Шапът парализира властта


Шапът парализира властта
Министър Найденов си изми ръцете...
24 Януари 2011, Понеделник


Гаври ли се държавата с българските животновъди? Това се питат фермерите в Югоизточна България, а скоро вероятно и в цялата страна. Оказва се, че Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и правителството реагират твърде бавно и неадекватно на пламналата зараза с шап в селата Кости и Резово на границата ни с Турция. Епидемията вече е обхванала и по-големите околни селища – общинските центрове Царево и Малко Търново, но това се крие, алармират запознати.



Автор: Тихомир Смоленов

Паника е обзела местното население, защото последствията от безотговорното поведение на държавните институции може да се окажат страшни.

Упоритите ни опити да получим обективно мнение от специалисти-ветеринари удариха на камък. Дори и частните ветеринарни доктори не искат да говорят, защото зависят от държавата и се страхуват от репресии.

По непотвърдена информация сигнал до Регионалната ветеринарномедицинска служба в Бургас за вероятна зараза с шап в Кости е пристигнал още на 24 декември м. г. Припомняме, че официално болестта бе регистрирана за първи път чак на 3 януари в убито от ловци диво прасе.

Европейската комисия е уведомена за проблема, но българското правителство пропуска да поиска разрешение за спешна ваксинация на животните на наша територия. Всъщност, молба за такова разрешение и до ден днешен няма, а оправданието е, че ваксиниране в Европа вече не се практикува

 

и дори било забранено.

 

Това обаче не е вярно, тъй като в чл. 49, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е записано, че при опасност от широко разпространение на болест по животните министърът на земеделието, по предложение на генералния директор на НВМС, след съгласуване с Европейската комисия, може да разпореди със заповед извършването на ваксинация.

Освен липсата на имунизация, 15 дни след откриването на шапа все още не е започнато, а само се говори за възстановяването на телените ограждения по границата с Турция, поради което от там продължава масово да нахлува заразен добитък. Впрочем, от около две седмици в южната ни съседка тече масова кампания за ваксинация на животните, за разлика от нас.

Възстановяването на теленото ограждение от системата „Кльон” от своя страна се оспорва от министъра в оставка Божидар Димитров (виж карето). Специалистите също не са убедени, че тази мярка ще е достатъчно ефективна, тъй като дивите прасета разкъсвали съоръженията, изравяли земята под тях и пак минавали. Ако пък оградата не е достатъчно висока, сърните лесно я прескачали. Отделно, в по-далечна перспектива телените заграждения ще искат и адекватна поддръжка, което е

 

вечна слабост на българската държава.

 

Дори и да се приеме, че оградите вършат добра работа, то идва друг въпрос – защо през последните две години бяха премахнати санитарните ями по границите? През въпросните ями, съдържащи дезинфекционен разтвор, минаваха всички автомобили от Турция за България, с което също ефикасно се спираше разпространението на болести. Всъщност, тази мярка бе възстановена временно именно във връзка с наскоро открития шап, но това се случи чак две седмици след официалното обявяване на епидемията.

Животновъдите пък са шокирани от варварското отношение на властите към техния поминък. Въпреки че огнищата на шап са ограничени и обхващат малка част от животните – 5-6%, ветеринарните власти смесват здрави и болни говеда, щом са от едно и също населено място, и умъртвяват всичките на общо основание. Ако един човек има заразна болест, то избиват ли се той и близките му, питат се местните. Редно е здравите животни да се отделят и изолират от болните, убедени са те.

Специалисти се опасяват, че заради държавното безхаберие дори

 

може да изчезне ценен генофонд

 

като някои специални породи странджански овце.

Драмата за местното население е голяма, тъй като отглеждането на животни е основното им препитание. Поне в следващите три месеца районът остава под карантина и възстановяването на този поминък е немислимо. Ако шапът не бъде овладян и се разпространи в целия югоизточен район, или дори на територията на цялата страна, тогава обезлюдяването на българското село ще е окончателно и безвъзвратно.

Ударът върху икономиката ни пък ще е зашеметяващ, като вече дори се появиха подозрения, че умишлено се обслужват чужди интереси. Просто защото тогава месото и млечните продукти биха били изцяло вносни.

Властите у нас допуснаха и много от малките населени места да останат без ветеринарни лекари. В това число са и заразените села Кости и Резово, където за стопаните е цяло събитие, ако наоколо се весне животински доктор.

Както е известно, новото правителство системно бави сключването на рамкови договори с лекарските съсловия и е в постоянен конфликт с тях, включително и с ветеринарните специалисти. Според министъра на земеделието Мирослав Найденов у нас нямало нужда от 4000 ветеринари, колкото били в момента, а най-много от 1000.

Ако са толкова много обаче, защо в селата те липсват, след като обичайно там се отглеждат животните, чудят се селскостопанските производители. На практика, профилактичните мероприятия с добитъка са паднали на кота нула, а системата на плащанията се ползва основно за източване на държавни средства.

***

Хронология на заразата

 

- 24 декември – в Регионална ветеринарномедицинска служба Бургас са получени първи сигнали за вероятна зараза с шап в района на село Кости

- 30 декември – отстреляна е дива свиня в района на с. Кости

- 3 януари – ветеринари установяват наличие на шап в отстреляната дива свиня

- 5 януари – българските власти уведомяват Европейската комисия за проблема

- 6 януари – заседава бургаската областна епизоотична комисия – със заповед на областния управител Константин Гребенаров се задължават „всички собственици на животновъдни обекти, в които се отглеждат двукопитни животни, да предприемат мерки за ограждане и охрана на животните“. Ограничено е движението на превозни средства до и от с. Кости

- 7 януари – ЕК налага забрана върху движението на животни и храни от животински произход в областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Мярката е наложена до 28 февруари. В с. Кости на показна проверка пред журналисти идва министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Въпреки забраната, животни се разхождат свободно по улиците на селото.

- 10 януари – от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) обявяват, че всички 530 животни в с. Кости ще бъдат умъртвени и заровени, въпреки че само при 37 от тях е открита зараза

- 12 януари – в Министерски съвет се обсъжда казуса, но не се взима реално решение за обезщетяване на стопаните. Чакат становище на ЕК за размера на еврокомпенсациите. Отпадат ограничителните мерки за всички области, с изключение на Област Бургас

- 17 януари – потвърдено е наличието на шап и в граничното село Резово. Според националното радио зараза е открита и в общинския център Царево, след което обаче тази информация заглъхва в пространството

- 18 януари – всичките 200 животни в с. Резово са умъртвени. В района пристига отново министърът на земеделието, както и дългоочакваните евроексперти, които трябва да подготвят доклад за щетите. Евтанизирани са и домашни животни в Ихтиман и Перник, тъй като не са регистрирани във ветеринарните служби.

***

Асен Йорданов:

Прокуратурата да се самосезира!

 

Журналистът Асен Йорданов ни алармира за голяма част от нередностите, свързани с шапната епидемия. Той се е занимавал в продължение на пет години с животновъдство в Странджанско. Ето, какво каза Йорданов за ДЕСАНТ:

Според мен става въпрос за престъпно бездействие от страна на държавата, което трябва да се разследва от прокуратурата. Защото още в началото, когато беше регистрирана епидемията, шефът на НВМС Йордан Войнов е трябвало да предложи, чрез министъра на земеделието, на ЕК да разреши ваксинация. Това още не е направено.

Освен това, никъде в закона не пише, че те имат право да избиват насила животни. Може да се прави евтаназия само, когато няма друг начин да се спре разпространението на болестта. Това е записано и в европейската стратегия за развитие на селското стопанство. В момента се избиват здрави животни заедно с болните. Това не е ликвидиране на шапа, защото той продължава да се разпространява, а е ликвидиране на животновъдството.

Крият се и факти. Вчера (вторник – б. а.) ми се обадиха на мен лично като на журналист от Община Царево и ми казаха, че там има три регистрирани положителни проби. Освен това от Малко Търново имам неофициални сигнали, че също са забелязали признаци на шап. Болестта се разпространява и както е тръгнало ще пламне целият югоизточен район. Такова нещо никога не е било. Преди няколко години избухна шапна епидемия в Малко и Голямо Шарково, но за няколко дена я ликвидираха, с ваксинация.

Сега пък разбрах, че Йордан Войнов е назначен и за шеф на новата Агенция за храните. Това е страшно! Сега можем да очакваме да плъзнат епидемии и сред хората...

***

Божидар Димитров:

Ще бъде грешка, ако възстановим Кльона

 

Ще бъде голяма грешка да се възстанови Кльона, трябва да се построи едно ново гранично съоръжение, което да върви по самата граница, това заяви министърът в оставка Божидар Димитров пред агенция Фокус.

По думите му – в миналото, поради ред причини, главно с цел икономия на тел, Кльона е прекаран по една приблизително права линия, а границата ни с Турция е назъбена. В резултат на това в неоградената територия остават един куп села – Резово, Сливарово и кой знае още колко до Свиленград, убеден е Димитров.

Тези села нищо не ги отделя от Турция, освен една рекичка, която е като бара, и може да я прескочи всеки. Те пак ще бъдат изложени на шапа и на проникване на групи, които ще търсят спасение в Европа. Старото заграждение например е на километър и триста от Резово, и това означава, че през реката пак ще преминават биволи, стига да не ги мързи, категоричен е историкът-националист.

 



Правителството констатира епидемия и... избива животни. Няма и опит здравите да се отделят в пригодени помещения, докато мине карантинния период Божидар Димитров Асен Йорданов Иначе като добър домакин, Мирослав Найденов си изпраща гостите журналисти, дошли да му направят пиар и чинно да отразят Заради безхаберието на държавата може да изчезне ценен генофонд като някои специални породи елитни говеда Започна голямото избиване на животни - болни и здрави, до крак

В категории: Репортажи , Здраве , Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки