Община Видин работи като траурна агенция


Община Видин работи като траурна агенция
Николина Ванчева
29 Март 2011, Вторник


- Госпожо Ванчева, по време на икономическа криза, социална дейност трудно се осъществява и управлява. Как изобщо се справяте?

- В известен смисъл е така, но пък предимството на малките общини е в това, че хората се познават. Това ни улеснява в решаването на проблемите. Ние познаваме



Автор: Анелия Славейкова

проблемите на всяко едно домакинство. Може би затова решихме при нас да няма приемен ден и час, а по всяко време хората да имат достъп до нас. Това позволява на хората директно да дойдат и да си поставят въпросите и да очакват тяхното решаване. Мисля, че за всичките тези повече от 10 години сме успели много от нещата да запазим. Защото, когато нещо си направил в определен период от време, много трудно можеш за се откажеш от него. Защото хората свикват с него. Имат го вече за даденост.

- Какво е това, което успяхте да запазите?

- Мисля, че ние сме една от общините, които поеха големия товар, който е извън нашите правомощия – тъжния ритуал. Това е един малък пример, но в такива моменти хората се лутат между това да закупуват ковчег и да организират погребението. Тук всичко е готово. Ковчезите се правят с материал на общината, кръстовете също – всичко което е свързано с християнския ритуал на едно погребение по нашия край. Превозът също е безплатен за хората и е за сметка на общината. Хората знаят, че всичко това могат да намерят в общината и се занимават с другите организационни неща. И това никак не е малко, защото ние не можем да прогнозираме смъртните случаи, но в същото време знаем около каква бройка се движат. Но за нас е важно, че хората са спокойни, че тази услуга я намират при нас.

- Казвате, че знаете около каква бройка се движат смъртните случаи. Кажете, каква е тя?

- За съжаление е доста голяма. Смъртните случаи в община Брегово се движат между 200 и 250 годишно. В същото време ражданията са 30, 35, най-много 40 годишно. Т.е. всяка година най-грубо казано умира по едно малко селце от общинната.



В категории: Общини , Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки