Вазов кръщава Бойчо Огнянов на първия бургаски журналист


Вазов кръщава Бойчо Огнянов на първия бургаски журналист
Ангел Горанов
14 Април 2011, Четвъртък


В анкети и разговори Иван Вазов често оставя впечатление, че спестява част от истината, когато се правят опити да се надникне в литературната му кухня.


Автор: Борис Цветанов

Когато споделя, че Бойчо Огнянов е синтез от Левски и Стоян Заимов, добрият му приятел професор Иван Шишманов разбира, че това не е всичко, но не му отделя повече внимание. Десетилетия по-късно става ясно, че народният поет Вазов щедро е черпил щрихи от характера и живота на революционера Сребрьо Стойковски, за да ги претвори в литературния си герой.
Но докато във въпроса с прототипите нещата в една или друга степен са ясни, до ден днешен е загадка как авторът е стигнал до името Бойчо Огнянов. В пълната с подробности анкета за това кой кой е в „Под игото” Иван Вазов отбелязва: „Името Бойчо Огнянов е измислено от мене”.
Но това само отчасти е вярно. Познавачите на доброто четиво отлично знаят, че никога имената на литературните герои не са случайни. Пословична е прецизността, с която Йордан Йовков е кръщавал героите си. Навремето Георги Караславов пък бил готов да даде мило и драго за такова впечатляващо име като героя на Андрей Гуляшки Авакум Захов.
Вазов също е много прецизен в това отношение. Затова не можем да приемем, че той само умозрително е стигнал и до личното непопулярно иначе име Бойчо. Очевидно някакъв външен подтик е помогнал на писателя да се спре на него. И той непременно е свързан с атмосферата, в която е писал романа. Сам Вазов споделя, че това било време на вълнения и трепети и на „скъпи и незабравими спомени”.
По това време в Одеса са се намирали огромен брой българи, най-вече емигранти русофили, какъвто е и самият Патриарх на словото. Сред тях е и тридесетгодишният Ангел Горанов (1858 – 1924). Роден в Батак, той е завършил право в Русия и след няколкогодишно адвокатстване в различни градове, се установява в Бургас. Взема дейно участие в известния  бургаски бунт. Дори е избран за председател на „временното правителство”.  
Ангел Горанов е син на водача на въстаниците в Батак Петър Горанов, най-богатия в селището, дал цялото си имане за народното дело, превърнал дома си във военен арсенал. Цялото семейство Горанови са въстаници. Още осемнадесетгодишен, като ученик в Пловдив, Ангел е избран за секретар на Революционния комитет. Когато се установява в Бургас, отново се изявява като виден общественик и основава първия седмичник на града – „Бургаски вестник”. Той е доста модерен за времето си и чужд на традиционната фразеология. Дори няма своя обявена програма, без която не е минавало нито едно издание в ония години. Всички свои статии в газетата Ангел Горанов подписва с  псевдоним  Бойчо.
Още докато е в Одеса, Горанов замисля историческия си очерк „Въстанието и клането в Батак”. Той е издаден през 1892 г. (три години по-късно излиза и второто му издание). Под него като автор също е посочено името Бойчо. И досега неговото описание на подвига на вече обявените за светци батакчани остава ненадминато по сила на внушението си.
Вазов и Ангел Горанов са се познавали добре още от Одеса. За това говори и фактът, че издателят Драган Манчов изпраща на Иван Вазов още неподвързан екземпляр от книгата на Ангел Горанов – Бойчо. Бургаският адвокат и журналист е имал и друг общ приятел с Иван Вазов – художникът, илюстратор на първото издание на „Под игото” Антон Митов, който е бил наясно, че Вазов е харесал псевдонима на общия им познат. И той е закодирал  тази тайна чрез рисунките на Бойчо Огнянов. Дори повърхностното вглеждане в художественото изображение на героя-революционер и в снимката на Ангел Горанов разкрива удивителната им прилика.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки