Мръсният въздух причинява инфаркти


Мръсният въздух причинява инфаркти
31 Март 2011, Четвъртък


Според най-новите изследвания от последния месец, главната причина за възникването на инфаркти не е физическото натоварване или пък стреса, които бяха обвинявани за това досега, а замърсяването на въздуха.

По-подробно за това информира британският вестникDaily Mail”. Той цитира проф. Джон Айрес от университета в Бирмингам. По неговите думи замърсеният въздух съдържа микроскопични частици мръсотия и сажди, които проникват в




белите дробове и предизвикват респираторни заболявания, а също и проблеми със сърцето.

Какво ни съветват специалистите. За да облекчим дишането си, те препоръчват пешеходците да избягват главните улици, където транспортът е по-наситен, и да предпочитат разходките парковете и малките пресечки, където замърсяването е повече.

Изданието ни съветва да не ходим по тротоарите. Изследователите от Имперския колеж още през 2005 г. са стигнали до извода, че така ще се изложите на въздействието на замърсяващите вещества десет пъти повече, отколкото, ако се движите в близост до сградите.
На пътуващите в обществения транспорт съответно се препоръчва да се возят на втория етаж на двуетажните автобуси, където въздухът е по-чист. Стига, разбира се, такава възможност да съществува. Най-мръсно е до мястото на шофьора, където се намира обикновено двигателя, което увеличава с 10 % концентрацията на вредни газове.
„Разхождайте се под дъжда“, съветва вестникът, отбелязвайки, че по време на валежи въздухът е много по-чист. Не е за препоръчване също да се бяга или кара колело край транспортните магистрали и да се вдишва дълбоко по време на физически упражнения.
Жителите на градовете и добре да отглеждат в дома и в офиса си различни растения, които имат свойствата да пречистват въздуха в помещенията. Имайте предвид, че копирната техника отделя много летливи органични вещества, така че, ако седите близо до нея, се постарайте да отдалечите работното си място на „почтено“ разстояние от ксерокса.
В края на публикацията изданието развенчава мита за ползата от морския въздух. Според твърденията на проф. Айрес озонът, който се образува под въздействието на слънчевата светлина, може да нанесе вреда на нашето здраве. А ученият е забелязал, че „повечето хора заминават на море тъкмо лятото, когато нивото на този газ там е най-високо.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки