Да разкопаеш чужд било законно


04 Февруари 2011, Петък


Да влезеш в чужд имот, да го разкопаеш, да изсечеш дърветата без знанието на собствениците е напълно законно. Още повече, когато автор на деянието е общински съветник. Поне това става ясно от решение варненската районна прокуратура, която отказа да образува наказателно производство за подобно безобразие.



Автор: Илияна Христова

Скандалът се разяри в село Пчелник, община Долни Чифлик, а „Десант” го описа подробно в броя от 28 октомври. Общинският съветник Юлиян Иванов, лидер на ромската организация „Родолюбие 2000”, влезе с багер в нивата на Валентина Ангелова и Катя Качинска. Ликвидира вековните дървета и прокопа канал. Официалният му мотив е, че отводнителното съоръжение е нужно за да спре преливането на съседната рекичка. Тя често наводнявала склада за трупи, който мургавият съветник притежава в близост.

Пикантна подробност е, че при влизането в чуждия имот е забелязан автомобила на зам.-кмета на Долни чифлик Щилиян Христов, а изсеченият дървен материал после е намерен в двора на тъста му. След като собствениците случайно навестяват имота и с ужас установяват какво е сторено, Иванов се извинява и на своя глава заравня терена, т.е. втори път влиза незаконно. Той обаче отказва да ги обезщети подобаващо,

подхвърля да му припишат терена,

който е с атрактивна локация. Кметът Борислав Натов, заместникът му Христов обещават съдействие на потърпевшите, но почват да ги мотаят, което предизвиква съмнение, че играят комбина със съветникът секач.

След разпити и „обстойна проверка” варненската районна прокуратура отказа да образува наказателно производство. Изсечените дървета били по-скоро в дерето на рекичката, отколкото в частния имот, а то е общинско. В нивата на Ангелова и Качинска имало само някакъв пън.

Деянието не е укоримо по нито един член от предългия наказатален кодекс. Влизането на Иванов не било с цел да набави облага, а напротив – да предотврати преливане. И тук идва най-извисеният и прочувствен мотив - областният управител на Варна издал заповед собствениците на имоти да вземат превантивни мерки срещу наводнения и други бедствия. Ангелова и Качинска не били взели, затова Иванов действал законосъобразно и целесъобразно. Констатациите са, че те могат да си търсят правата с граждански иск и в никакъв случай не ставало дума за наказателно престъпление.

Добре че прокарутарата се е отказала да пише още мотиви, защото можеше да се окаже, че

потърпевшите трябва да платят на съветника,

а той да получи медал за гражданска доблест.

Без внимание остава факта, че над рекичката, която прелива, има мост. Той често се затлачва, но Иванов не го почиства. Както и, че влизането в чужд имот, както и да го погледнеш, си е самоуправство. Това не е било отводнително мероприятие на общината, областна управа или друга държавна институция.

В белите държави деянията на публични личности, сред които и общински съветници, се гледат с изключителна строгост. Техните престъпления се наказват по-сурово от прегрешенията на редовите граждани. За сетен път стана ясно, че у нас е обратното.



В категории: Разследвания , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки