Свищов - сто пъти първи град


Свищов - сто пъти първи град
Стаята с автентичната люлка на Алеко Константинов
31 Март 2011, Четвъртък


Свищов устойчиво се утвърждава като града на младите, запазената уникална градска архитектура, калета на Дунавския бряг, античния туризъм, виното. Там е създадена първата търговска гимназия, първият и единствен паметник на дарителите у нас, както и първата детска градина, първото читалище. Свищов е първият освободен български град от руските войски, както и още много от стоте първи неща в историята ни, които е записал точно градът на Алеко Константинов.



Автор: Здравка Христова, снимка: авторът

Пържен сом с прясна зелена салата е една от кулинарните атракции, на която може да се насладят туристите в Свищов. Поне 10 рибни деликатеса от дунавска риба може да бъдат опитани в ресторанта, оживил къщата на първия български финансов министър след Освобождението Григор Начович. До пъстрите ракли, глинени стомни и римски каменни плочи от античността волно плуват няколко пъстри 4-годишни японски шарана. Няма да влязат в тигана, категоричен е стопанинът на Начовата къща Венцислав Евтимов докато посреща любопитните гости.
На няколко метра от Начовата къща, в която се взема решението за създаване на първото българско читалище, е друга емблема на Свищов - родната къща на великия Алеко Константинов. До брега на Дунав туристите могат да видят детската люлка на Алеко, пианото, на което са свирили сестрите му, както и кабинетът на руския император Александър II, когато е отсядал в къщата. В императорската стая са самоварът и двата стакана, подарени на семейството от владетеля. В къщата се е помещавала канцеларията на свищовското губернаторство начело с Найден Геров.

Служители в него са били Иван Вазов, Драган Цанков. Самият Алеко Константинов е работил като писар. Тук са запазени дрехите, в които е бил облечен Щастливеца, когато е смъртно прострелян на 11 май 1897 г. на връщане от Пещера. В музея е стъкленицата със сърцето на създателя на Бай Ганьо.
Векове Свищов е бил Дунавската търговска порта към Европа. Това личи от музейните експозиции в етнографския музей. Икономическият и културният възход на Свищов през Възраждането са представени с богати колекции от накити, костюми, теглилки. Арбанашкото влияние в архитектурата на къщите на свищовските търговци е умело съчетано с Виенския стил на обзавеждането на стаите - спални с дърворезби, огромни кристални огледала, клавесин, модни списания от началото на 20 век.

Днешната Съдебна палата е в някогашното Американско протестантско училище, в което е учил самият Дънов. На метри от сградата е първото българско читалище, направено с парите, дарени от Еленка и Кирил Д. Аврамови. Днес сградата е с олющени стени и падащи мазилки, чака реставрация по програмата "Красива България".
Посланици са се прехласвали от търговската гимназия на Свищов, която е определена за една от двадесетте най-красиви сгради в България. Училището носи името на дарителя си – местният търговец Димитър Хадживасилев. Забележителни фрески, мраморни орнаменти създават усещането на средношколците, че учат в европейски лицей.
Последната църква, строена от Майстор Колю Фичето, е в самия център на Свищов на площад "Свобода". 4000 чираци са градили уникалната за България църква "Света Троица" от 1865 до 1867 година. Тя е забележителна с двете си въртящи мраморни колони на входа. Храмът е уникален и със седемте си камбани с ликове на светци, дарени на църквата от руския император, разказва архиерейският свещеник Димитър. Няма друг храм в България, която да е с 60 прозореца, които се ползват като естествени акустични колони.

Църквата е разрушена при земетресението във Вранча през 1977 г. и все още се възстановява. Грехота е, че е граден за 2 години, а го възстановяваме повече от 30, признава свещеникът.

Поне 500 хил. лв. трябват още за реставрацията на камбаните и иконите в съборната църква. Стихията е пощадила кристалния полюлей, специално донесен за храма от Виена.

На фреската с Тайната вечеря обаче липсва Юда. Не сме го заличили, водата го е измила, докато се е стичала над иконата, разказва отец Димитър. Съборната църква е избрана за израз на паметта на Свищов към децата, които загинаха през април 2004 г. във водите на река Лим в Сърбия. Паметникът с ликовете им е на входа на храма.
Свищов е градът и на дарителите. Няма значимо начинание в града, зад което да не стои родолюбив българин. Само в епохата на Възраждането са преброени над 600 имена на такива доброволни спомоществуватели. Паметта им е увековечена с паметника на Георги Чапкънов до Стопанската академия "Димитър Ценов", също направена с дарение.
Свищов е градът с най-много паметници и плочи в знак на признателност към руските войски. В местността "Паметниците" и на Калето, където са акостирали руските войски, днес младите хора на града се разхождат и почиват между десетки братски могили.
Свищовлии водят гостите си и в античния град Нове, който се проучва от 50 години от полско-български археологически експедиции.

Нове е най-проученият римски лагер по българските земи, разказва живата памет на града Пети Доневски, доайенът на свищовските историци и археолози. Мащабни са размерите на лагера, разкрита е болницата към него, термите, щабът на легиона - принципията, офицерските жилища, базиликата, епископията. За четвърта година останките на Нове ще съберат хиляди туристи в края на пролетта за гладиаторските борби от фестивала "Орел на Дунав", който тази година ще е от 27 до 29 май и ще събере 200 легионери от Италия, Полша, Румъния и България.



Търговската гимназия, обявена за една от 20-те най-красиви сгради в България Паметникът на дарителите, дело на Георги Чапкънов Императорската стая с подарените от Александър II самовар и стакани Съборната църква Часовниковата кула на Свищов, строена през 1763 година, днес е обявена за паметник с национално значение

В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки