СКАТ стори жест за християните в Бургас


СКАТ стори жест за християните в Бургас
Национални и местни политици, както и много жители на квартала присъстваха при освещаването на начинанието
08 Април 2011, Петък


Нов православен храм под крилото на патриотичната телевизия СКАТ започна да се гради в бургаския квартал „Победа“. Първата копка бе направена на 26 март в тържествена обстановка под ръководството на спомоществователя и собственик на медията Валери Симеонов. А гости на събитието бяха съветникът по религиозните въпроси към Министерски съвет Божидар Димитров, бургаският кмет Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, местни общински съветници от групата „Независими“ и „Средна европейска класа“.


Автор: Десант

Специално за освещаването пристигна и кърджалийският свещеник Боян Саръев, който е председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, чиято основна цел е да върне християнската вяра на потомците на ислямизираните българи в Родопите.
Известно е, че квартал „Победа“, по-популярен като Комлука, е населен предимно с циганско население, което от няколко години е подложено на агресивна мюсюлманска пропаганда. Там не без активното съдействие на местната власт дори се правят опити да се издигне и джамия, което засега е преустановено благодарение на телевизия СКАТ, сигнализирала многократно  компетентните органи за нарушения в процедурата.
В същото време в квартала няма православна църква. Сега новият храм ще носи името „Свети Георги Победоносец“ и ще е разположен буквално на стотици метри от скелето на джамията, която патриотите в Бургаско, начело с Валери Симеонов, се надяват никога да не бъде достроена. Тя трябва да бъде премахната, заради незаконното минаре и заради застрояване в площ, по-голяма от разрешеното, категорични са те.
„Кръщаваме църквата на името на Св. Георги, защото той е символ на победата и триумфа на християнството. Освен това няма друга църква в общината с това име“, казва Симеонов.
Датата 26 март за първа копка също не е избрана случайно. На нея, през 1913 г., се е състояла историческата победа на българската армия над турския аскер с превземането на Одринската крепост. Тогава Шукри паша предава сабята си на командващия операцията генерал-лейтенант Никола Иванов.
Трима свещеници осветиха благородното начинание и благословиха спомощестователите, гостите и жителите на квартала, дошли да наблюдават първата копка на новата си придобивка. На събитието присъства и Милен Ненчев, бивш директор на РДНСК-Бургас, уволнен от днешната власт малко след като събори Кървавата чешма – паметник на турски терористи в руенското село Трънак. Ненчев сега също ще вземе участие в каузата на СКАТ, осигурявайки безвъзмездно строителния надзор при изграждането на храма „Св. Георги Победоносец”, който по предварителен план трябва да бъде завършен в рамките на година и половина.


Отец Боян Саръев дойде в Бугас за първата копка и благослови спомоществователя Валери Симеонов Първата копка на новата църква бе извършена на фона на спрения строеж на джамията (на заден план вляво)

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки