграждането на 25-километровия път от Комотини до българската граница при прохода Маказа и това ще стане към средата на август т.г.

Автор: Златина Стоянова

Това е било заявено по време на трансграничния граждански форум в Смолян с участието на представители от България и южната ни съседка.
Новината е поднесъл новоизбраният управител на голямата гръцка област Източна Македония и Тракия Арис Янакидис. Темата на срещата е била за съвместните проекти и сътрудничеството срещу финансовата и икономическата криза. Форумът се организира с подкрепата на бюрата на Европейския парламент в София и Атина, както и с помощта на кметовете на Смолян и Ксанти Дора Янкова и Михаил Стилянидис. Участваха и евродепутатите Ивайло Калфин, Владимир Уручев и Спирос Данелис, както и много кметове от трансграничния регион в двете страни. Ако действително италианският консорциум „Йонис” успее да завърши строителните работи на пътя от гръцката страна, то дали България ще се справи в кратките срокове и ще доизгради оставащата част от трасето, все още яснота няма. Отвъд границата всички процедури и самото изпълнение на проекта започнаха доста по-късно в сравнение с нашите дейности. За около година там строителите преодоляха суровите планински скатове и прокопаха 5 тунела, единият от които с дължина 518 метра срещу финансиране от 84 милиона евро. Българският участък буквално се отрязва на около 100 метра от граничната бразда, където стърчи огромен планински хълм. Междуправителственото споразумение за отварянето на границата през прохода Маказа е подписано през 1995 г. А 18-километровият път е готов, той фигурира в международните карти и джипиесите, и неведнъж чужденци са се подвеждали по него, но са били принудени да се връщат обратно. Преди дни бяха отворени офертите за избор на изпълнител на втория етап от пътя за Маказа – 24-километров участък от Кърджали до село Подкова. От особена важност са и проектите за пътищата Рудозем – Ксанти, Аврен – Миртиски и Горна Арда – Паранести, както и околовръстният път на Кърджали. Затова парламентите на България и Гърция трябва да изготвят и заедно да защитят пред Европейския парламент и Европейската комисия обща трансгранична програма за развитието на Северна Гърция и Южна България.


Може би в края на лятото този път към Гърция ще се оживи

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки