Като Бейрут` 75


Като Бейрут` 75
Вече никой в Бургас не се съмнява, че така ще е до изборите наесен
15 Март 2011, Вторник


Централната улица на обявения за „най-добър град за живеене” Бургас тъне в кал още отпреди класацията, на която спечели гръмката титла. Ако поради някаква причина решите да минете оттам, в никакъв случай не показвайте смелост да бъдете облечени в бели дрехи. Защото след романтичната разходка между булдозери, строиттелни отпадъци, приятелски жвакаща кал и химически тоалетни те ще станат черни дрехи.



Автор: Добрияна Добрилова

Изглежда почти сигурно, че ремонтът на ларгото няма да бъде приключен в срок – края на месец април, но на фирмата-изпълнител всъщност не й пука особено, защото още преди машините да захапят йоанкостадиновия асфалт, приличен на кърпени гащи, беше обявено, че „периодът на изпълнение е 210 календарни дни, но при лоши метеорологични условия може да бъдде продължен”. На тази струна се свири и по другия измъчен ремонт – на булевард „Христо Ботев”, но нека не се отклоняваме от суперцентъра – улица „Александровска”.

 

Притеснени от стотиците въпроси, зададени от изнервените граждани, от Община Бургас, заедно с представители на фирмите – проектант и изпълнител, свикаха среща с медиите, на която обясниха, че такова невиждано качество никога не е било, цената е суперниска, няма нищо притеснително по ремонта и изобщо какви са тези съмнения и въпроси.

Турските плочки за покритието, изработени по германски лиценз, били най-доброто, което има в страната, 50 пъти по-мразоустойчиви от която и да било българска. Без някой да даде сравнение с която и да е българска.

Твърде любопитно беше недружелюбното поведение на шефа на „Трейс” Бургас Петър Илиев, който директно препоръча на осмелилите се да питат журналисти „влезте на сайта на фирмата и оттам вижте какви са цените, аз нямам право (!?!) да ви ги казвам, понеже са следствие на договорка с фирмата”. Все пак, след викове и препирни, изскочи цифрата 50 лева и 16 стотинки на квадрат, заедно с изпълнението.

Напълно нормално е бургазлиите, видели красиви илюстрации, на които усмихнати европейци крачат по бяла улица, обкантена с тъмносиво, да питат втрещено какви са тези сиви камъни, които покриват ден след ден „Александровска”. На което Петко Йовчев, шеф на проектантската фирма „Атика 5” отговори: „Изчакайте, още малко търпение. След края улицата ще бъде измита едва ли не със сапун и ще видите коренната разлика.”

Бяло-сивата гама, използвана по центровете на всички големи европейски градове щяла да се появи с пълния си блясък след отмиването на баластрата, хвърлена по нея за запълване на фугите и ще контрастира с по-тъмносивия кант по нея. Как, обаче, ще изглежда бяла, като на ведрите платна, поставени информативно в центъра, не стана ясно. Поздрав за всички далтонисти от Бургас!

А член на проектантския екип демонстрира горчиво презрение към задаващите въпроси репортери с народния лаф

 

„Луд на шаренко се радва”.

 

Сякаш някой говори за „шаренко”, а не за цветове. Но тук май наистина контрата си остава в бургазлии, невзели по-активно участие в обществените обсъждания на проекта.

(Между другото, любопитно би било екипът да обясни на питащи по интернет форумите бургазлии защо новите лампи са съвсем различни на външен вид и сиви, след като по останалата част на „Александровска” са кафяви.)

„Фирмата ще направи всичко възможно, за да спази срока. Дори ако се наложи, на двусменен режим на работа ще преминем”, коментира шефът на „Трейс”, Петър Илиев. Всъщност, няма нищо за чудене, в България много често се случва избраният да свърши работата, за която му плащат, да обещае, че ще направи всичко възможно да я извърши.

Обръгналите на кал и мизерия граждани, от няколко месеца свидетели на лудия проект, наречен „Ремонт на „Ботева”, не вярват до края на април наистина всичко по ларгото да е готово, но това са слухове и няма какво да ги коментираме.

Настървена дискусия в интернет се получи и по предположението, че работниците ще продължават работа и през нощта. Най-екзотично мнение изказа безрезервно предан на действията на общината фен, че няма да има проблем със съня на жиивеещите по улицата, понеже плочките се набиват с гумени чукове.

Хлевоусти съмняващи се моментално причислиха изявлението към рубриката

 

„Всички се засмяха”

 

от някогашния, любим на всички средношколци вестник „Септемврийче”.

 

За всеки просрочен ден за ремонт на „Александровска” договорът предвижда 0.5 % неустойка от стойността на неизпълнените дейности. Но беше разяснено, че при лоши метеорологични условия могат да бъдат добавени дни, в зависимост от това колко време не се е работило.

При все, че кметът на града Димитър Николов бодро обяви в края на миналата година, че има уверения за качеството на бетона позволяващи неговото изливане и през много студено време. А и тазгодишната зима в Бургас не прилича особено на тази в норвежкия Нордкап.

Остава да видим крайната фаза на епичния ремонт на централната улица вв Бургас. Дали пейките наистина ще бъдат опашки на делфини, дали всичко ще си бъде намясто, ккакто по проекта и дали след измиването със сапун улицата ще стане бяла.

Очаквайте впечатления. „Кога точно?” е излишен въпрос.



За разлика от изнервените граждани, хората от снимката не бързат. Има още семки за люпене Седем месеца - все така Цената на турските плочки се оказа тайна Още малко търпение, призова арх. Петко Йовчев (крайният вдясно), докато хората от екипа му показваха презрение към журналистите

В категории: Бургас , Репортажи , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки