Как февруари ще се отрази на нашето здраве


Как февруари ще се отрази на нашето здраве
10 Февруари 2011, Четвъртък


„Непостоянно“ – такава е констатацията, която може да се направи при проучване метеорологичната прогноза за времето през февруари. Това ще рече, че ще възникнат условия за настъпване на т. нар. в медицинската климатология „смутено време“, което се отразява отрицателно върху реактивността на човешкия организъм. Неговото въздействие обикновено е свързано с влошено самочувствие, увеличена възбудимост или потиснатост, влошаване на различни хронични заболявания



Автор: Доц. д-р Гео НЕШЕВ

(астма, ставни заболявания, сърдечно-съдови проблеми, мигрена и т. н.).

Известно е, че ниските температури упражняват съдосвиващо действие върху периферните кръвоносни съдове, намаляват честотата на сърдечните съкращения, повишават тонуса на сърдечно-съдовия апарат, с което се повишава горната граница на кръвното налягане. Повишената чувствителност към ниската температура се проявява със стеснение или разширение на кръвоносните съдове. В първия случай наблюдаваме съдосвиване в пръстите на ръцете (т. нар.“мъртвешки пръсти“, а във втория т. нар. „перниони“ – силно сърбящи или болезнени възелчета по ръцете, краката, а понякога и лицето. И двата вида изменения са характерни за млади момичета и жени, които носят тънко бельо и модни, но несъобразени с особеностите на времето дрехи. Представителките на нежния пол трябва да знаят, че температурните промени, на които се подлага кожата на лицето при излизане от топло на студено и обратно, се отразяват неблагоприятно върху нейната свежест и еластичност.

Очертаващите се метеорологични особености през февруари ни „обещават“ вероятност за благоприятно развитие на въздушно-капковите инфекции на горните дихателни пътища, в това число и разпространяване на развиващия се в страната грип. Предполага се и възможност за активиране на някои хронични белодробни заболявания, особено у по-възрастните хора, и свързаните с тях отражения върху сърдечно-съдовата дейност. Поради това предразположените към тези заболявания възрастови групи трябва да избягват излизането навън при наличие на мъгли, влажен въздух, дъжд и т. н. Наложително е в този период да се избягва колективното събиране в затворени помещения, което подпомага разпространяването на въздушно капковите инфекции. Друг вид профилактични мерки, подходящи за прогнозираните метеорологични условия, е системното прекарване в планините или извън населените места, където трябва да се спортува активно. Известно е, че през зимата слънчевите лъчи в планините са с по-голямо процентно съдържание на ултравиолетови лъчи, а чистият планински въздух, богат на озон и силно йонизиран, оказва положително закалително въздействие.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки