Добре дошли в кабинет „Десант“


Добре дошли в кабинет „Десант“
12 Март 2011, Събота


Редакционните писма са като птиците. Пристигат на ята и ни радват, защото доказват, че читателите ни четат и търсят нашата помощ. На вашите запитвания, получени в приемната на нашия виртуален кабинет, отговаря доц. д-р Гео Нешев – специалист по вътрешни болести и фитотерапевт.

Имам перде на очите. Как мога да ми се помогне?




Йордан Христодоров, с. Цалапица, пловдивско, ул. Чавдар войвода“ 6

„Така нареченото „старческо перде“ или катаракта е двустранно заболяване, при което по различни причини лещата на очите потъмнява. Обикновено проблемът възниква след 50-годишна възраст, като оплакванията на пациента са свързани с отслабване на зрението. Това много зависи от обстоятелството дали помътняването се развива в централната или в периферната част на лещата. В късните и запуснати стадии цялата леща е помътнена и зрителната острота спада само до светоусещане.

За съжаление опитите да се предотвратят някои от химическите промени, които водят до това помътняване, чрез консервативни средства (лекарства и природни продукти) не са особено успешни. Въпреки това, с цел да се забави развитието на заболяването, в началните стадии се препоръчва използването на различни капки за очи. Днес модерната микрохирургия прилага с успех екстракция (отстраняване) с вграждане на вътреочни лещи“

От известно време събирам вода в коляното. На какво се дължи това, опасно ли е и какво трябва да правя?

Петър Иванов, Стара Загора, кв. „Три чучура“ бл. 106

„За съжаление читателят не е уточнил дали има и други оплаквания като оток, зачервяване, болки и пр. По принцип набирането на „вода в коляното“ представлява изливане на течност (серозна, кървава, гнойна) в ставната капсула в резултат на възпаление, причинено от проникналите в ставата микроби. В по-късните стадии възпалителният процес може да стане дегенеративен или да придобие деформиращ характер. Така в първия случай говорим за инфекциозен (септичен) артрит, а във втория вече става дума за хронично невъзпалително заболяване на коленните стави (гонартроза), в основата на което стои първичната деструкция на ставния хрущял в резултат на възрастни изменения. Движенията са ограничени и болезнени, като обикновено болката се усилва непосредствено преди влошаване на времето. Характерно оплакване е и сковаността при събуждане сутрин и след периоди на обездвижване.

Лечението и при двата случая зависи от характера на заболяването (остро или хронично) и от степента на увреждане на ставата. Съществено място в него заемат противоболковите и противовъзпалителните препарати. Много ефикасни са аптечните форми за мазане. В последно време при дегенеративните изменения с успех се прилагат т. нар. хондопротектори, т. е. „защитници“ на хрущяла, и лубрикантите, създадени на базата на хиалуроновата киселина. В практиката се използват успешно и народни билкови рецепти за налагане на болните стави. Голямо облекчение болните получават от прилагането на лапи от черен синап или люти чушки, баня със залети с гореща вода картофени грудки, корени от глухарче, пъпки и балсам от бял бор (с терпентиново масло и камфор), запарка от листата на копривата за пиене и др. По преценка на лекуващия лекар, след стихване на острия процес, може да се прибегне до физиотерапевтични, кинезитерапевтички и курортно-климатични средства. Специализирани отделения за това заболяване има в санаториумите в Кюстендил, Сапарева баня, Павел баня, панатюрското с. Баня, Поморие и Тузлата“.




В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки