Плевнелиев ударно застроява свлачища


Плевнелиев ударно застроява свлачища
Плевнелиев е най-добрият ученик на Бойко Борисов - не е важно какво правиш, важно е какво говориш пред журналистите
01 Март 2011, Вторник


Странните решения на варненския общински съвет в последната година от мандата продължават с пълна сила. „Десант” вече писа за продажба на изключително атрактивен имот в Морската градина, с площ 2.4 декара, изтъргуван за скромните 1.4 млн. лв. В последните дни обаче градусът на общинската вакханалия се покачи неимоверно.

Удоволетворяват се всякакви искания,



Автор: Илияна Христова

изказват се абсурдни мотиви, търсят се законови вратички. Шампион засега е комисията по архитектура към общинския съвет, която неочаквано влезе в тандем с.... Росен Плевнелиев. Да, същият усмихнат, благ и приветлив министър, сочен за отличник в правителството на ГЕРБ.

Комисията и Плевнелиев бръкнаха в една от най-дълбоките рани на града - свлачищата. Във Варна, където брегът непрекъснато се движи, хората погубват имотите си, а кметът и съветниците реват, че нямат пари за укрепване, бе решено да падне строителното вето върху два терена от свлачището „Св. Никола”. Предложението дойде от министерството на регионалното развитие и благоустройството, а съветниците така и не разбраха какво ще се строи там. Но го подкрепиха,

основно с гласовете на ГЕРБ.

Ясно е, че сесията следващата седмица ще потвърди решението.

„Св. Никола” е не просто свлачище. То е активно и много опасно свлачище. То тръгна няколко пъти последните месеци и общинският експерт Олег Колев проглуши небесата как било рисковано да се строи там, какви били тия хора, които вдигали сгради и т.н.

Сега Колев беше тих, благ и инвеститорски конструктивен. Той разясни, че досегашната строителната забрана засягала много голяма територия, трябвало да бъде по-малка, и ако имало канализация, можело да се строят обекти. И тъй като на двата парцела щял да бъде направен канал, че и дренаж, проблемите отпадали. Опозиционни съветниците се опитаха да опонират, че

не може да се решава на парче,

един път да се забравя строителство, друг път да се разрешава и т.н. Но гласовете им останаха нечути. Тъй комисията вдигна ветото върху два парцела. Колев дори се опита да оправдае Плевнелиев – през годините и върху други терени от свлачищната зона са издавани разрешения за строеж, но това ставало с директно решение на министерството. Сега то дори имало добрината да попита варненската община.

В цялата ситуация обаче има един прелюбопитен детайл. Той е със задна актуалност и трябва да бъде припомнено, за да се види

истинското лице на „прекрасния” министър

Плевнелиев. Строителното вето върху свлачищните зони датира от 1997 г. Издадено е от тогавашният регионален министър Евгени Чачев. Миналата година се разгоря голям скандал с разрешителните, които община Варна издаде на ТИМ за вдигане на сгради под свличащия се скат в Морската градина (проектът „Алея първа).

Въпреки, че бе одобрил предварително дейностите, Плевнелиев не посмя да поеме отговорността и шумно прехвърли топката към кмета Кирил Йорданов. И каза, че никой не може да строи там, тъй като е в сила заповедта от 1997 г.

Сега обаче се оказа, че същата тази заповед спокойно може да се вдигне частично. Стига министерството да поиска. Както в казуса с „Алея първа”, така и днес министерството дава зелена светлина. Различното сега е, че Плевнелиев просто отправя питане и към общинския съвет – връзва си гащите. Което показва, че е станал по-опитен и хитър, но е все такъв

приятел на застрояването.

Комисията по архитектура взе и още едно прелюбопитно решение. За него Плевнелиев няма вина, но пък може да му се наложи да се намесва в бъдеще. Пловдивският бизнесмен Георги Гергов се сдоби с право да строи на първа линия в курорта „Слънчев ден”, който притежава. Законът за крайбрежието специално е написан за такива като Гергов – уж изрично забранява градежи в т.нар „зона А”, но в същото време, пак изрично, ги разрешава. Стига да са с ниска плътност, голяма зеленина и т.н.

Любопитно е, че община Варна и Гергов отдавна с в конфликт покрай митичния Търговски дом в центъра на града (т.нар. „Дупка”). Поне официално. От топлото отношение на общината към инвестиционните му намерения личи, че

враждата е предимно на думи.

Фестивалът на общинското безобразие продължи и в комисията по собственост и стопанство. Четири имота на стойност 5 млн. лв. бяха сложени на тезгяха. Ще ги вземе купувач, който на за същата стойност ще вдигне сграда на училище „Васил Левски” в квартал „Аспарухово”. Имотите са в хубави, престижни (единия е в комплекс „Св. Св. Константин и Елена”) и по отиграната вече схема струват доста повече от 5 млн. лв.

А до изборите има цели 10 месеца. Какво ли още очаква Варна?



Край Варна има десетки свлачища Георги Гергов -

В категории: Общини , Парадокси , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки