Жеравна тъне в средновековен мрак


Жеравна тъне в средновековен мрак
Вместо с „Добре дошли“, на входа на Йовковото родно място посетителите са посрещани от самодейни рекламни билбордове в най-различни размери
15 Февруари 2011, Вторник


Старопланинското селце Жеравна е най-големият архитектурен резерват в България. 172 от старинните му къщи са обявени още в далечната 1958 г. за паметници на културата. Повечето българи го знаят и като родно място на Йордан Йовков. От 2008 г. в края на август в гористите му околности се провежда и Международният фестивал на народната носия. През лятото хиляди туристи се потапят в неповторимата автентична атмосфера на отдавна отминалата



Автор: Диана Славчева, снимки: Николай Недев

възрожденска епоха, кръстосвайки захласнати тесните жеравненски улички. Но през зимата животът тук сякаш се оттегля зад каменните стобори...

Тази година зимните дни са още по-къси. Защото стилните фенери на уличното осветление в това уникално място... не светят. През есента тук започна подмяната на старите електрически кабели. Калдъръмите бяха разкопани, за да се прокара тока под земята, заради статута на селището като архитектурен резерват.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков обяви, че проектът ще е «визитна картичка» на австрийската компания ЕВН в България. А кметът на населеното място Лъчезар Германов не скри надеждата си, че поетапните ремонтни работи ще приключат бързо и ще се преасфалтира където трябва, след което ведната ще трябва да се пристъпи към реализация на проект за уличното осветление, тъй като след като бъде пуснато електричеството по новите кабели, старите улични лампи няма да светят.

С днешна дата обаче, кабелизацията е извършена само частично, кметът е свален от поста си, заради обвинения в конфликт на интереси, пари за нощните светлини няма, а натрупаните купчини пръст и камъни край старите дувари някак естествено са станали част от пейзажа.

Един вид атракция в стил Made in Bulgaria. За още повече колорит в екстериора на възрожденския шедьовър сметта в резервата се събира с... магарешка каручка. Ами улиците са тесни и по тях боклукчийски камион не може да мине. Сега вече и колите едвам се провират по тях, след като една трета от платното е извън строя и по-точно – под извадената при изкопните работи почва.

В интерес на истината една част от подземното окабеляване е завършена, а въпросът с уличното осветление – решен. Само че в края на селото, където са издигнати неколцина нови, подготвени за продажба... необитаеми все още къщи! А иначе по „главната“ улица, която извежда до селския мегдан и кметството, сварихме тези слънчеви дни някои от местните жители сами да оправят тротоарите пред домовете си.

„От късна есен сме така. Копаха, сложиха кабелите, заринаха изкопите и оставиха всичко в този му вид. То е ясно, че преди пролетта никой няма да дойде, та докато чакам, сам ще свърша работата“ – казва Стефан, който възстановяваше разбития плочник пред входната си врата.

И понеже, след като кметът Германов загуби поста си заради участието си в Управителния съвет на несебърското търговско дружество „Метинвест“ АД, местно самоуправление в селото няма никакво, жеравненци разчитат най-вече на общинския съветник Иван Димитров, който има къща в резервата.

„Бяхме изготвили преди 2 години планове за осветлението, с които кандидатствахме по програмата на норвежкото правителство за културно-историческото развитие на България – обясни той пред нашия екип. – Обаче се оказа, че скандинавците няма да финансират инфраструктурни проекти. Сега разчитаме единствено на Община Котел и силно се надяваме, че в новия бюджет, който ще бъде приет във вторник, на 15 февруари, ще бъдат заложени поне част от нужните средства. За цялото село са нужни 375 хиляди евро. Скъпичко излиза, но осветителните стълбове и аплиците, които трябва да се поставят, са уникални. Няма как, трябва да са съобразени с цялостния старинен облик на Жеравна“.

Местните се оплакват, че с всяка година броят на туристите, които идват тук, намалява. Увеличава се само числеността на табелите, които рекламират къщите за гости. При входа на селото те буквално вече са повече от околните дървета. Но вместо да се търсят възможности да се засили посещаемостта в един от 100-те национални туристически обекта, с урбанистичните разкопки, на които краят не се вижда, май от селото ще избягат и най-ревностите му почитатели.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Общинският съветник Иван Димитров не губи надежда, че скоро в Жеравна ще светне Няколко пенсионери, примамени от необичайно силното зимно слънце, се наслаждават на светлината му, насядали край мегдана Докато чакат някой да оправи край дуварите, местните повикаха неволята и сами се заеха с възстановяването на поразиите

В категории: Репортажи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки